lapajánló 20
A jól végzett munka, az új etnikai centrum és a tévutak
Magyar7 - 20. száma
2023. június 13., 08:18

Bajnokokat nevel a szepsi egyházi iskolaközpont

Sikert sikerre halmoznak az atlétikában a szepsi Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpont diákjai, Nyíri Kristóf és Takács András is szlovák bajnokok, utóbbinak pedig a napokban sikerült ismét megvédenie címét.

Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpont, szepsi, sport, síkfutás, Takács András, Nyíri Kristóf
Fotó: Athletic Legion Club

A két gimnazista diák tavasszal lett országos bajnok, Takács András 400 m-es síkfutásban, sőt, ehhez még hozzátett egy 200 m-es második helyet is, Nyíri Kristóf pedig 800 m-en ért el első helyet az ifik fedettpályás szlovák bajnokságán Pozsonyban. András a napokban Homonnán megvédte 400 m-es bajnoki címét, illetve 200 m-en bronzérmes lett.

Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpont, szepsi, sport, síkfutás, Takács András, Nyíri Kristóf
Fotó:  Athletic Legion Club

Nagy István, a Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpont igazgatója rámutatott, most térül meg az a rengeteg idő és energia, amit a fiúk ötödik osztályos, azaz tízéves koruktól az atlétikába fektettek. „A mi munkánk ebben az, hogy itt, az iskolában figyelembe vesszük az egyén képességeit. Két nagyon jó sportoló – és egyébként jól tanuló – diákról van szó, tehát nem terheljük őket fölöslegesen egyéb dolgokkal, inkább abban erősítjük őket, amiben igazán jók, és amiben esetleg felnőttként is megtalálják majd a boldogulásukat” – mondta.

Az iskola életében hangsúlyos szerepet kap a sport. „Nálunk első elemi osztálytól szakosítva van a testnevelés, tehát nem alsó tagozatos pedagógus tanítja, hanem szakos kolléga. Emellett az idei tanévben bevezettük a mindennapos testnevelést az első és a második osztályban. Önerőből megvalósítottuk azt, amiről a szlovák kormány még csak most kezd beszélni, hogy legyen egy harmadik testnevelés óra is. Nálunk ilyenből öt van heti szinten. És persze ott vannak a különböző sportkörök, mint a labdarúgás, röplabda, kosárlabda vagy az atlétika, ezen felül sítáborokat, úszótanfolyamokat is szervezünk” – magyarázta az igazgató. Véleménye szerint mindez sokat segít abban, hogy a lehető leghamarabb felfedezzék a tehetséges sportolókat és kibontakoztassák a tehetségüket.

Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpont, szepsi, sport, síkfutás, Takács András, Nyíri Kristóf
Fotó:  Athletic Legion Club

Nyíri Kristóf ötödikes kora óta sportol aktívan, amikor edzőjük, látva az eredményeit az iskolai versenyeken, elhívta edzésre. Ezzel elindult a komoly munka. „Szeretem csinálni. Főleg az eredmények miatt, mert az edzés nem a legkellemesebb dolog, de azért néha az is jól esik” – mondta.

Takács András 2014 óta foglalkozik atlétikával. „Megfogott ez a sport, nagyon tetszik. Maga a futás érzése feltölt. Szeretek versenyezni, szeretem összemérni magam másokkal. Megteszek mindent, hogy jobb eredményeket érjek el” – árulta el.

Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpont, szepsi, sport, síkfutás, Takács András, Nyíri Kristóf
Fotó:  Athletic Legion Club

Mint mondták, nagyon jó, felemelő érzés volt a dobogó felfelső fokán állni, s ez motivációt ad a folytatáshoz. Kristóf szeretne nagyobb, nemzetközi versenyekre kijutni. Például az EYOF-ra, az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválra, amelyet az idén a szlovéniai Mariborban rendeznek. „Limitet kell futni a kijutáshoz. Úgy gondolom, ezt meg lehet csinálni, csak edzeni kell, és elérhető” – mondta hozzátéve, folytatni szeretné a sportot, amit valószínűleg soha nem fog megunni.

András saját bevallása szerint minél többet szeretnék ebből kihozni. „Amíg gimis vagyok, addig biztosan folytatni szeretném, és tovább is, ha még jobb eredményeim lesznek” – mondta. Hozzáfűzte, a középiskola befejezése után valamilyen sporttal kapcsolatos főiskolára készül.

Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpont, szepsi, sport, síkfutás, Takács András, Nyíri Kristóf
Fotó:  Athletic Legion Club

Edzőjük, Pecze Norbert, a szepsi Athletic Legion Club igazgatója elmondta, a fiúk nyolcadik éve látogatják az atlétikai klubot, most már országos és nemzetközi versenyeken szerepelnek, illetve érnek el jó eredményeket. Ebben a korosztályban már napi szinten vannak az edzések, pontosabban heti hatszor tartanak kétórás edzést, egy nap pedig a regenerációé.

„Azt szokták mondani, hogy az atlétika 15 éves korig játék, aztán jön az úgymond kritikus időszak, amikor sokan abbahagyják a sportolást. Úgy gondolom, ha a fiúk ezután is kitartanak, akkor szép jövő állhat előttük. Ezt az országos és nemzetközi versenyeken való részvétel is nagyban befolyásolhatja, a továbbtanulás terén is könnyebbé válhat z útjuk, több kapu nyílhat meg előttük, mivel már letettek valamit az asztalra” – mondta az edző.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.