2019. szeptember 26., 06:43

Biblia és reformáció Rimaszombatban

Szeptember végéig látható a Biblia és reformáció című kiállítás a rimaszombati Gömör-Kishonti Múzeumban, ahol szerdától a Hatvani István tudós, polihisztor életéről és munkásságáról szóló tárlat is megtekinthető. 

biblia_konyv.jpg
Galéria
+6 kép a galériában
Fotó: Gömör-Kishonti Múzeum

A múzeum egyik kiállítótermében Biblia és reformáció címmel múlt héten nyílt kiállítás tematikailag a katolikus egyház megreformálásának időszakát érinti. A reformációhoz kapcsolódó dokumentumok, könyvek és tárgyak a serkei Pohóczky család magángyűjteményéből származnak.

Fotó:  Virsinszky Tamás

A tárlatot ifjabb Pohóczky Béla lelkipásztor készítette elő Zuzana Moncoľová, evangélikus lelkész, esperes helyettes közreműködésével. A megnyitót Igor Mišina nyugalmazott evangélikus püspök és Lázár Zsolt szarvasi lelkész is megtisztelte jelenlétével.

Lázár Zsolt esperes különlegesnek nevezte a kiállítást, s elmondta, hogy a reformáció és a Biblia közel áll egymáshoz.

Fotó:  Virsinszky Tamás

A Biblia nem terjedt volna el, ha nincs a könyvnyomtatás. Luther Márton volt az, aki lefordította a Bibliát ugyanis nagyon fontosnak tartotta, hogy annak üzenete mindenkihez eljusson.

Fotó:  Virsinszky Tamás

Hangsúlyozta, hogy a Szentírásnak még ma is aktuális üzenete van, amit többféle szempontból vizsgálhatunk, a legfontosabb azonban a személyes aspektus. 

A kiállítás részét képezik a reformáció és ellenreformáció korából származó nyomtatványok is, elsősorban protestáns teológiai irodalom – bibliák, imakönyvek, prédikációs könyvek és énekeskönyvek. Ifjabb Pohóczky Béla elárulta, hogy ezeket hosszú évtizedek alatt gyűjtötték össze, voltak amelyek családi hagyatékként öröklődtek meg, de vannak a világ minden tájáról – Amerikától, Anglián át Németországig és Csehországig – beszerzett, megvásárolt darabok. A legrégebbi énekeskönyv 1745-ből származik, a legújabb pedig mindössze két éves. A kiállítást szobrok, festmények, liturgikus tárgyak, térkép, sőt egy zenélő festmény is színesíti.

Fotó:  Virsinszky Tamás

A Pohóczky család gyűjteményének darabjait a nagyközönség először a Gömör-Kishonti Múzeum termeiben tekinthette meg 2017-ben, amikor is a reformáció kezdetének 500. évfordulója alkalmából rendezett tárlaton szerepeltek. A jelenlegi formában szeptember 30-ig tekinthetőek meg.

A múzeum emeleti folyosóján szeptember 25-től, szerdától már a „Hatvani István (1718 - 1786)“ c. kiállítás is megtekinthető, mely Rimaszombaton belül a maga nemében elsőként tárja fel Hatvani István munkásságát. A Gömör-Kishonti Múzeum és a Debreceni Református Kollégium együttműködésével megvalósult tárlat kurátora Kerényi Éva, igyekezett minden oldaláról megvilágítani a 301 éve született tudós professzor gazdag életművét. 

Fotó:  Virsinszky Tamás

A Hatvani kiállítással részletesebben is foglalkozunk majd portálunkon. 

biblia_konyv.jpg
Galéria
+6 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.