Az érsekújvári zsinagóga az első hazai épület, mely Uniós emlékbankóra kerül

2020. július 11., 18:14
ma7 | TASR

Az ország négy ma is működő zsinagógája közül az 1880-ban épült érsekújvári került fel, Szlovákiából elsőként, a MemoEuro bankjegyeire.

Fotó: novezamkyfotoalbum.sk

A bankjegyet limitált számban, ötezer példányban nyomták, minden egyes darab egyedi azonosítószámmal rendelkezik. Péntek óta pedig már forgalomban is kapható - mondta el Klein Ottokár, Érsekújvár polgármestere a TASR megkeresésére.

A XIX. század nyolcvanas éveiben épült érsekújvári zsinagóga azon kevés ilyen épületek egyike, amelyet még mindig a zsidó hitközség használ, eredeti céljaira. A zsinagógát az önkormányzat a kilencvenes évek elején felújította, saját költségén. A templom területén számos emléktábla emlékeztet a Holokauszt érsekújvári és  környékbeli áldozataira, de Raoul Wallenbergnek, az 1945 januárjában, Budapesten eltűnt zsidómentő svéd diplomatának is van egy emléktáblája. 

bankó

A háború előtt körülbelül 2500 zsidó élt Érsekújvárott, ma a számuk alig éri el a százat.

A MemoEuro bankjegyeket 2018 óta forgalmazza egy német vállalat. Nyugaton óriási népszerűségnek örvendenek, a gyűjtők nagyon szeretik a különleges euróbankókat, Németországban, Ausztriában és Belgiumban különösen népszerű. Az elmúlt két évben többb mint 130 különböző emlékpénzt adott ki a  német vállalat. Az érsekújvári zsinagóga mellett Körmöcbánya látképe is felkerült a MemoEuro bankjegyeire.

Kövesse facebook oldalunkat is!