2019. november 18., 21:22

Bársonyos kisvárossá változott Rimaszombat

Bársonyos kisváros címmel mutatták be Rimaszombatban a város 1989-es, illetve azt követő eseményeit feldolgozó kisfilmet. Szekeres Éva és Lichtmanegger László alkotásának premierjére csaknem teljesen megtelt az Orbis mozi. A bársonyos forradalom kitörésének évfordulóján egy emléktáblát is avattak Rimaszombatban az egykori dohánygyár épületén, valamint a Gömör-Kishonti Múzeumban is felidézik a harminc évvel ezelőtt történteket.

barsonyos_3-9-.jpg
Médialapozó
Fotó: Majoros Jácint

A Bársonyos kisváros című film egyéni hangvételben készült, nem kimondottan dokumentumfilm, inkább dokumentarista esszé, ahol sok személyes történettel találkozik a néző. Rendszerváltás, privatizáció, külföldi munka kényszerből, a város és a demokrácia alakváltásai – ezek képzik a film alapjait.

„Az alapötlet szerintem onnan ered, hogy a mai tizen-huszonévesek nagyon keveset tudnak magáról a rendszerváltásról és nagyon keveset tudnak arról is, ami előtte volt” – meséli Szekeres Éva.

Szekeres Éva és Lichtmanegger László
Kép forrása: Gecse Attila
Szekeres Éva és Lichtmanegger László

„Amikor televíziósként kint vagyunk terepen, akkor sokat beszélgetünk az emberekkel és nekem döbbenet volt az, hogy a mai fiataloknak ez a dolog olyan, mintha 1848-ról beszélnénk, vagy a világháborúról beszélnénk, teljesen a történelem homályába vész. Ezért gondoltuk, hogy kell és érdemes erről beszélni, de mivel nagyon sok olyan film született már, ami magát a rendszerváltást dolgozza fel, ezért nem is az volt az alapvető cél, hogy rekonstruáljuk a ´89-es eseményeket itt, Rimaszombatban, bár az alap és a központi nyersanyag amiből dolgozunk, azok a ´89-es rimaszombati felvételek, de az is volt a cél, hogy beszéljünk arról, ami ´89 előtt volt, hogy milyen volt a közhangulat, milyen volt itt élni és beszéljünk arról is, hogyan változott a város az elmúlt 30 évben” – fejtette ki az RTVS és a hirek.sk munkatársa.

A film az Oxymoron Polgári Társulás megbízásából készült, az archív felvételeket Tokár József akkori filmes bocsájtotta rendelkezésre. A filmben megszólal Hizsnyan Géza, Gaál Lajos, Balázs István és Tóth Judit, akik személyes történeteiken keresztül közelítik meg a ´89-es és utáni éveket. 

A film készítői és szereplői
Kép forrása: Gecse Attila
A film készítői és szereplői

„ Mivel alapvetően híradósok vagyunk ezért egy ilyen film mindenképpen kihívás. Hasonló filmeket elkezdtünk gyártani 2011-ben és azóta minden évben, vagy két évben sikerült egy kicsit ilyen másfajta, nem híradó jellegű filmet gyártani: etüdöket, dokumentumfilmeket. Ez a mostani annyival másabb, hogy itt speciális technikát is alkalmaztunk. Ez azt jelenti, hogy drónos és ún. gimballos felvételek is vannak, ami azt gondolom, hogy mindenképpen színesíti a filmet – avat be Lichtmanegger László.

Új emléktábla idézi fel a bársonyos forradalom eseményeit

Rimaszombatban a film vetítését követően a bársonyos forradalom 30. évfordulója alkalmából lelepleztek egy emléktáblát, amely az 1989. novemberi eseményeket idézi fel. A táblát a Piac téren, a harminc évvel ezelőtti városi demonstrációk helyszínén szerelték fel.

„Az 1989-es novemberi események idején Rimaszombat és környéke polgárai ezen a helyen, az egykori dohánygyár épülete előtt csatlakoztak a csehszlovákiai forradalmi megmozdulásokhoz” – olvasható a táblán szlovák, magyar és angol nyelven.

Háromnyelvű emléktáblát avattak az egykori dohánygyár épületének falán
Kép forrása: Gecse Attila
Háromnyelvű emléktáblát avattak az egykori dohánygyár épületének falán

A felirat szerint a bársonyos forradalom idején fektették le a szabadság, a demokrácia és az emberi jogok alapjait a jövő nemzedékei számára. Létrejött a Nyilvánosság az Erőszak Ellen nevű mozgalom, amely a széles körű, demokratikus változásokat biztosított.

89-es fényképek a múzeumban

A Gömör-Kishonti Múzeumban a hónap műtárgya novemberben szintén az 1989-es bársonyos forradalom rimaszombati eseményeit megörökítő fényképek gyűjteménye. A látogatóknak 11 eredeti fényképen elevenítik fel a rendszerváltás kezdetét jelentő eseményeket, amelyek Rimaszombat utcáit is elérték. 

89-es fényképek a Gömör-Kishonti Múzeumban
Kép forrása: Majoros Jácint
89-es fényképek a Gömör-Kishonti Múzeumban

„ Azokat a fényképeket állítottuk ki, amelyek az akkori, talán legfontosabb eseményt mutatják be, mégpedig a tüntetést, amely Rimaszombatban november 27-ére volt meghirdetve déli 12 órára, azon a téren, ami ma tulajdonképpen Billa parkolója, de akkor mindenki úgy ismerte, hogy a dohánygyár előtti tér, ahol a május elseje-i ünnepségeket is tartották” – mutat rá Elena Lindisová, a Gömör-Kishonti Múzeum kultúrreferense.

A kiállított képeket december 1-ig lehet megtekinteni, valamennyit a múzeum fényképésze Ferleťák Júlia készítette.

barsonyos_3-9-.jpg
+7 kép a galériában
Megosztás
Címkék