2020. június 21., 11:02

Borudvar Kürtön Szent Iván napján - KÉPGALÉRIÁVAL

Hetedik éve mutatkoznak be az autentikus borok és borászatok Kürtön Sütő Zsolt borászatában. Az idén öt ország tíz pincészete kínálta borait. Zene és gasztronómia, jó borokkal leöblítve.

Médialapozó
Sütő Zsolt házigazda és Karner Gábor mátrai borász

Sütő Zsolt a borudvar ötletgazdája és szervezője elmondta,

az Autentikus Borudvar a hasonszőrű borászokat és az autentikus borok iránt érdeklődőket hívja el piknikre, ahol a legősibb szőlőtermesztési és borkészítési eljárások szerint készült nedűkből fogyaszthatnak, élő zene mellett és megkóstolhatják a helyi ételkülönlegességeket.

A rendezvény az Autentista Slovakia polgári társulás égisze alatt valósul meg, amelyet két kürti borász, Kasnyík Tamás és Sütő Zsolt, valamint a kisújfalui Mátyás házaspár alapított. Azóta a társuláshoz néhány szlovák borász is csatlakozott. Az autentikus borászok borainak fenntartható gazdálkodásból kell származnia, a borhoz nem megengedett semmiféle anyag hozzáadása, ami módosíthatja, javíthatja a bor eredeti karakterét.

Minden évben a nyári napforduló környékére tesszük az eseményt, amikor a kozmikus energiák is változnak. Nekünk szőlősgazdáknak, akik együtt élünk a természettel különösen fontosak ezek a fordulópontok. Szent Iván éjszakáján mi is tüzet gyújtunk, négy borász fog dobolni, a vállalkozókedvű vendégek pedig tüzet ugorhatnak”

– avatott be Sütő Zsolt a részletekbe.

Az autentista boroknál a márkanév maga a borász

Karner Gábor mátrai borász és a házigazda egyetértenek abban, hogy az autentista borászok mélyebb filozófiai irányvonalat követnek, melynek lényege az életforma és az értékrend. Ők nem is tudnának technológiai úton bort készíteni. Elmondják, el kell magyarázni mindenkinek, mi az autentikus borok lényege, hogy fedezzék fel újra a borfogyasztók azokat az ízeket, amelyek hiányoztak a palettájukról.

Az Autentista charta tagjai az idén is meglepő újdonságokkal készültek a borudvarra. Nagy volt az érdeklődés a rendezvény iránt, elővételben 350 jegy elkelt, de ettől sokkal többen voltak.

+12 kép a galériában
Megosztás
Címkék