Biracsfesztivál Léván

2020. február 29., 18:12
Kaszmán Zoltán

A Csemadok lévai alapszervezete 2020. március 1-jére első alkalommal szervezi meg biracsfesztiválját. A 15 órai kezdettel megvalósuló rendezvénynek a Csemadok helyi székháza ad otthont.

Fotó: Léva Csemadok

Csiripiszli, kőtés, szalados, méra, biracs. Őseink nagyböjti ételének, a csíramálénak más-más megnevezései ugyanarra az ételre vonatkoznak, a csírázott gabonából készült édes lepényre.

A Léván és környékén biracsnak nevezett finomság eredetéről, történetéről, elkészítésének folyamatáról és hatásairól Éder Mária tart előadást, bemutatót.

Szeretnénk megismertetni a közönséggel, de leginkább a fiatalsággal nagymamáink ételeit, hogy ne merüljenek feledésbe. Szívesen fogadjuk az otthonról hozott biracsot is, tehát ha valaki még ismeri az elkészítésének módját, hozza el bátran saját biracsát a fesztiválra! A kóstolás mellett elvitelre is lehetőség lesz”

– fogalmazták meg az I. Lévai Biracsfesztivál szervezői, akik abban bíznak, hogy rendezvényükkel újra köztudatba hozzák a magyar parasztkonyha egyik legrégebbi édes süteményét, a biracsot.

Kövesse facebook oldalunkat is!