2021. július 15., 20:20

Azért kell jó bort készíteni, hogy jó emberek vegyenek körül

A lusta embert nem tűri a szőlő címmel beszélgetés és borkóstolót tartott a Gombaszögi Nyári Táborban Bodó Judit bősi származású, jelenleg Tokajban elő borász, aki az idén a Borászok borásza elismerésben részesült, valamint Sütő Zsolt kürti borász. A beszélgetést kollégánk, Matus Tibor vezette.

2021-07-14 Gombaszög, Gombaszögi Nyári Tábor, Gombaszög 2021, 1. nap, Bodó Judit, Sütő Zsolt, borász
Galéria
+9 kép a galériában
Fotó: Fábián Gergely

A két borász bemutatta a régiót, ahol tevékenykednek. Bodó Judit elmondta, 9 hektáron termelnek 5 különböző dűlőben, s mindegyiknek más a talaja. Megjegyezte, Tokajban hagyományosan édesebb borokat termeltek, most pár éve van egy új hullám, száraz borokat is készítenek.

2021-07-14 Gombaszög, Gombaszögi Nyári Tábor, Gombaszög 2021, 1. nap, Bodó Judit, borász
Fotó:  Fábián Gergely

Sütő Zsolt elmondása szerint Kürt fekvése abban különleges, hogy Csallóköz után a Kisalföld hullámzásba kezd, a szőlők 200 m magasságban találhatók, délnyugati- nyugati expozícióban, a terroir nagyon egyszerű, agyagos lösz, s nagyon magas a mésztartalma, ezért a napos órák mellett jó sav háztartással is bír.

A beszélgetés során szóba került, hogy a jelentős tokaji hagyományok mennyire jelentenek előnyt vagy hátrányt, illetve ennek a hagyománynak a hiánya hogyan befolyásolja a borászatot Kürtön. Bodó Judit kiemelte, büszke arra, hogy részesei lehetnek egy olyan történelmi bor, az aszú elkészítésének, ami már évszázadok óta ugyanúgy, ugyanolyan mozdulatokkal készül. Hozzátette, el kell felejteni a szocialista borászkodást, helyette újra kell éleszteni az igazi tokaji hagyományokat, mint mondta, ezt tartja generációja nagy feladatának.

2021-07-14 Gombaszög, Gombaszögi Nyári Tábor, Gombaszög 2021, 1. nap, Sütő Zsolt, borász
Fotó:  Fábián Gergely

Sütő Zsolt hangsúlyozta, hagyomány Kürtön is van, de nem voltak leírások, receptúrák, nem voltak definiálva a dűlők. Ez a fajta múlt előnyükre vált, nem korlátozzák őket szabályok, szabad kézzel nyúlhatnak a borkészítéshez. Ugyan Tokajjal ellentétben náluk hiányzik az épített környezet, viszont van lelkület, nyitottság, őszinteség, s nincs felesleges manír, sallang.

A koronavírus-járvány hatásai kapcsán Bodó Judit kifejtette, nehéz helyzetbe kerültek, az export leállt, az éttermek bezártak, s gyakorlatilag az elmúlt 15 évben megismert borvendégek tartották őket a víz felett. Azért kell jó bort készíteni, hogy jó emberek vegyenek körül – mondta.

2021-07-14 Gombaszög, Gombaszögi Nyári Tábor, Gombaszög 2021, 1. nap, Bodó Judit, Sütő Zsolt, borász
Fotó:  Fábián Gergely

Sütő Zsolt megjegyezte, a borászok egyre több interjút adnak, egyre inkább érdeklődik a média a borok iránt, az emberek felkeresik őket, kóstolják a boraikat, kíváncsiak a véleményükre, s ez óriási felelőséggel is jár. A borászok felelőséggel tartoznak a régióért, képviselni kell a régiónkat, s ebbe magyarságunk, lokálpatriotizmusunk is beletartozik – fogalmazott.

2021-07-14 Gombaszög, Gombaszögi Nyári Tábor, Gombaszög 2021, 1. nap, Bodó Judit, Sütő Zsolt, borász
Galéria
+9 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.