2021. október 8., 16:44

Az államfordulat eseményei - Trianon-kiállítás Szepsiben

Megnyitották a Trianon 1918–1920 – Az államfordulat eseményei a mai Dél-Szlovákia térségében című kiállítást Szepsiben. A tárlat 2021. október 12-ig tekinthető meg a Csemadok Házban.

trianon kiállítás
Fotó: Fábián Gergely

Az idei Fábry Zoltán Közéleti Napok nyitórendezvényének számító eseményen Köteles László, a Csemadok országos alelnöke köszöntötte a résztvevőket, majd Simon Attila történész, a Fórum Kisebbségkutató Intézet igazgatója mutatta be a kiállítást. Mint elmondta, az intézetben 2019 végén, 2020 elején azon töprengtek, hogyan tudnának hozzájárulni a trianoni megemlékezésekhez. Arra jutottak, hogy egy, remélhetőleg sokakhoz eljutó kiállítással idézik fel a korszak eseményeit, de elsősorban nem a nagypolitikát, hanem azt, hogy mi történt ezekben a hetekben, hónapokban a mai Dél-Szlovákiában.

A kiállítás 21 panelből áll, amelyek az utolsó kivételével az 1918 őszétől 1919 őszéig zajló eseményeket mutatják be.

Az anyag az államfordulat kronológiájával kezdődik, majd sorra következik a világháború befejezése, a spanyolnátha és a hétköznapok, az őszirózsás forradalom eseményei a Felvidéken, az őszirózsás forradalom árnyoldalai, a csehszlovák megszállás, Kassa megszállása, az új államhatalom berendezkedése, a februári általános sztrájk – az itteni magyarság első szervezett megmozdulása a csehszlovák állammal szemben –, a pozsonyi sortűz, a március 15-i megemlékezések és a kassai honvédszobor lerombolása. A következő paneleken olyan eseményekről, folyamatokról van szó, mint a hivatalok szlovákosítása, a gazdasági élet történései, a pénz felülbélyegzése, a magyar nyelv visszaszorulása, végül az utolsó panelen a trianoni békediktátum aláírása.

Simon Attila elmondta, az utóbbi két évben ő maga is sokat kutatta ezt a korszakot, és ennek eredménye rövidesen könyv formájában mutatkozik majd meg.

Kutatásai során számos könyvtárba, levéltárba ellátogatott. Az ott összegyűjtött dokumentumok, újságoldalak adják a kiállítás gerincét, de a tárlat fontos részét képezi egy hagyaték is. Kassa Trianon előtti utolsó magyar kormánybiztos-főispánja, Molnár Miklós az 1940-es évek elején hat kéziratos kötetben írta meg a kassai államfordulat eseményeit. A hat kötet sokáig nem volt együtt, de két évvel ezelőtt a Fórum Intézetnek sikerült hozzájutnia mindegyikhez és digitalizálni őket. Ebből Simon Attila Szeghy-Gayer Veronikával és Bukovszky Lászlóval készített egy könyvet, Kassától Košicéig. Molnár Miklós-emlékkönyv címmel, amelyet október 13-án mutatnak majd be Kassán.

simon attila
Fotó:  Fábián Gergely
Simon Attila előadás közben.

"Ebben a hatkötetes könyvben nagyon sok korabeli dokumentum és fotó van Kassáról, ez is fontos részét képezi a kiállításnak. Kassa egy kicsit felülreprezentált, hisz úgy is mondhatnánk, abban az időben ez volt a szlovákiai magyarok fővárosa. Itt történtek a fontos események, illetve a gömöri polgárvárosokban, Rozsnyón, Rimaszombatban, Léván, esetleg még Komáromban és Pozsonyban. A kiállítás képanyaga elsősorban ezekből a városokból áll össze. Nagyon remélem, hogy olyan információk jutnak el a látogatókhoz, amelyek egy kicsit új megvilágításba helyezik a korabeli eseményeket" – mondta Simon Attila történész.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!