2022. szeptember 19., 20:32

Az ipolysági Sóderos újjáélesztéséért

Az elmúlt hónapokban az Ipolyság polgármesteri tisztségére kandidáló lokálpatrióta, Szőllősy Péter és társai az Élesszük újjá együtt a Sóderost elnevezésű kezdeményezés keretei között igyekeztek tenni az Ipoly medre mellett kialakult tó revitalizációjáért.

Sóderos
Médialapozó
Fotó: Szőllősy Péter
a Sóderoson

Ipolyságon a Sóderosnak nevezett tó és annak térsége egykor valódi, számos sportolási és szabadidős tevékenységre lehetőséget adó közösségi térként működött. Az elmúlt években azonban egyre inkább elhanyagolták a homoki városrészt a belvárossal összekötő területet; nőtt a gaz, gyűlt a szemét. A helyi Műszaki Szolgáltatások munkatársai ugyan időről időre lekaszálják a területet, az aktivisták ezt nem tartják elégségesnek.

Számomra az Élesszük újjá együtt a Sóderost eseményei két alapvetésen nyugszanak. Az első a közvetlen környezetünkhöz fűződik, míg a másik érzelmi jellegű, úgy is mondhatnám, nosztalgia. Az első valószínűleg nem szorul további magyarázatra, hiszen a helyszínen felgyülemlett rengeteg hulladék nemcsak mindannyiunk szemét szúrja, hanem a természetnek is a terhére van. A második alapvetés személyesebb: gyakran gondolok arra, hogy a gyermekeim nem tapasztalhatták meg a helynek a hangulatát, varázsát, nincs hová kisétálniuk a város zaja elől, nincs hol szórakozniuk és sportolniuk a szabadidejükben”

– fogalmazta meg a kezdeményezésről Szőllősy, aki abban bízik, hogy közös erővel kialakulhat a Sóderosnál egy kellemes környezet a városlakók és a környékbeliek számára, s így megfelelő teret biztosíthatnak egy pezsgő közösségi és kulturális élethez, elősegítve az aktív pihenést, a sportot és a rekreációt.

A három szakaszban megvalósuló eseménysorozat augusztus 13-án kezdődött, s szeptember 17-én ért véget. A bozótvágáson, a fűnyíráson és a szemétszedésen túl megtisztították az egykori büfé előtti területet, valamint az oldalsó színpadok, a pingpongasztalok és egy játszótér térségét is.

Meggyőződésem, hogy a Sóderos térségének fellendítése csak akarat kérdése. Itt első körben nem milliós összegekről van szó; egy apró befektetésből már olyan állapotba lehetne hozni a területet, hogy az használható legyen: az épületben legyenek mosdók, WC-k és tudjunk ott működtetni egy kis büfét, mindezt – mivel véleményem szerint ez nem egy olyan nagy teher – akár a város önköltségén is”

– mondta el kérdésünkre Szőllősy Péter, aki a Sóderos térségének fellendítését a martosi rendezvényliget mintájára képzeli el.

Sóderos
+5 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.