2022. szeptember 10., 17:19

Bővítik a nemesgombai magyar óvodát

A község 274 ezer euró uniós támogatást nyert a munkálatokra. Tíz hónap múlva a nemesgombai magyar nyelvű óvoda épületének eddig kihasználatlan első emelete is a gyermekeket szolgálja majd.

nemesgombai óvoda
Fotó: Gomba önkormányzata

Nemesgomba polgármestere, Horváth Mária lapunknak elmondta, jelenleg húsz-huszonöt gyermek látogatja az óvodát, a bővítés után azonban további harminc gyermeket tudnának fogadni, ami nagyon jó hír a fiatal szülők számára.  

Az 1970-es években épült óvoda mindig magyar nevelési nyelvű intézmény volt, most viszont vegyesek a csoportok. Az emeleten működött az alapiskola, de csak az első három évet végezték itt a gombai tanulók, negyediktől már Nagymagyarra jártak. 

2018-ban az óvoda épülete nagyobb felújításon ment át: kicserélték a nyílászárókat, elvégezték a külső tatarozást, ám az intézmény belső részét az anyagi források hiányában már nem sikerült felújítani.

Az utóbbi időben több szlovák család költözött a faluba. 

– A szlovák anyanyelvű és nemzetiségű szülők visszajelzései alapján azt mondhatom, hogy nincs ellenükre, ha gyermekük egy másik nyelvet is megtanulna, sőt, inkább örülnek ennek a lehetőségnek. Tavaly új igazgatónő lépett az intézmény élére, aki szintén fontosnak tartja, hogy továbbra is magyar nyelven folyjon az oktatás az óvodában – mondta el Horváth Mária.

Az óvoda felső szintjének teljes, valamint az alsó szint részleges felújítását fedezné az Integrált Regionális Operatív Programból származó 274 ezer euró támogatás. 

 – Az alsó szint csekély mértékben változik meg, az étkezdét teljesen leválasztanánk a nappali foglalkozásokra használt termektől, illetve a pihenő résztől. Az óvoda nem rendelkezik saját konyhával, ezért Békéről hozatjuk a tízórait, ebédet és az uzsonnát. A közbeszerzés már lezajlott, a kivitelezővel aláírtuk a szükséges dokumentumokat, s úgy tűnik, szeptember második felétől nekiállnak a munkálatoknak. A kivitelezési terv 2023 szeptemberéig szól, bízom benne, hogy addig minden sikeresen lezajlik. A községnek 5%-os önrésszel kell majd hozzájárulni a projekt megvalósulásához – magyarázta a polgármester. 

nemesgombai óvoda
Fotó:  Stúdió 21

A munkálatok idején is működik majd az óvoda az alsó szinten, az első emelet ugyanis külön bejáratú. A polgármester hozzátette, hogy a kivitelezést követően további alkalmazottakra, pedagógusokra is szükség lesz, ha megnő az óvodás gyermekek létszáma. 

– Elsősorban nemesgombai gyermeket tudunk majd felvenni az intézménybe. Egyelőre a munkálatokkal kell foglalkoznunk, a többit pedig bízzuk a gondviselésre. 

A polgármester szerint a település minden évben új családoknak ad otthont, ezért is szükségszerű és fontos a magyar nevelési nyelvű óvoda bővítése, megújítása.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2022/36. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.