2021. július 28., 16:59

Bepillantás egy bodrogközi falu életébe

Boly bodrogközi település, alig 6 km-re Királyhelmectől. Határában folyik a Latorca. 730 fő lakja, van teljes felépítésű központi iskolája mintegy 170 diákkal, egy óvodája, ugyancsak az iskola épületében, postája, két temploma. Az itt lakók a falu élére Bohács Attila ügyvédet választották. Érkezésünkkor a rekkenő hőségben a községháza épületénél lázas munka folyik. Vajon milyen terv megvalósításán dolgoznak? Ezzel a kérdéssel kerestük meg a község polgármesterét.

Boly
Galéria
+4 kép a galériában
Zajlik a községháza és a kultúrház külső burkolatának felújítás
Fotó: Zsebik Ildikó

Nálunk a községháza, a kultúrház és a posta egy nagy épületben foglal helyet. A posta tulajdonképpen bérli az épület egyik szárnyának helyiségeit. Most jutottunk el az épület külső felújításához. Sajnos, itthon három alkalommal hiába pályáztunk támogatásért, végül várnunk kellett arra, hogy kigazdálkodhassuk a felújításhoz szükséges összeget, amely mintegy 60 ezer euróba kerül. Ehhez járul természetesen a területrendezés költsége is. A nagykaposi Híres Attila cége nyerte el a közbeszerzést, akik október végéig vállalták a munkálatok befejezését.

Hogyan állnak a belső felújításokkal?

Azok túlnyomó részét már elvégeztük, gyakorlatilag már csak a színházterem felújítása várat magára. Most újultak meg a mellékhelyiségek, az irodák, a villanyhálózat cseréje is megtörtént. 

Boly
A táncterem olykor esketőterem
Fotó:  Zsebik Ildikó

Polgármester Úr! Ön már második megbízatási idejét tölti a falu élén. Milyen változásokról tud beszámolni a falu elmúlt három évéből?

A legnagyobb beruházást a magyar kormány 10 millió forintos pályázati támogatásából valósítottuk meg, amelyet teljes mértékben az óvodára fordítottunk.

A konyhát modern eszközökkel sikerült felszerelnünk, és a legkisebbek még egy kellemes játszóteret is kaptak. Örülünk annak is, hogy immár 3,5 km járda elkészült, remélem, hogy a következő éven a munkálatokat be is tudjuk fejezni. A szeparált szemétgyűjtés keretén belül egy gyűjtőudvar kialakítása is tervben van, a Fura cég jóvoltából pedig a háztartásban elhasznált olaj és zsír elszállítása is megoldódott. A hulladékgazdálkodás mellett a környezetvédelemre, a zöldterületek kialakítására is igyekszünk odafigyelni. Büszke vagyok arra is, hogy a Jednota cég vezetői hajlandóak voltak településünkre egy bevásárlóközpontot építeni. Nemrég avattuk fel a helyi temetőn az itt élő Balla Lajos fafaragó haranglábját.

Boly
Harangláb
Fotó:  Zsebik Ildikó

Hogy állnak a munkanélküliség terén?

Tapasztalatom szerint a munkanélküliség mértéke az utóbbi időben térségünkben némiképp csökkent.

A munkanélküliek közül 40 embert igyekszem a község szépítésével kapcsolatos feladatokkal megbízni.

A munkavállalók zöme a vasúton, a királyhelmeci kórház kötelékében, vagy vállalkozók alkalmazottaiként helyezkedett el. Többen Sátoraljaújhelyre járnak, ahol egy üzemben dolgoznak.

Boly
Háttérben a községháza, a kultúrház és a posta közös épülete, előtérben Bolt polgármestere
Fotó:  Zsebik Ildikó
Boly
Galéria
+4 kép a galériában
Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.