Borvirág fesztivál tizedszer Füleken

Szvorák Emese 2019. október 06., 11:20

A Csemadok helyi szervezete tizedik alkalommal szervezte meg hagyományos szüreti fesztiválját, a Borvirágot. A kezdeményezés 20 éve indult, ám kétévente szervezik.

Fotó: Micsuda András

A városi művelődési központ előterében rövid kultúrműsorral kezdődött a fesztivál. „Ahogyan az kidoboltatik, ma szomjan senki sem maradik. Lesz itt minden, móka, muzsika és tánc, bíró urunk szeme alatt rengeteg ránc. Füleken magas a borkultúra, ezt mindjárt elénekli a Pro Kultúra, hogy a szoknyájuk mit takar, elénekli a Melódia Női Kar. Innen ballagunk a Kállaihoz, lesz ott étek, ezt kihagyni bárkinek igen nagy vétek. Ne legyen ma senki durci, a borászoknál lesz sok murci”- jelentette a kisbíró, majd köszöntötte a fellépőket, jelenlévőket.

A Melódia Női Kar és a Pro Kultúra Férfikar bormámoros dallamai után, a helyi magyar civil szervezetek és kulturális csoportok közreműködésével elindult a szüreti felvonulás. Volt, aki lóháton, ki szekéren, ki gyalogszerrel vonult végig a városon. A zord időjárás azonban rányomta a bélyegét az érdeklődésre. A maroknyi csapat esőkabátban és esernyővel a kezében vett részt a menetben. A Városi Művelődési Központot elhagyva a Lidl áruház irányába indultak, majd elhaladtak a Füleki Gimnázium előtt és a parkon keresztül megérkeztek a fesztivál fő helyszínére, a pincesorra.

A Borvirág ötletéül az egykori szüreti felvonulás szolgált alapul, amely a szőlősorról kezdve végighaladt a városon.

„A fesztivál érdekessége, hogy itt összejönnek a civilek, és jókedvűen, iszogatva, eszegetve, megbeszélik a problémákat, de inkább azt, hogy valóban mi az, ami foglalkoztatja az embereket. Úgy gondolom, hogy nagyon jó a találkozás, nagyon jó, az, ha egy kicsit időt szánunk egymásra, és, hogyha mindez finom étel és jó műsor mellett történik, akkor még üdítőbb az együttlét”- nyilatkozta Fekete Gábor, szervező, a Csemadok Füleki Alapszervezetének alelnöke.

„Sajnos vagy szerencsére, ez az első esős alkalom, most először nem voltak kegyesek hozzánk az égiek. De még így is úgy érzem, hogy szép számban összegyűltünk, és elég sokan vonultunk ide a pincesorra”- tette hozzá Endrődi- Mike Attila, szervező, a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasa.

A fesztiválra érkezők a helyi borászok jóvoltából többféle bort kóstolhattak. Karkusz Gyula saját készítésű borokkal kínálta az ínyenceket. „A fehér szőlők közül a korai fajták már ki is forrtak, azok már tisztulnak. A későbbi fajtákból pedig most van itt a murci ideje. A vörös szőlő pedig még csak következik. Örülünk neki, hogy a nyári nagy akció most után ismét életet tudtunk lehelni a pincesorba. Nem csak a munkák miatt, hanem, hogy az emberek is kilátogattak a felvonulás kapcsán. Bár az idő most egy kicsit durci, de ezt próbáljuk ellensúlyozni egy kis murcival.”

Képgalériánk:
Fotó: Micsuda András

Az esemény gasztro részét a Csemadok biztosította. Borkorcsolyaként gulyásleves és pörkölt szolgált. A finom étkek és italok mellé pedig az Erdei Banda zenekar szolgáltatta a muzsikát. Aki eljött, jól érezte magát, jókat beszélgetett, és még az orra sem lett borvirágos.

0 HOZZÁSZÓLÁS