lapajánló
Patrióták, fizetett felforgatók és a szuverenista baloldali
Magyar7 - 28. száma
2019. november 27., 09:46

Bartról La Matába az Erasmus+ programmal

Bartal Mónika a barti Pimpimpáré Játszóház vezetője, aki az Erasmus pályázatoknak köszönhetően elkötelezetten kapcsolja be a kis falu fiataljait Európa vérkeringésébe már évek óta. Legutóbb négy felső tagozatos diák vehetett részt egy spanyolországi találkozón. 

erasmus-2.jpg
Galéria
+2 kép a galériában

Mónika elmondta, a spanyol partner pályázta meg a hatoldalú ifjúsági cserét - dán, finn, spanyol, cseh, olasz és szlovákiai fiatalok részvételével. Az egész csoport harminc főből állt, és a nyolc napos együttlét során górcső alá vették a megkülönböztetés-mentesség, sokféleség, nemek és fajok közti egyenlőség, valamint a bántalmazások és kirekesztés témakörét.

Ezeknek a cseréknek az a lényege, hogy a fiatalok egymás között beszéljék át a témát, saját tapasztalataikból kiindulva egy facilitátor vezetésével, az angol összekötő nyelvet használva

– magyarázta Mónika.

Hubacs Lilivel, Varga Matyival és Morvai Gergővel beszélgettünk spanyolországi tapasztalataikról.

Abban mindhárman egyetértettek, könnyebb volt a többieket megérteni, mint beszélni, de mindannyian belejöttek a beszédbe is. Matyi óvodás korától jár külön angolra, Lili az iskola mellett Amerikából hazatelepült barátnőjével gyakorolja az angolt, Gergő anyukája pedig angoltanár. Angol nyelvű videókból is sokat tanulnak.  

A csoportokba úgy voltak beosztva, hogy ne a saját társaik körében legyenek és rá legyenek kényszerítve az angol használatára.

Napi tevékenységeik közé tartozott egy bizonyos téma – iskolai bántalmazás, kiközösítés, nők és férfiak bérezése körüli aránytalanságok - feldolgozása szerepjáték, poszterek, párbeszéd formában.

Mikor elfáradtak sportjátékok által kaptak új erőre.

Az együttlétet interkulturális estekkel színesítették. Ekkor szembesültek azzal a ténnyel, hogy

nem csak ők vannak ott érdekes felállásban - Szlovákia képviseletében magyarokként, de például a Finnországból érkező diákok is, akik svédek lévén nem is beszélték a finn nyelvet, hiszen az országban a svéd is hivatalos. A dánok is értették a helyzetet, mert náluk meg délen németek élnek.

A barti fiatalok bemutatták társaiknak Szlovákia nevezetes városait, a Magas-Tátrát, de a kultúrblokkban már jókai polgári táncokat táncoltak és magyar dalokat énekeltek, valamint a szótanításnál is magyar szavakat tanítottak társaikkal.

Sokszor fürödtek a tengerben, várost néztek Elche városában, La Mata főterén pedig flasmobot mutattak be az arrajáróknak és a turistáknak.

A fiatalok elmondták, hasznos volt az Erasmus+ program által támogatott ifjúsági csere, ha lesz lehetőség mennek máskor is. Sok új ismerősre, barátra tettek szert, akikkel a közösségi portálokon tartják a kapcsolatot. Azóta jobban mernek angol nyelven kommunikálni és most biztosak abban, ők is tudnak majd tenni valamit az esélyegyenlőség megteremtése érdekében.

erasmus-2.jpg
Galéria
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.