2022. szeptember 26., 14:33

Az ember, aki mindig mindenkit felvidított

Bár Záhorszky Elemér már évek óta nincs közöttünk, a nevével fémjelzett, Ha nem írok, ne válaszoljatok gálaest sikere elénk vetítette nagyságát, hagyatékát - a teltházas rendezvényen végig zúgott a taps. „A zene, a dal, sok esetben összeköti a nemzeteket és megnyitja a szíveket. Ma ez a csoda itt bekövetkezett” – mondta el az est végén Novák Mónika műsorvezető.

1-zahorszky-est.jpg
Húzzad csak kivilágos virradatig...
Fotó: Bokor Klára

A műsort követően a résztvevők átvonultak a közeli Csemadok-házba, ahol emléktáblát avattak Záhorszky Elemér tiszteletére.

Danczi József, a Csemadok Érsekújvári Alapszervezetének elnöke az emléktáblaavatón így idézte életét:

„Záhorszky Elemér 1931. március 3-án született Érsekújvárott. Az elemi, majd a polgári iskola elvégzése után kitanulta a férfi-női szabómesterséget, ám hamarosan a kultúra berkeibe került, a művelődési házban a város kulturális életét szervezte. 73 éve ott volt a Csemadokot Érsekújvárban megalapítók soraiban. Hosszú évek során vezetőségi tagként, kultúrfelelősként, a színjátszó csoport, illetve a Zenés színpad vezetőjeként végezte munkáját. Öregbítette az alapszervezet hírnevét nem csak országszerte, de a határokon túl is.

Klein-Danczi
Klein Ottokár és Danczi József
Fotó:  Bokor Klára
Ki nem látta azokat az operett előadásokat, revü műsorokat, nótaesteket, amelyekkel járták a környéket, de ellátogattak Magyarországra, Csehországba és a Vajdaságba is. Mindenhol óriási sikert arattak és visszavárták a lelkes újvári műkedvelő csoportot.

Néhány darabot megemlítek, melyekben Eli bácsi szerepelt, illetve ő rendezett: Lúdas Matyi, Mágnás Miska, Mélyszántás, A csikós, Szabin nők elrablása, A bor, Luxemburg grófja, Közös út, Liliomfi, Dankó Pista, János vitéz, Charley nénje, Félkegyelmű, Ketten, Haramiák, Vonósnégyes, Holdkóros, Csárdás királynő, Marica grófnő… és a zenés revü műsorok: A régi mániám, Hol van az a nyár, Csak egy kis emlék, Szív küldi szívnek, Csak a szépre elékezem…

1972-ben Csiky Gergely Nagymama című színművével a legjobb rendezés díjával tértek haza a Jókai Napokról.

1977-ben a Félkegyelmű című előadás megkapta a Jókai Napok fődíját, a legjobb női alakítás díját Majercsík Hilda, a legjobb férfi alakítás díját Bauer Ferenc kapták meg. Eli bácsi műsorait általában 20-40 alkalommal láthatta a közönség. Alkalmanként 40-80 szereplőt sorakoztatott fel a színpadon, élő zenei kísérettel, tánckarral, énekkarral. 

Az avató résztvevői a Csemadok-házban
Az avató résztvevői a Csemadok-házban
Fotó:  Bokor Klára

A Csemadok színpadán kezdte pályafutását Decsi Ágnes, Klein Ottokár, Szeredy Krisztina, hogy csak a legnagyobbakat említsem.

Zsúfolásig megtelt kultúrházak, szűnni nem akaró taps, hálás, vidám közönség – ezek kísérték végig munkásságát és ez adott neki hitet és erőt az újabb és újabb darabok megvalósításához. Nélkülözhetetlen támogatást kapott mindehhez feleségétől, Erzsi nénitől, aki a szereplők fellépő ruháit varrta és a csapat mindenese volt. Két lánya, Klaudia és Szilvia, valamint leányunokái is a színpadon nőttek fel.

Ha nem írok, ne válaszoljatok operettgálával is rá emlékeztünk. Ő maga már nem ír többet, de emlékeinkben megmarad és példájával alkotásra inspirál.” Az emléktáblát Klein Ottokár Érsekújvár polgármestere és Skokan Horváth Tímea Záhorszky Elemér unokája leplezték le.
Záhorszky emléktábla
Fotó:  Bokor Klára
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.