2022. szeptember 17., 07:55

Besztercebánya megye: A Szövetség Ondrej Luntert támogatja

Besztercebánya megyében összesen kilenc jelölt pályázik a megyeelnöki pozícióra. Érdekesség, hogy öt évvel ezelőtt is kilencen indultak a tisztség elnyeréséért. A független Ján Lunternek, akit a demokratikus pártok nagy része is támogatott, sikerült legyőzni az akkori megyeelnököt, az ĽSNS vezérét, Marián Kotlebát. 2022-ben biztosan új elnöke lesz Besztercebánya megyének, hiszen az előző választások győztese, Ján Lunter már nem indul. Helyette fia, Ondrej Lunter függetlenként pályázik a megyeelnöki tisztségre, de több szlovák párt és a Szövetség is őt támogatja. Két parlamenti képviselő is megméretteti magát, Marek Suja a Republika párt tagja, illetve Marián Kotleba testvére, Marek Kotleba az ĽSNS parlamenti képviselője.

Besztercebánya
Képünk illusztráció
Fotó: Pixabay.com
Árokásás helyett együttműködés

Besztercebánya megyeelnöki címére Ondrej Lunter, Ján Lunter fia az egyik legnagyobb esélyes, hiszen apja mellett megyeelnök-helyettesként tevékenykedett, így a neve nem ismeretlen a választók körében.

Ondrej Lunter
Fotó:  TASR

A szlovák jobboldali pártok nagy része és a Hlas is  úgy látta, hogy a legjobb megoldás, ha a független Lunter mögé sorakoznak fel.

A pártok közül az SaS, a Sme rodina, a KDH, a Progresszív Szlovákia, a Spolu, az OKS és a Hlas is Luntert támogatja. Így tett a Szövetség is, a magyar érdekképviselet szintén Ondrej Lunter mögé állt be.

Lunter nyílt lapokkal játszik, kampányüzenete pedig pozitív, megpróbálja összekötni az embereket, nem pedig a konfliktusokat keresni. Ezt igazolja az a széles koalíció is, amely Lunter mögött áll.

Megosztott a radikális tábor

Ondrej Lunteren kívül még két független jelölt indul a megyeelnöki pozícióért. Marek Modranský, a besztercebányai városi testület képviselője, illetve Adrián Polóny, a zólyomi Autóbusz-közlekedési Vállalat (SAD) elnöke. Polóny függetlenként indul, de a Robert Fico vezette Smer már jelezte, hogy őt támogatják. Polóny a Hlast is meg akarta győzni, de ők már Ondrej Lunter mögé sorakoztak be.

Miroslav Suja parlamenti képviselő, aki a Republika párt tagja, is megméretteti magát. A képviselő szerint kellő tapasztalattal rendelkezik ahhoz, hogy az emberek érdekeit és értékeit képviselje a megyében.

Rudolf Huliak a Nemzeti Koalíció elnökeként pályázik Besztercebánya megyeelnöki pozíciójára.

Marek Kotleba az ĽSNS elnökének, Marián Kotlebának a testvére is bejelentette indulását a megyeelnöki tisztségre. Marek Kotleba, akárcsak testvére, Marián Kotleba szintén parlamenti képviselő, az ĽSNS listáján jutott be a parlamentbe 2020-ban. Mint ismeretes, Marek Kotleba testvére, Marián Kotleba irányította a megyét Ján Lunter előtt.

Michal Albert kommunista színekben pályázik a tisztségre. Foglalkozását tekintve moderátor, de sokan aktivistaként ismerik. Albert szerint eljött az idő az igazi változásra, a politikusokat le kell váltani olyan emberekre, akik a pénzt nem saját magukra költik, hanem azokon segítenek, akik ténylegesen rá vannak szorulva.

Maroš Čupka szocialista jelöltként indul. Programjában az idős emberek szociális ellátásának javítását, illetve új bérlakások építését hangsúlyozza.

Jozef Sásik jelenleg az Andrej Hlinka-féle Szlovák Néppárt elnöke. Érdekesség, hogy 2009-től Sásik szinte az összes megyei választáson indult az elnöki pozícióért. A választásokon rendre egy százalékos eredményt ért el.

Csúsz Péter: Ez volt az eddigi legsikeresebb ciklus
Csúsz Péter
Fotó:  youtube.com/Cziprusz Zoltán

Csúsz Péter megyei képviselő, aki egyben a déli járások megbízottjaként tevékenykedett a most záruló ciklusban, elmondta, az idei összevont választásokon nagyon fontos lesz a mozgósítás. A választók részvétele ugyanis nagyban meghatározza, hány magyar képviselő jut be a megyei testületbe.

Csúsz szerint eddig ez volt a legsikeresebb időszak, hiszen számos megyei fenntartású utat sikerült felújítani.

Az Ipoly-hidak felújítását is ebben a választási ciklusban sikerült elérni a Nagykürtösi járásban

- tette hozzá Csúsz Péter.

A megkezdett munkát szeretnénk folytatni, megvannak az anyagi források, amelyekből ezeket fedezni tudjuk

- folytatta.

Csúsz szerint kiemelten fontos, hogy a Kotleba-korszakot követően elindult fejlődés Besztercebánya megyében ne törjön meg. Hangsúlyozta, a Ján Lunter vezetése alatt elindult folyamatokat szeretnék folytatni.

A megye alelnökének, Ondrej Lunternek nagyon sokat köszönhetünk, nélküle nem sikerülhetett volna a szűkebb régiónkat érintő felújításokat megvalósítani, ezért természetes, hogy őt támogatjuk.

– mondta Csúsz, aki biztos benne, hogy az Ondrej Lunterrel való együttműködés sikeres lesz.

Csúsz azt is elárulta, a jövőben több ötletet is szeretnének megvalósítani. Ilyen például a Nógrád megyével való szoros együttműködés további elmélyítése.

Cziprusz Zoltán: Lunterrel sikerült jó kapcsolatot kiépíteni, a magyarokkal korrekt a viszonya
Ciprusz Zoltán
Fotó:  Cziprusz Zoltán hivatalos Facebook-oldala

Cziprusz Zoltán megyei képviselő hangsúlyozta, Ondrej Luntert azért támogatja a Szövetség, mert az elmúlt öt évben nagyon korrekt volt a vele való együttműködés.

A magyarokkal nagyon korrekt kapcsolatot épített ki, az előző választási ciklusban sikerült elérni, hogy a pénzforrások ne csak a megye északi részére áramoljanak, de a magyarlakta déli járások is ugyanúgy hozzájussanak a támogatásokhoz

- fejtette ki Cziprusz, aki hozzátette, a Kotleba-korszak alatt elhanyagolták a magyarok által lakott déli régiókat.

Cziprusz elmondta, amikor Ján Lunter átvette Marián Kotlebától a stafétabotot, a megye húsz év lemaradásban volt a többi régióhoz képest.

Ján Lunter vezetése alatt sikerült ezt a lemaradást csökkenteni, így kézenfekvő, hogy folytatódjon az építkezés és a felzárkózási folyamat, amelyet Ján Lunter vezetése alatt sikerült biztosítani.

Cziprusz Zoltán bízik az abban, hogy

újra sikerül egy erős magyar képviseletet bejuttatni a megyei testületbe.

A Rimaszombati járásban öt képviselőjelöltet, a Nagyrőcei, a Losonci, és a Nagykürtösi járásban pedig körzetenként három-három jelöltet indít a Szövetség.

Cziprusz szerint fontos, hogy a kampány során az emberekkel személyesen találkozzanak, hogy minél több választót sikerüljön az urnákhoz szólítani.

Tapasztalt és fiatal képviselőjelölteket egyaránt indít a Szövetség

A megyei elnökjelöltek mellett képviselőket is választunk. Ahogy öt évvel ezelőtt, úgy idén is 13 körzetben lehet majd szavazni Besztercebánya megyében. A körzetek megegyeznek a régió járásaival. Összesen 346 képviselőjelölt indul Besztercebánya megyében.

Szövetség
Fotó:  Csúsz Péter hivatalos Facebook-oldal

A Szövetség színeiben az alábbi jelöltek indulnak az egyes körzetekben:

6. körzet (Losonci járás): Agócs Attila, Csúsz Péter, Marcinkó Zoltán

8. körzet (Nagyrőcei járás): Antal Zoltán, Cselényi Krisztina, Kocsis László

9. körzet (Rimaszombati járás): Auxt Ferenc, Cziprusz Zoltán, Juhász Péter, Mag Fodor Enikő, Vavrek István

10. körzet (Nagykürtösi járás): Gömöry Lóránt, Jámbor László, Kereta László 

Az őszi összevont megyei és önkormányzati választásokra október 29-én kerül sor.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.