2022. november 3., 19:44

Az önfejlesztés útján

A Csemadok zselízi alapszervezetének kezdeményezésére 2022 júniusától már a zselízi Magyar Házban is lehetőség van a fejlődés és az önsegítés útjára lépni. Minderről a jelenleg Barsváradon élő life coach és Gyászfeldolgozás Módszer® specialista, Hancko Veronika gondoskodik.

Hancko Veronika
Fotó: Kaszmán Zoltán

Mivel a barsváradi helyiség, ahol a klienseket fogadja, átépítés alatt van, a találkozásoknak átmeneti jelleggel a zselízi Magyar Ház ad otthont, ahol egy projekt keretében a nyugdíjasoknak egy előadássorozat is zajlik. Ugyanitt azoknak is a rendelkezésére áll Hancko Veronika, akik egyénileg szeretnének tenni lelki egészségükért, s szeretnék meghaladni esetleges „elakadásaikat”, valamint időt fordítanának önmaguk felfedezésére.

2022 nyarán a zselízi Magyar Házban először a műhelymunkával egybekötött Hogyan őrizzük meg életkedvünket? című előadásában az időskori vidámság és a játékosságra való törekvés témáját boncolgatták, majd Hogyan ne essünk kétségbe? címmel mentálhigiénés foglalkozást tartottak az időseknek.

A Mit kezdjünk a veszteségeinkkel? című előadásban – az idősek mentális egészségét védő programsorozat keretében megtartott ingyenes rendezvényen – azt a kérdést is felvetették, hogy miként dolgozható fel idős korban a családtagok elvesztése.

Életvezetés tanácsok nélkül

Hancko Veronikát saját önismereti útja vezette el odáig, hogy ő legyen a kísérője és a támasza azoknak, akik – megismerve önmaguk „működését” és lehetőségeit – a legjobb önmagukká szeretnének válni. Minél szélesebb körben kíván a kliensek igényeire reagálni, így a lelki egészség megőrzésére irányuló tevékenység az irányítása alatt csoportban és egyénileg is történhet. A csoportmunkát csapatépítés céljából munkahelyi közösségeknek is ajánlja, illetve bármely olyan sorsközösségnek, amely egy adott témakörön belül szeretne dolgozni, fejlődni.

– Minden ember más, teljesen egyedi, ezért nincs jól bevált módszerem, amely egy csapásra megváltoztatja az illető életét. Vannak viszont eszközeim, amelyeket minden hozzám érkező kliensnél egyénileg használok. Van, aki gyorsabban halad, s van, aki apró lépésekkel merészkedik előre. Minden közös munka alapja a bizalom, s azt is fontos felismerni, hogy kinek mire van igénye és „kapacitása”. Egy-egy ülés elfogadó, ítélkezésmentes környezetben, teljes titoktartás mellett zajlik. Mindig felajánlok egy ingyenes előzetes konzultációt, hogy megbeszéljük, milyen módon tudom leginkább segíteni, illetve van lehetőség arra, hogy kicsit megismerkedjünk és „megtörjük a jeget”, megtaláljuk a közös hangot – fogalmazta meg Veronika, aki jelenleg a Károli Gáspár Református Egyetem lévai kihelyezett mentálhigiénés képzését végzi, s folyamatosan bővíti eszköztárát; többek között a Gyászfeldolgozás Módszer® specialista képzését is elvégezte. 

A zselízi Magyar Házban
Fotó:  Kepka Márk

– Alapvetően life coachként indultam, amit ugyan magyarul életvezetési tanácsadónak szoktak fordítani, de a tanácsadás ennek nem feltétlenül a része, legalábbis nálam nem; én jobban szeretem rávezetni a klienst a megoldásra, mintsem, hogy tálcán nyújtsak át valamit, amit én látok jónak.

Mint mondta, a kliensek leginkább személyes jellegű elakadásokkal és párkapcsolati problémákkal érkeznek hozzá, illetve nagyon gyakori a veszteségek és a megrekedt gyászfolyamatok témája.

 – Fontos megjegyezni, hogy a mentálhigiéné az egészséges egyéneknek nyújt támogatást az elakadásaikban, tehát ez egy prevenciós eszköz a lelki egészség támogatására és megőrzésére.

Gyászfeldolgozás

A képzésben hangsúlyt helyeznek a kompetenciahatárokra, vagyis egy mentálhigiénés szakember arra is kiképzett, hogy felismerje a lelki zavarok tüneteit, s amennyiben felmerül a gyanú, hogy a hozzá érkező kliens más szakember segítségét igényli, akkor segíti őt a megfelelő pszichológushoz vagy pszichiáterhez való eljutásban.

Feltételezhetnénk, hogy a mostani időszakban, gondolva itt a koronavírus-járványra, a háborús helyzetre vagy a gazdasági válságra, leginkább ezekhez is kapcsolódó témákkal keresik fel a mentálhigiénés szakembereket. Hancko Veronika úgy tapasztalja, hogy csupán érintőlegesen hangzik el néha-néha néhány gondolat az aktuális helyzetről és a kliensek azzal kapcsolatos félelmeiről; soha nem ez a problémák gyökere. 

– Azt viszont várom, hogy az emberek felismerjék azt, hogy a gyászukban mennyire megakasztotta őket a koronavírus; itt azokra gondolok, akiknek a hozzátartozói kórházban vagy szociális intézményben hunytak el úgy, hogy nem látogathatták őket, s nem is búcsúzhattak el tőlük. Sok ilyen történetet hallok, s mivel magam is megéltem, át tudom érezni ezeket a veszteségeket.”

A lévai Juhász Gyula Alapiskola egyik tantermében Veronika – teljesen ingyenesen – jelenleg is vezet egy önfejlesztő csoportot kifejezetten nők számára. 

Megjelent a Magyar7 2022/44.számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.