2020. július 20., 14:05

Bérlakások épülhetnek Ipolyságon

Újabb szakaszába lépett az ipolysági bérlakásépítés hosszú távú projektjének megvalósítása. A téma a város önkormányzatának legutóbbi, július 16-i testületi ülésén is terítékre került.

Fotó: www.tajgazda.hu
Képviselőtársaimmal közösen még 2016-ban javasoltuk, hogy kezdjünk bele a lakásépítés tervezésébe. Bár a statisztikai adatok szerint csökken a város lakossága, a valóság azt mutatja, hogy Ipolyságon is igény lenne elérhető szabad építkezési telkekre és szabad lakásokra. Azt is láthattuk, hogy a környező falvak kaptak azon a lehetőségen, hogy Ipolyságon, a régió központjában nincsen lakhatási lehetőség, így gombamód szaporodtak a bérlakások. Oda költöztek ki az emberek, ott fizetik a helyi adókat, s Ipolyságra csak dolgozni járnak be”

– foglalta össze a képviselő-testület tagja, Zachar Pál, aki 2018-ban konkrét, tervekkel is ellátott javaslattal állt elő az új lakások építésével kapcsolatban. Akkor – kellő támogatottság hiányában – elhalt az ügy, Zacharék azonban tovább szorgalmazták annak megvalósítását.

2020 júliusáig kellett várni az ügyet illető érdemi előrelépésre; a képviselő-testület 25 ezer eurót hagyott jóvá a tervek kialakítására, így hamarosan elkészülhet a lakásépítés első fázisának projektdokumentációja.

Három fázisban gondolkodunk. Az első körben 19 lakás kiépítése lenne megvalósítva a Tabán lakótelepen. A város ezt két forrásból fogja finanszírozni; egyrészt az Állami Lakásfejlesztési Alap kölcsönéből, másrészt pedig a közlekedési és építésügyi minisztérium pályázatából. Július 16-án arról is szavaztunk, hogy a város felveszi ezt a kölcsönt, s legkésőbb az év végéig elkészíti a terveket”

– nyilatkozta Zachar, akitől azt is megtudtuk, hogy amennyiben minden a tervek szerint halad, 2022 folyamán elkezdődhet a lakásépítés első fázisa, aminek munkálatai mintegy 1,2 millió euróból valósulnának meg.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.