2020. augusztus 1., 12:00

Azonnal fizetős lett

Július 19-én megnyitották az R7-es gyorsforgalmi út Kötészer–Dénesd, Dénesd–Egyházgelle és a D4-es autópálya Kötészer–Csölle szakaszát. Az új gyorsforgalmi út elkerüli Somorját, Dénesdet és Csöllét, így jelentősen tehermentesíti az érintett településeket.

 

Az R7-es gyorsforgalmi út és a D4-es autópálya szakaszának átadásán részt vett Andrej Doležal (Sme rodina) közlekedési és építésügyi miniszter és elődje, Érsek Árpád (Most–Híd). Szintén jelen volt a pozsonyi körgyűrű fő kivitelezője, a D4R7 Construction, illetve a Zero Bypass társaság vezetése, akárcsak a helyi önkormányzatok képviselői. Szimbolikus szalagátvágással közösen felavatták az R7-es gyorsforgalmi út és a D4-es autópálya elkészült szakaszait.

A pozsonyi körgyűrű fő kivitelezője, a D4R7 Construction összesen 29,7 kilométernyi szakaszt adott át, rajta 22 híddal, valamint a Csöllénél, Dénesdnél és Somorjánál épült kereszteződéssel.

Ez a D4-es autópálya és R7-es gyorsforgalmi út teljes, 59 kilométeres szakaszának a fele.

Szlovákia legnagyobb infrastrukturális projektjéről van szó, egyben az egyik legnagyobb PPP projektről Európában.

– Az R7-es gyorsforgalmi úton gyorsabban, biztonságosabban és kényelmesebben lehet haladni, ami nemcsak a Csallóközben élők életét könnyíti meg, hanem a tranzitforgalmat is egyszerűbbé teszi. Nagyon örülünk, ez egy olyan mérföldkő, amely fontos a régió lakosságának és az összes gépjárművezetőnek – mondta Michael Heerdt, a D4R7 Construction vezérigazgatója.

vkqmea6tr9gupripb5mrkq.2560_luis-belzuz-de-los-r-os-al-beta-o-valdov-andrej-dole-al-arp-d-rsek-a-lucia-tasselov.jpg

Andrej Doležal miniszter szerint meg kell nyitni azokat a szakaszokat, amelyek már készen vannak, mivel ez a részleges szakasz is kedvező hatással lesz, és segíti tehermentesíteni a környező falvakat.

Az új útszakaszok segítségével főként a tranzitforgalom kerül majd ki az érintett települések utcáiról, és a gyorsforgalmi útra terelődik át.

A miniszter ugyanakkor hozzátette, a projekt legnagyobb előnye akkor válik meghatározóvá, ha egészen a főrévi (Prievoz) kereszteződésig megnyílik a gyorsforgalmi út, illetve ha megoldódik a D4-re és D1-re való csatlakozás. 

Az említett projektnek köszönhetően az érintett Pozsony környéki régió lakosainak már nem kell forgalmi dugókban állniuk, így időt takaríthatnak meg.

Az R7-es úton sokkal kényelmesebben lehet majd haladni. Ennek hatására jelentősen javul a lakosok életminősége is, akiknek a települését terhelte a sűrű forgalom, így megkímélik őket a járművek által okozott zajtól és portól.

Minderre Ožvald Erzsébet, Pozsony megye alelnöke is felhívta a figyelmet a beszédében, aki szintén részt vett az ünnepélyes átadáson. Kiemelte, az érintett 25 kilométeres szakaszon főként környékbeli falvaink, Dénesd, Csölle, Annamajor és Úszor fogják megérezni, milyen stresszmentes lesz ezentúl munkába utazni a fővárosba. Az említett útszakaszok segítségével ugyanis egy új bejárat létesült Pozsonyba. Ožvald Erzsébet hosszú évek óta harcol a 63-as, elsőrendű főút mentén elhelyezkedő falvak tehermentesítéséért. Mint elmondta, a projekt akkor lesz teljes és fogja célját teljesíteni, ha megnyitják a maradék hat kilométeres szakaszt is Kötészer és a meghosszabbított pozsonyi Bajkál utca között.

Milan Baďanský, Annamajor polgármestere az új útvonal átadása után úgy nyilatkozott, örömmel tölti el, hogy a sok tárgyalás és harc után megvalósult az említett projekt. Mindez nemcsak az érintett falvakat, de az összes Pozsony környéki település lakosait is fogja szolgálni. Štefan Jurčík, Dénesd polgármestere köszönetet mondott, hogy tíz év után sikerült részlegesen megnyitni az R7-es gyorsforgalmi út szakaszát. Jurčík bízik abban, hogy mindez lehetővé teszi a forgalom tehermentesítését, többek között Dénesden is. Az R7-es gyorsforgalmi út segítségével ugyanis különösen ez a település lesz megkerülhető, ahol a környező csallóközi falvakból több út is kereszteződik, így csúcsidőben torlódások és nagy forgalmi dugók alakultak ki. 

A kivitelező a megnyitott R7-es és D4-es szakaszok egyes kereszteződéseinél állandó közlekedési jelzéseket helyezett ki, éspedig Kötészer / Ketelec (új elnevezése: Bratislava–juh / Pozsony – dél), Csölle (Bratislava Podunajské Biskupice / Pozsony – Pozsonypüspöki), Dénesd (Somorja – nyugat / Šamorín–západ) és Somorja (Somorja – észak / Šamorín–sever) esetében. Csupán Egyházgellénél (Holice) maradt meg a korábbi jelölés.

6382543_800x600.jpg

Mindkét megnyitott új útszakasz fizetős, így matricát kell vásárolni a 3,5 tonnánál könnyebb gépjárművek számára.

A matricát elektronikus formában lehet megvásárolni a www.e-znamka.sk oldalon, továbbá az e-znamka nevezetű mobilapplikáción keresztül, avagy az értékesítési helyeken. Jelenleg a teherautók az új útszakaszokat díjmentesen vehetik igénybe. A 3,5 tonna feletti járművek számára az új úthálózat a következő hónapokban válik díjkötelessé. (Zárójelben jegyezzük meg, hogy Magyarországon a napokban átadott 19 kilométeres M25-ös autóút befejező szakaszát – Egertől Budapest felé – az év végéig ingyen használhatják az autósok.)

Az említett útszakaszokat eredetileg március és április fordulóján tervezték átadni. Az R7-es szakaszai Doležal szerint azért nem voltak a tervezett időpontban átadva, mert még nem készültek el teljesen.

Az R7-es gyorsforgalmi út és a D4-es autópálya szakaszának megnyitásával a délkelet felől érkezők gyorsabban eljuthatnak a fővárosba. Csölle, Dénesd és Somorja lakosai pedig megtapasztalhatják a tranzitforgalom jelentős csökkenését, amely eddig otthonaik közvetlen közelében haladt át.

Ugyanakkor a forgalmi helyzet teljes javulása a következő évben várható, amikor a D4-es autópálya (a pozsonyi körgyűrű) és az R7-es gyorsforgalmi út további szakaszait is befejezik.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2020/31. számában.      

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.