2021. október 18., 20:31

Az MKP-frakció és a volt komáromi nővérszálló sorsáról is döntöttek a Nyitra megyei képviselők

A Nyitra Megyei Önkormányzat október 18-án tartotta 33. rendes ülését, amelyen az eddigi MKP-frakció Szövetség-frakcióvá alakult át. A képviselők egyebek mellett arról is döntöttek, hogy az egykori komáromi nővérszálló épületét eladják a kórháznak, amelynek a területén az található. Feltételül szabták, hogy az a jövőben is csak orvos- és nővérszállóként működtethető.

A komáromi kórház megvásárolhatja a volt nővérszálló épületét.
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó
A komáromi kórház megvásárolhatja a volt nővérszálló épületét.

„A megyei önkormányzat mai ülésén bejelentettük, hogy az eddigi MKP-frakciónk Szövetség-frakcióvá alakul át. Ráadásul, egy taggal bővültünk, mert a Smer-Híd-SNS-frakcióból saját kérésére átlépett hozzánk Jobbágy József megyei képviselő, Szentpéter polgármestere. Ekképp a 13 tagú csoportosulásunk a legnagyobb számú, legerősebb frakcióvá vált e képviselő-testületben. Tudvalevő, hogy korábban MKP-listán az Összefogás részéről került be az addigi 12 fős csapatunkba Orosz Örs, most pedig további bővülés történt, de a 11 fős létszámmal továbbra is többségben vagyunk mi, volt MKP-sok. Vélhetően emiatt senki sem kérdőjelezte meg azt, hogy én maradok-e a frakcióvezető, de előfordulhat, hogy később majd bizalmi szavazásra kerül sor“ – mondta el a Ma7-nek Farkas Iván.

Szövetség-frakcióvá alakult át és kibővült az eddigi MKP-frakció.
Fotó:  Nyitra megyei Szövetség-frakció
Szövetség-frakcióvá alakult át és kibővült az eddigi MKP-frakció.

Az utóbbi hónapokban a megyei költségvetés módosításával kapcsolatban számos olyan döntés született, amelyek a déli megyerészben kívánatos beruházásokra vonatkoznak, ám huzamos ideje nem kezdődtek el a vonatkozó közbeszerzések, illetve azok megvalósítása. Ezért Farkas Iván a mai ülésen ez ügyben hivatalosan interpellálta a megyei hivatalt.

Például megemlíthető a Duna Menti Múzeum épületének tervezett felújítása, amelynek kapcsán a költségvetés módosítását már két hónappal ezelőtt jóváhagytunk, ám a megyei hivatal részéről mindmáig nem történt előrelépés.

Továbbá sorolhatnám a párkányi iskolai beruházásokat, amelyek kapcsán négy-öt hónappal korábban döntöttünk, s azóta elodázzák a megvalósításukat. Hogy miért, arra semmiféle magyarázatot nem kaptunk a megyei hivataltól, pedig korábban már kétszer rámutattam erre az indokolatlan halasztgatásra. Emiatt tehát most hivatalosan felszólítottam az illetékeseit, hogy végre kötelező érvénnyel lépjen a tettek mezejére“ – említett pár érthetetlen halasztást interjúalanyunk.

Azt is megemlítette, hogy

Ľubomír Moravčík, volt válogatott labdarúgó és edző a mai testületi jóváhagyásukkal Nyitra megyei futballakadémiát létesíthet, s ez a lépése majd több magyarlakta várost is pozitívan érint.

Országos viszonylatban Trencsén megye után Nyitra megye a második, amelyben e lépésre sor kerül.

„A járási székhelyeknek és Párkánynak felkínálják, hogy az ifjúsági labdarúgó csapatok félprofi szintre emelése céljából az új futballakadémia e helyszíneken is működjön. Úgy, hogy az anyagi források felét Nyitra megye adná, további pénzeszközökkel járulna hozzá a Szlovák Futballszövetség, illetve valamennyi érintett város. Ezzel a lehetőséggel Komárom nem kíván élni, mert inkább magyarországi akadémiával működik együtt.

Viszont a magyarok által is lakott Érsekújvár, Léva, Vágsellye és Párkány számára nagyszerű lehetőség ez, mert ilyen módon a jelenlegi fociedzők bérét meg tudják emelni, s az ifi tehetségeket hatékonyabban fel tudják majd karolni“

– magyarázta Farkas Iván.

Örömmel tudatta továbbá azt is a képviselő, hogy a két évvel ezelőtt létrehozott 8. támogatási rendszerükből, amelyből a korábban bezárt vidéki orvosi rendelők újranyitását anyagilag segíthetik, a mai határozatuk értelmében 40 ezer euróval támogatják fogorvosi rendelő beindítását a zoboralji Kis- és Nagycétényben. Egy további döntésükkel pedig a tervezett, korszerű kerékpárutak közül a Nyitra folyó gátjánál, Nyitracsehinél 300 ezer euróból megépülő út újabb szakaszának létesítését uniós pénzből támogatják, miközben Nyitra megye önrésze 15 ezer euró lesz.

A Nyitrai Megyei Hivatal épülete
Fotó:  Facebook
A Nyitrai Megyei Hivatal épülete

Farkas Iván a tájékoztatása végére hagyta a „csattanót“, miszerint mégis a komáromi kórház tulajdonába kerülhet át az egykori nővérszálló, amely a jövőben is majd ezen intézmény alkalmazottainak az elszállásolását szolgálja.

„A Nyitra Megyei Hivatal korábban visszavonta azon szándékát, hogy a komáromi kórházi területen levő, volt nővérszálló épületét eladják az Agel-kórháznak. Mivel ebbe nem nyugodhattunk bele, ezért Marián Kéry megyei alelnökkel együtt az épület sorsával kapcsolatban kidolgoztunk egy új anyagot, amit nemrég a megyei tanács hagyott jóvá, ma pedig a megyei önkormányzat is. Ez azt jelenti, hogy a nem egészségügyi ellátás nyújtására használt épületet kivonattuk a további ingatlanokra vonatkozó, hosszútávú keretszerződésből, amelyekre uniós támogatás szerezhető.

A hajdani nővérszálló épületére uniós pénzek nem igényelhetők, más anyagi források viszont szerezhetők akkor, ha az ingatlan a kórházé lesz. Az intézmény tehát megvásárolhatja az épületet, de feltételül szabtuk, hogy azt a jövőben is csak orvos- és nővészállóként működtetheti“

– tudtuk meg a régóta várt jó hírt.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.