2020. március 23., 17:08

Az ebedi templom megújult orgonája

Az utóbbi években már olyan rossz állapotban volt az ebedi római katolikus templom orgonája, hogy a csere halaszthatatlanná vált. Szakértői vélemény alapján döntöttek úgy, hogy egy használt, német orgonát építenek bele a régi orgonaszekrénybe.

Dékány András György tanár, orgonaépítési szakértő is azon a véleményen volt, hogy a régi orgona gyenge anyagokból lett építve, ezért felújítása az értékéhez képest nem lenne kifizetődő. Ezért döntött az egyházközség nevében Borka Iván plébános atya úgy, hogy Szabó Klaudia kántor javaslatát figyelembe véve egy használt német – Franz Breil által a 60-70-es években épített, 8 regiszteres - orgona kerüljön beépítésre.

A döntésben közrejátszott, hogy az új orgona paraméterei az ebedi templomtérbe elégségesnek tűntek. Bár az orgonát Galla József orgonaépítő bontotta le és hozta el Németországból, a hangját ő se hallotta, ezért a vásárlás némileg lutri volt.

2019 februárjában meg is kezdődtek a beépítés munkálatai, nyáron pedig továbblépés történt az orgona művészi, igényes és szép kinézetének a megvalósítására. A főoltár majdani felújításakor annak színezése az orgonaszekrény márványfestéséhez fog igazodni.

Az orgonaépítő szakember kifejtette, meglepő, hogy intonációs változtatás nélkül is mennyire jól szólt az orgona az első megszólaltatáskor.

Tipikusan barokk hangzás, fényes, ezüstös, ragyogó! Igazán szeretni való hang lett, amely hangerőben és hangszínben teljesen illik a térbe”

– emelte ki Dékány András. Hozzátette, sok minden szépen be lett építve, fel lett újítva, de továbbfejlesztésre is sor kerülhet, ha lesz erre pénz és akarat.

Az orgonaépítés az önkormányzat anyagi támogatásával és a hívők adományaiból valósult meg.

Megosztás
Címkék