2018. augusztus 19., 14:45

Az állam újra megfeledkezett az idősekről

A nappali foglalkoztató olyan intézmény, amely azon időseknek nyújt segítséget, akik a mindennapokban rászorultságuknál fogva nem tudnak teljesen egyedül boldogulni. Egyfajta közösségi tér, ahol szakavatott segítség mellett társaságban tölthetik mindennapjaikat.

Nappali foglalkoztató Pozsonyeperjes
Médialapozó

A pozsonyeperjesi Őszirózsa nappali foglalkoztató éppen ilyen létesítmény, amely idén januárban kezdte meg működését. Az egyik első hasonló intézmény volt a Dunaszerdahelyi járásban, így hát nem meglepő, hogy a megnyitón még Jozef Viskupič Nagyszombat megye elnöke is részt vett. Tánczos Andrea vezeti a Domus nonprofit szervezet által működtetett foglalkoztatót, akinek egyik álma vált valóra, amikor a helyi óvoda egyik kihasználatlan részében létre tudták hozni az Őszirózsát. Komoly felújításra volt szükség, hogy az idősek számára egy kényelmes és otthonos létesítményt varázsoljanak, de maguk is láthattuk, hogy a komoly anyagi beruházások meghozták a gyümölcsüket.

Minden hétköznap reggel nyolctól délután négy óráig tartózkodhatnak az intézményben az idősek, de természetesen később is érkezhetnek és korábban is távozhatnak, ha éppen a mindennapi programjuk úgy kívánja, vagy éppen, ha a családjukkal vannak és akár több napot is kihagyhatnak. Egy olyan létesítményről van tehát szó, amely valóban segíteni akar azon szépkorúaknak, akiknek az egészségügyi állapota megköveteli a napi szakavatott figyelmet. Természetesen különböző egészségügyi problémákkal küzdő „ügyfeleik” vannak, akik eltérő figyelmet igényelnek.

Éppen ezért egészségügyi dolgozó, szociális gondozó is rendelkezésre áll a foglalkoztatóban. Segítségükkel a reggeli kávé és tízórai után jöhet napi torna és a különböző memóriaserkentő feladatokkal a testi és lelki frissesség megőrzése vagy éppen javítása is elősegíthető.

„Az ebédet követően a felújított intézményben pihenőszoba is rendelkezésre áll, ahol az idősek lepihenhetnek, vagy éppen tévét néznek. A legjobban viszont a közös beszélgetéseket szeretik, még uzsonna előtt elcsevegnek, amely észrevehetően jó hatással van a „páciensekre”. Az egyik néni úgy jött hozzánk, hogy nem is beszélt, napjainkban már táncol és ki nem hagy egyetlen napot sem” – mondja el Andrea.

Színes programokból nincs hiány
Színes programokból nincs hiány

Az idősek száma 30 fölötti, az ők mindennapjaikat összesen 6 munkatárs segíti. A létesítmény fenntartása nem egyszerű a nonprofit szervezet számára, mert nem egész egy hónappal a foglalkoztató megnyitása előtt, tavaly decemberben a törvényi keretek is jócskán megváltoztak. Ennek fényében az állami támogatás csökkentése mellett a helyi önkormányzatokra hárította az intézmények bevételi és kiadási oldal közti különbségek fedezését a nappali foglalkoztatók kapcsán a törvényhozás.

Az idősek ugyanis napi négy eurót fizetnek (ebből biztosított a háromszori étkezés) a foglalkoztatóban, természetesen csak azon napokért, amelyet valóban ott is töltenek, emellett jön az állami támogatás és a nappali foglalkoztatók fenntartásához szükséges fennmaradó részt az önkormányzatoknak kellene pótolniuk.

Így aztán nem meglepő, hogy a törvénymódosítást követően országszerte sorra zárták be kapuikat foglalkoztatók, s a pozsonyeperjesi létesítmény is nagy kihívásokkal küzd. Igyekeznek megegyezni a helyi önkormányzattal, hogy a foglalkoztatót látogató helyi idősek után meghatározott összeggel járuljanak hozzá a működéshez.

A szomszédos Tallós község önkormányzatával ilyen módon sikerült megállapodást kötniük, s bíznak benne, hogy a környék több településével is hasonló módon tudnak megegyezni, vagyis az idős mellett a község is fizet minden helyi lakos által a létesítményben eltöltött napért. Máskülönben ők is nehéz helyzetbe kerülnek.

A helyzet súlyosságát jól mutatja, hogy az új rendszerben az állami támogatás összege még az előírt alkalmazottak megszabott minimális fizetésére sem elegendő, ezért Andrea úgy döntött, vezetőként ő szétosztja az öt további alkalmazott között a fizetését. Közgazdászként és bírósági szakértőként úgy látta, a munkaidőn túl esténként vagy hétvégén tud annyi pénzt keresni, amelyből megélhet, s fontosnak tartotta, hogy a foglalkoztató munkatársai ne a minimálbérből éljenek hónapról hónapra.

Sajnos ez is a mindennapi valóság a nappali foglalkoztató kapcsán, amelynek működtetője, alkalmazottai és legfőképpen mindennapos szépkorú látogatói is bíznak abban, hogy sikerül az önkormányzatokkal is megegyezve lehetőséget teremteni a működés folytatására.

Nappali foglalkoztató Pozsonyeperjes
+5 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.