cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2023. október 17., 14:00

Az idősek szolgálatában

Idén szeptemberben zárult az a többéves határon átnyúló projekt, mely egy integrált, idősbarát régió fejlesztését tűzte ki célul az Ipoly-völgye Európai Területi Társulás térségében. A pályázatba Szlovákiából öt település kapcsolódott be, Bussa, Panyidaróc, Óvár, Tőrincs, Kalonda, Magyarországról 10 önkormányzat vett részt a projektben.

 

Balla Mihály
Galéria
+3 kép a galériában
Fotó: ma7

A 29 szlovákiai és magyarországi tagtelepüléssel 2017-ben létrejött Ipoly völgye ETT a határon átnyúló kapcsolatok erősítéséért, az Ipoly mente gazdasági és idegenforgalmi fellendítéséért dolgozik. Az egyik projekt egy kulturális és hagyományőrző rendezvények megszervezését magában foglaló pályázat volt.

Közkonyhákat fejlesztettek

A kulturális és hagyományőrző rendezvények megszervezését magában foglaló pályázatot követően a települések az idősek életminőségének javítását tűzték ki célul.

Az Interreg Szlovákia Magyarország Partnerséget építünk program keretében vágtak bele a községek az „Egy integrált idősbarát régió fejlesztése az Ipoly-völgye ETT térségében” elnevezésű pályázatba, amely a térség idős lakosainak az étkeztetésére irányul. A pályázat megvalósításának első lépéseként konyhai eszközöket vásároltak, majd felújították a közkonyhákat. Papp Andrea, az Ipoly-völgye ETT igazgatója lapunknak elmondta, a társulás prioritásként kezeli az idősekről való gondoskodást, ugyanis főleg a szlovákiai részen nagy hiányosságok tapasztalhatók ezen a téren.

– A kisebb falvakban nincsenek közkonyhák, ezért több településen új konyhákat alakítottunk ki, vagy fejlesztettük a meglévőt. Panyidarócon és Kalondán a jelenlegi konyha felújítása és berendezése valósult meg, Tőrincsen a régi konyhát gyarapítottuk új eszközökkel. Bussán a két meglévő konyhát fejlesztettük, valamint Óvárban is egy meglévő kisebb konyhát újítottunk fel – nyilatkozta az igazgató.

– Magyarországon teljesen természetes, hogy az időseknek főznek a közkonyhákon, illetve ebédszállítás is működik számukra. A határ túloldalán, a szlovákiai településeken ez nem így van. Ezért szeretnének róluk példát venni, és az itteni települések életébe is bevezetni, ezzel is segítve az időseket, a szépkorúakat – tette hozzá Papp Andrea, az Ipoly-völgye ETT igazgatója.

Kisbusszal is segítik az időseket

A pályázat révén az idősek szállítása céljából vásároltak két 5+2 személyes járművet, ha orvoshoz, gyógyszerekért, vagy akár bevásárlásra mennének. Ezeket az autókat Kalonda és Bussa önkormányzata üzemelteti majd.

– A kalondai jármű a Losonci, a bussai pedig a Nagykürtösi járás településein élő időseket fogja szolgálni. Azokról a településekről van természetesen szó, amelyek tagjai az Európai Területi Társulásnak – emelte ki Papp Andrea.

Az igazgató elmondta még, azért választották az időseket célcsoportként, mert az elmúlt tíz évben nagyon kevés gyerek született a térségben, ugyanakkor a 65 év felettiek száma rohamosan emelkedik. Oda kell tehát rájuk figyelni, törődni kell velük, főként azokon az elszigetelt településeken, ahol nehezebb a közlekedés, ahol nem tudnak nekik étkeztetést vagy ételkiszállítást biztosítani. A cél az volt, hogy ezeket maguk a települések tudják megoldani.

Stefák Erika és férje, Stefák Ladislav nagy örömmel fogadta az új szolgáltatást Kalondán. Elmondták, nagy segítséget jelent számukra a gépjármű.

– A hivatalos ügyeket, az orvoslátogatást zökkenőmentesen el tudjuk intézni, nem kell a buszra várni, taxit hívni, vagy ismerőst megkérni, hiszen sok idősnek nincs saját autója. Mi leggyakrabban orvoshoz járunk a férjemmel, főleg Losoncra, de Besztercebányára és Tapolcsányba is gyakran van utunk. Az autónak hála, most már könnyedén megy minden – mondta Stefák Erika.

– Tervezzük a pályázat folytatását is. Végeztünk ugyanis egy igényfelmérést, és az idősellátásra vonatkozóan kidolgoztunk egy stratégiát. A következő években ezen az úton szeretnénk tovább haladni, amint lesz lehetőség pályázni Interreg projekt keretében. Természetesen az idegenforgalom és a turizmus fejlesztése is hangsúlyos szerepet kap, de az idősgondozást és a szociális ellátást mindenképpen prioritásnak tekintjük – fűzte hozzá az igazgató.

Az ETT az Európai Unió első olyan jogi eszköze, amely jogi személyként keretet nyújt az európai önkormányzatok és a régiók együttműködésére, az uniós támogatások hatékony felhasználására. A csoportosulás legalább két tagállam szereplőit fogja közös szervezetbe. Az ETT jogi személyiséggel és teljes jogképességgel rendelkezik, önálló jogalanyként léphet fel. Határ menti, határon átnyúló, régiók közötti, testvérvárosi, transznacionális együttműködés valósítható meg a keretében.

Megjelent a Magyar7 41. számában.

 

Rimóc
Galéria
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.