2022. május 16., 15:18

Az anyanyelv ápolását nem lehet elég korán kezdeni - A féli óvodában jártunk

Országszerte májusban zajlanak az óvodai beíratások, a felvidéki magyar tannyelvű óvodák nagy részében megvalósult már a beíratási folyamat. Sok szülő tudatosítja az anyanyelvi nevelés fontosságát már a köznevelési rendszer eme első színhelyén is, és magyar óvodába íratja a kisgyermekét. A Szenci járáshoz tartozó Fél település magyar tanítási nyelvű óvodája is nagy hangsúlyt fektet az anyanyelvi oktatásra, a beíratási programját is azzal a jelmondattal hirdeti: Az anyanyelv olyan mag, amelyre építeni lehet.

óvodai beíratás 2022
Farsangolás a féli óvodában
Fotó: Féli magyar óvoda

A féli magyar óvodába május 2-a és május 13-a közt lehetett a jelentkezési lapokat eljuttatni az óvoda igazgatóságához, illetve a községházára: vagy elektronikus úton, vagy személyesen. „Hozzánk inkább személyesen hozták el a jelentkezési lapokat a szülők, eddig 12 gyereket írattak be a 2022/23-as tanévre” – fogalmazott portálunknak Méry Irén, az óvoda igazgató asszonya hozzáfűzve, ez a szám akár még módosulhat is, elképzelhető ugyanis, hogy a hónap végéig még íratnak be hozzájuk gyereket.

Tizenkét új kisóvodással indul a következő tanév és 12 a ballagó

A kétosztályos óvodában jelenleg 36 gyerek van, a kiscsoportban 13, a nagycsoportban pedig 23 az óvodás. „A kapacitás hivatalosan 10 és 20 az egyes osztályokban, de kivételt kaptunk, így megtarthattuk ezt a létszámot, bár egyébként sincs minden nap teljes létszám, mert valaki mindig hiányzik” – fűzte hozzá az igazgató asszony.

óvodai beíratás 2022
Csupa móka, szórakozás
Fotó:  Féli magyar óvoda

A 36 gyerekből 17 idén az iskolaköteles gyerek, de ebből öten halasztás kértek, ez az öt gyerek tehát marad még egy évig az óvodában, így összesen tizenketten ballagnak el tőlük az idén.

"Az én munkám során eddig ez a legtöbb ballagó, és külön öröm, hogy ebből kilencen választották a magyar alapiskolát, ami nagyon jó eredménynek számít, eddig rosszabb volt mindig az arány” – fűzte hozzá Méry Irén.

A 12 beíratott gyerekből öten jöttek Félből, a többi gyereket a környező falvakból íratták be a szüleik a féli magyar óvodába. „Jöttek idén is gyerekek hozzánk Éberhárdról, Hideghétről, Dunahidasról vagy Csákányról is, de ez eddig is így volt, az óvodában vannak gyerekek más településről is az említetteken kívül, például Magyarbélről, Kismagyarról, Jányokról és Újfaluból is” – fogalmazott az igazgató asszony.
Változatos óvodaprogram

A féli óvoda különböző körökkel és programmal igyekszik színesebbé tenni a gyerekekkel való foglalkozásokat, és attraktívabbá tenni az óvodát a szülők számára is.

óvodai beíratás 2022
Zenélni is tanulnak a gyerekek
Fotó:  Féli magyar óvoda

Az oktató-nevelő munka kellemes, új berendezéssel és játszóelemekkel felszerelt környezetben zajlik, és az óvoda támogatja az egészséges életmód kialakítását is.

Amíg a Covid közbe nem szólt rendszeresen részt vettek a Duna Menti Tavasz gyermekfesztiválon is, mivel óvodaprogramjuknak részét képezi a művészetek és kultúra iránti szeretetre nevelés is.

De rendszeresen szerveznek úszótanfolyamokat, különböző kirándulásokat a gyerekek számára. Különböző programok és szakkörök segítségével fejlesztik a gyerekek kreatív készségeit, az identitástudatukat és a biztonságérzetük erősítését.

A gyerekek és a szülők is nagyon kedvelik például az Ügyes kezek foglalkozásunkat, legújabban pedig gyerekjógát, egyfajta egyensúlytornát is indítunk az óvodában.

Korábban a komáromi színházba jártunk, de most már Meseanyó is jár hozzánk, aminek a gyerekek nagyon örülnek” – mondta az igazgató asszony hozzáfűzve, annak meg a szülők örülnek, hogy keddenként gyümölcsnapot tartanak, csütörtökönként pedig zöldségnapot, amikor a gyerekeket már reggel friss gyümölcsök vagy zöldségek várják tányérokon. Ezzel is igyekeznek az egészséges étrend betartásához hozzájárulni, mondja az igazgató asszony.

óvodai beíratás 2022
Együtt enni is jobb
Fotó:  Féli magyar óvoda

Mivel az udvar közös a szlovák óvodával, saját kiskertjük nincs, de cserepekben ládákban kertészkedni is tanítják és szoktatják a gyerekeket.

A gyerekek nagyon élvezik a magokkal való kísérletezést, most is kaptunk vetőmagokat az egyik szülőtől, amelyeket majd közösen elültetünk”

– mondta Méry Irén.

óvodai beíratás 2022
Meseanyó minden gyerek figyelmét leköti
Fotó:  Féli magyar óvoda

A gyerekek az óvoda udvarán lévő játszóelemek, csúszdák segítségével élhetik ki a mozgásigényüket, amelyek mind újak, az óvoda ugyanis 2016-ban költözött ebbe az új épületbe.

Sokat segítettek a szülők az óvoda berendezésében és a játszóelemek beszerzésében is, amely jelenleg a gyerekek minden igényének eleget tesz” 

– zárta az igazgató asszony.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.