2021. november 15., 10:59

Az érsekújvári kórház robotrendszerrel kezeli majd a stroke-ot

Az Érsekújvári Oktató Kórház és Rendelőintézet együttműködik a magyar Batthyány Kázmér Szakkórház és Rendelőintézettel az agyvérzés utáni robotrendszer általi rehabilitáció területén.  

eu-kórház
Fotó: Bokor Klára

A RoRehab projekt célja a határon átnyúló együttműködés erősítése és színvonalának növelése az érintett régiók intézményei közötti, közös tevékenységük bővítése a robotrehabilitáció bevezetése céljából – mondta Ján Baček kórházi szóvivő. A robotrehabilitáció a stroke-tól eltérő agyi betegségekben szenvedő betegek kezelésére is alkalmazható.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával valósul meg az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretében.

Az Európai Regionális Fejlesztési Alapból (ERFA) 400 ezer eurót hagytak jóvá, ezen belül az ERFA 340 ezer eurós pénzügyi hozzájárulását. Ebből az Érsekújvári Egyetemi Kórház 163 098 euró támogatásban részesül. A jóváhagyott projekt megvalósítási időszaka 2022. október 31-ig tart.

A magyarországi kórház a felső végtag motorikus funkcióinak helyreállítását támogató készüléket, valamint a járást és az egyensúlyt támogató mobil robotberendezést kap. Az érsekújvári kórház egy függőleges mobilizációs eszközt, valamint egy mobil tehermentesítő rendszert az edzési stabilitás, testtartás és járás érdekében.

Mindkét kórházban két szakmai műhely és két szimpózium működik, amelyek erősítik az intézmények és a régiók közötti együttműködést.

Az érintett intézmények együttműködése kiterjed a nemzetközi tudástranszferre és a konferenciákon szerzett tapasztalatcserére is.

A két kórház a projekt befejezése után is folytatni kívánja az együttműködést, rendszeresen információt cserélnek majd az új eszközök használatáról és a kutatási adatok gyűjtéséről.

A robotika ígéretes eszköz a stroke és más agykárosodások kezelésében, reményt ad azoknak, akik túlélték, és alternatívát jelent az egészségügyi szakemberek, tudósok és gyógytornászok számára.

Több nyugat-európai ország már bevezette ezt az innovatív technológiát, és megszerezte ezzel kapcsolatos első tapasztalatait. A kelet-európai országok eddig csak szórványosan alkalmazták ezt a kezelési módszert” – tájékoztatott Baček. 

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!