2021. január 19., 12:36

Az érsekújvári kórház tavalyi kisbabái

2020-ban az Érsekújvári Egyetemi Kórház és Rendelőintézet szülészeti osztályán 1196 csecsemő született. 36 ikerbaba, 609 fiú és 587 lány. A születések száma 2019-hez viszonyítva csökkent.

Judita Koprdová főorvos asszony

A tavalyelőtti 2019-es évben a kórház szülészetén 1227 újszülött látta meg a napvilágot.

A számokból látszik, csökkent a születettek száma, de hasonlók a mutatók a környező kórházakban is”

– mondta el Judita Koprdová, a nőgyógyászati és szülészeti klinika vezetője. Úgy vélik, az alacsonyabb születési szám valószínűleg a jövőbeni szülők járvány miatti óvatosságának tulajdonítható, valamint annak, hogy a járvány első hulláma alatt a szülészet egy időre lezárásra került, ezt követően pedig korlátozott módban üzemelt.

Ő már az érsekújvári kórház első újszülöttje 2021-ben
Ő már az érsekújvári kórház első újszülöttje 2021-ben

A klinika élén tavaly főorvos-váltás történt és ezzel együtt megváltozott a spontán szülések kiváltásának taktikája, ami a császármetszések számának csökkenését eredményezte. 2020-ban 484 szülés végződött császármetszéssel, tehát a szülések 41,72 százaléka, amíg az azelőtti évben ez az arány 47,43 százalék volt.

A mesterséges megtermékenyítés utáni születések nagyobb százaléka történik spontán módon, mint a múltban. 2020-ban mesterséges megtermékenyítés után 32 nő szült a klinikán”

– összegezte a főorvos asszony.

Járványügyi intézkedések

A szülészet jelenleg a válságstáb intézkedései szerint működik. A felvétel előtt antigénnel tesztelik a kismamákat Covid-19 betegségre. Császármetszés előtt PCR-tesztet is végeznek.

A kórházi tartózkodás során tilos a látogatás, valamit kísérő egyén (apa) jelenléte a szülés alatt. Az osztályra felvetteknek azt tanácsolják, az egész kórházi tartózkodás alatt viseljenek arcmaszkot. A Covid-beteg kismamák ellátására egy külön terület van fenntartva.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.