2022. június 4., 18:01

Az Összetartozás Táncával a magyar közösség építéséért

Örömében majdnem Klapka György tábornok is táncra perdült az oroszlánjával, látva a róla elnevezett komáromi téren a Nemzeti Összetartozás Napján összegyűlt sokaságot. A mintegy ezer óvodást, diákot és tánccsoport-tagot, akik négy órától lelkesen ropták együtt az Összetartozás Táncát, hirdetve: a nemzeti sorstragédiánk keserveit, sérelmeit nem cipelhetjük béklyóként. Ahelyett inkább e méltó emlékezés által felemelő, közösségépítő formára váltják a veszteséget.

Az Összetartozás Táncával a magyar közösség építéséért
Médialapozó
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó
A rendezvény felszabadult hangulatú körtánccal zárult

Az Összetartozás Táncának kezdeményezői: Jókai Andrea ötletgazda, a Szövetség párt dunamocsi önkormányzati képviselője, Zink Vass Nóra, a Szövetség Megyercsi Helyi Szervezetének elnöke és Korpás Éva, háromszoros Harmónia- és kétszeres Fonogram-díjas, valamint a Külhoni Magyarságért Díjjal kitüntetett népdalénekes a médián át korábban arra sarkallták az óvodásokat, alapiskolásokat és az őket oktató-irányító pedagógusokat, hogy a magyarlakta vidékeken polgári táncok bemutatásával tegyék emlékezetessé az idei Nemzeti Összetartozás Napját. Hozzátéve: aki teheti, az az Összetartozás Táncát június 4-én 16 órától a kezdeményezés központi eseményén vagyis a komáromi Klapka téren ropja, a többiek pedig ugyanakkor más helyszíneken csatlakozzanak a szebb magyar jövő és közösségünk építésének dalos-táncos formájához! 

Hozzájuk és a Szövetség párthoz a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége (SZMPSZ) és a Szőttes Kamara Néptáncegyüttes is szívesen társult.

Az Összetartozás Táncával a magyar közösség építéséért
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó
Zink Vass Nóra a kezdeményezők nevében üdvözölte a jelenlevőket

Miután a felhívásuk Kárpát-medence-szerte meghallgatásra talált, június 4-én délután közel negyven oktatási-nevelési intézmény és tánccsoport képviseletében mintegy ezren, többen népviseletben ropták az Összetartozás Táncát az Összetartozás Városában. Korpás Éva és zenekara, valamint a gyermekkórusa közreműködésével megmutatták, hogy együtt egy összetartó közösséget alkotunk. Több mint száz csoportosulás pedig másutt csatlakozott az összmagyar felhíváshoz. Hangsúlyozva: a trianoni gyalázat következtében elszenvedett sérelmeink, veszteségeink ellenére újult erővel kell építünk a magyar közösséget, erényeinket erősítve, fejlődve, tanulva a mulasztásokból. Az eseményről videó-felvétel is készült. Akik pedig a központi rendezvény helyett ugyanakkor a saját településükön perdültek táncra, az arról szintén készített felvételeket folyamatosan elküldhetik a www.osszatartozastanca.sk weboldalra.

Az Összetartozás Táncával a magyar közösség építéséért
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó
Gyülekeztek a Szőttes Kamara Néptáncegyüttes tagjai...

A bő 8 percben közösen bemutatott polgári társastáncok (A pozsonyi sétatéren, Háromlábú görbe szék, Hogy a csibe, hogy?) a tánczenével együtt először a felnőttek kedvencei voltak, majd tőlük azokat a gyerekek is könnyen eltanulták, s fokozatosan a népi kultúránk részévé váltak. Azok felelevenítése előtt Zink Vass Nóra a kezdeményezők nevében üdvözölte a jelenlevőket. Leszögezte: ekképp június 4-én hagyományt teremtettek.

Az Összetartozás Táncával a magyar közösség építéséért
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó
Fekete Irén: "bár Trianon szétszakította az országunkat, de a nemzetünktől nem szakíthatott el..."

Majd Fekete Irén, az SZMPSZ országos elnöke a beszéde elején hangsúlyozta: összetartozunk a Felvidéken és a Kárpát-medence-szerte élő összes magyarral, hiszen

egy nyelvet beszélünk, egy kultúrkörbe tartozunk, összeköt bennünket a történelmünk, a sorsunk. Mindennek hatalmas megtartó ereje van. A mi gyermekeink már olyan nemzedéket képviselnek, akik számára az összetartozás alapélmény. A nemzet egységére olyan adottságként tekintenek, amely érték és erőforrás számukra. Ismerik a különféle szervezetek jótékony segítségét iskolakezdéskor, tudják, hogy óvodáink, iskoláink, templomaink az anyaország segítségével is korszerűsödnek, újulnak meg. Aki szeretné tudását vagy tehetségét kamatoztatni, tanulhat vagy dolgozhat anyanyelvi környezetben Magyarországon vagy a Kárpát-medence más országaiban is“.
Az Összetartozás Táncával a magyar közösség építéséért
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó
Akadtak idősebbek is, akik bűszkén öltöttek népviseletet

Kiemelte: bár Trianon szétszakította az országunkat, de a nemzetünktől nem szakíthatott el. Majd óvva intett az önkéntes asszimiláció rémképétől.

Hogy megmaradjunk, tennünk kell érte. Külön-külön elveszünk, de ha összefogunk – erősek vagyunk. Az összetartozás érzésének táplálása egy lehetőség arra, hogy lélekben, szellemben megerősödjünk“

– magyarázta.

Azt is elárulta, hogy  hozzávetőleg 150 intézmény, óvoda, iskola és tánccsoport jelentkezett a felhívásukra. A Klapka térre 35-40 helyről érkeztek táncosok, zömmel a Komáromi járásból, de képviselteti magát az Érsekújvári, a Nyitrai, a Dunaszerdahelyi járás és Magyarország is.

„Mind a 18 magyarlakta járásból jeleztek érdeklődést, akik most, velünk egyazon időben ropják majd ugyanazt a táncot...“

– szögezte le, s valamennyi közreműködőnek köszönetet mondott az önzetlen munkájáért – a művészetek, a hit és az összetartás szolgálatáért.

Az Összetartozás Táncával a magyar közösség építéséért
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó
Forró Krisztián fővédnök a nap hőseinek nevezte a gyerekeket

Utána Forró Krisztián pártelnök, a kezdeményezés fővédnökének beszéde következett. Először a gyerekekhez szólt, őket a nap hőseinek nevezve. Leszögezte, hogy nagyon büszke a több mint 5000 gyerkőcre, akik Felvidék- és Kárpát-medence-szerte csatlakoztak e kezdeményezéshez. Köztük a saját fiára is, aki a szülőfalujában, a mátyusföldi Nagymácsédon táncol. Reméli, hogy jövőre még többen lesznek, a Kárpát-medence más tájairól is... Majd a kezdeményezőkön és a hozzájuk csatlakozó szervezőkön kívül a felkészítő pedagógusoknak mondott köszönetet, s néhány próbán átélt élményei alkapján állította: azokon „tapintani lehetett a felkészítő tanárból áradó szeretetet”. Azt is elárulta: az ötletgazdák sem hitték, hogy a Klapka téri központi rendezvényen ilyen sokan lesznek.

Ám, az, hogy most ennyien vagyunk, erőt kell, hogy adjon mindannyiunknak. Erőt az előttünk álló feladatokhoz. Van belőlük bőven. A legközelebbi komoly megmérettetése közösségünknek az előttünk álló helyhatósági és megye választások. Fontos, hogy azokat a pozíciókat, melyekkel regionális szinten rendelkezünk, érdekképviseletünk bástyáit, megtartsuk és megerősítsük. Mindezt csak közösen, együttes erővel tudjuk”

– említette a közelgő választások kapcsán is az összefogás fontosságát.

Az Összetartozás Táncával a magyar közösség építéséért
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó
Fiúcska, legény, férfi egyformán népviseletben...
„Ez a mai nap is erről szól: a magyar nemzet összetartozásáról. Érezzük ezt akkor, amikor a magyar kormány segíti a külhoni magyar közösségeket óvodák, iskolák, templomok felújításával és felépítésével, a vállalkozók támogatásával. És érezzük ezt akkor is, amikor egyként mozdul meg a nemzet, hogy segítsen kárpátaljai testvéreinken, a háború elől menekülő családjaikon és sorstársaikon. Ezekben a nem könnyű pillanatokban fontos, hogy az ember tudja, van kire számítania. Az, hogy ma itt ennyien állunk, a közösségünk erejét mutatja. Hinnünk kell magunkban, hinnünk kell egymásban. Gondolkodhatunk különbözően, láthatjuk a világot különbözően, lehet eltérő véleményünk, de ha erősek akarunk lenni, és meg akarunk maradni Felvidéken, kell, hogy legyen egy közös célunk. Hogy gyermekeink, unokáink magyarként boldoguljanak szülőföldjükön. Ne is gondolkodjanak azon, hogy máshová költözzenek, mert itt süt legszebben a nap, itt a legjobb élni. Ez a mai nap is azt mutatja, ahhoz, hogy ezt a célt elérjük, van bennünk elég erő. Most már csak szándékra és akaratra van szükség. Rajtunk ne múljon, tegyük hozzá. Mindazokért a csillogó szemű gyerekekért is, akik ma itt velünk vannak”

– zárta beszédét a Szövetség országos elnöke.

Az Összetartozás Táncával a magyar közösség építéséért
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó
Korpás Éva népdalénekes a lelkes gyermekkórusával

Mindehhez már csak annyit teszünk hozzá: különös érzés volt átélni a Klapka téren uralkodó vérpezsdítő, szívmelengető hangulatot, s bízunk e nemes kezdeményezés jövő évi folytatásában.

Az Összetartozás Táncával a magyar közösség építéséért
+2 kép a galériában

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.