2021. július 20., 11:46

Bányászati múzeum nyílt Bódvavendégiben

A napokban egy határon átnyúló együttműködés keretében megnyitották Bódvavendégiben a település új bányászati múzeumát.

Bódvavendégi, bányászati múzeum
Médialapozó
Fotó: Bódvavendégi önkormányzat

Bódvavendégiben az 1800-as évek végétől folyik a kiváló minőségű mészkő kitermelése. A mészkőbánya közel 150 éves, sok érdekességet rejtő történetét a most megnyitott múzeum és egy szakmai konferencia keretében mutatják be. A kiállítóház első helyiségében az 1945-ig, a második helyiségében pedig a 45-től napjainkig tartó eseményeket dolgozták fel.

Bódvavendégi, bányászati múzeum
Fotó:  Bódvavendégi önkormányzat

A bánya történetét, az adatokat Kovács Ágnes gyűjtötte össze. A megnyitón úgy fogalmazott, tulajdonképpen a nulláról kellett elindulniuk, néhány fotót leszámítva semmiféle anyaguk nem volt.

Aztán a falu és más települések lakosai is egyre-másra hozták a különféle tárgyakat, dokumentumokat és most már nem szenvedünk hiányt semmiben, bőven meg tudjuk tölteni a két helyiséget”

– mondta. Hozzátette, a pályázati pénz csak az épület felújítására volt elég, minden mást a község büdzséjéből és támogatóknak köszönhetően sikerült megvalósítani.

Bódvavendégi, bányászati múzeum
Fotó:  Bódvavendégi önkormányzat

A múzeum az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program által finanszírozott MINE – Bányászati bemutató és tematikus programok a határ két oldalán című projekt keretében valósult meg, melynek fő célja a szlovák-magyar határtérség kulturális örökségének megőrzése, védelme és turisztikai célú fejlesztése, ezáltal hozzájárulva a határterület vonzerejének fokozásához és a látogatószám növeléséhez.

A résztvevő települések kultúrájának szerves részét képezi az ipari örökség, ezen belül is a bányászat: Bükkábrányban lignitet, Bódvavendégiben mészkövet bányásznak.

A projekt keretében az előbbi településen egy szabadtéri kiállítópark, az utóbbin pedig a bányászati örökséget bemutató kiállítóház létesült, emellett tematikus információs napot és szakmai konferenciát is tartottak a határ mindkét oldalán.

Bódvavendégi, bányászati múzeum
+8 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!