2022. május 7., 18:43

Az alapoktól kezdik a kürti templom felújítását

Már több éve tervezte a kürti egyháztanács a templom felújítását. A hullámos padlózat, nedvesedő falak miatt sürgős megoldásra volt szükség, ezért május másodikán elkezdték a templom kiürítését.

A kürti templom felújítása
Fotó: Sütő Zsolt

A felújításról Sütő Zsolt neves borásszal, az egyházközség gazdasági tanácsának tagjával beszélgetünk, aki összefogja a munkálatokat.

„Úgy gondoltuk, a helyi lelkiatyának nem feladata materiális dolgokkal foglalkoznia, ezért ezt a terhet igyekszünk levenni a válláról.

Egyházközségünk a magyar kormány templomfelújítási támogatásra már többször pályázott és a harmadik nekifutásra sikerült elnyerni egy 40 ezer eurós támogatást. Mivel erre a beruházásra több éve készülünk, 50 ezer euró saját tőkét sikerült az egyházközségnek összegyűjteni.

Amennyiben szükségünk lesz rá, az egyházmegye kamatmentes kölcsönnel fog segíteni. A község lakosságára, hívők és nem hívők segítségére is számítunk, gyűjtést is tervezünk – mondta el a felújítás anyagi vonzatáról Sütő Zsolt.

A kürti templom felújítása
Fotó:  Sütő Zsolt

Kitért arra, a templom statikailag rendben van, a padlózat azonban nem volt jó alapokra helyezve. Csak, amikor felszedték a padokat, akkor szembesültek azzal, hogy ezek alatt nincs beton, csak homok. És itt jött egy újabb meglepetés. A homok alatt az 1730-as évekből származó barokk padlózatot találtak, ami által sok  mindent újra kell tervezniük, de tudják, semmiképpen sem szabad tönkre tenni azokat a köveket, téglákat, amin őseik jártak.

Fő gond a nedvesedés, ezért mindenképpen szükséges a falak alávágása és szigetelése, valamint szanációs vakolat a külső falakra. Bár nagyon sok munka vár még rájuk, szeptember végére szeretnék befejezni a munkálatokat.
A kürti templom felújítása
Fotó:  Sütő Zsolt

Ha a falu lakossága látja, van akarat és cél, akkor ők is hozzáteszik a maguk részét.

„Összehívtuk a falu azon vállalkozóit, szervezeteit, lakosait, akik már eddig is bizonyították, hogy képesek egy jó ügyért, a közösségért anyagi terheket és önkéntes munkát vállalni. Így bele tudtunk vágni a felújításba annak ellenére is, hogy a rendelkezésünkre álló összeg nem fedi a kiadásokat. Sokat tudunk majd spórolni a brigádmunkával. Kivitelezőnk, a Pohori építkezési cég vezetője is vallja, ha templomról van szó, akkor nem a gazdasági szempontok az elsők nála sem” – fejti ki Zsolt.

Hozzáfűzi, a padokat már szétszedték és a szövetkezet egy raktárában várják a rekonstrukciót. A sekrestyéből elvitték a nehéz bútorokat, le van fedve az orgona. A szobrok és az egyházi relikviák is biztonságos helyre kerültek. A felújítás alatt a szentmisék a faluház esketőtermében lesznek megtartva.

Kreatívan kihasználják a felújítás nyújtotta lehetőségeket
A kürti templom felújítása
Fotó:  Sütő Zsolt

„Sokszor száz éveket kell várni a kiürített templom látványára, ezért kihasználjuk ezt a páratlan dimenziót és régi fényképek segítségével visszahozzuk a templomba az égi hazába távozott kürtieket. E kultikus helyen megvalósuló gitárkoncert is különleges élményt ígér. Mindenszentek templomunkban, mint a neve is jelzi sok szent szobra található. Most, hogy a falakról lekerültek egy kiállítás keretében testközelből lehet őket megcsodálni. Mindezek a Majer Napok keretében valósulnak meg május 13-14-15-én, a Compass polgári társulás égisze alatt” - avat be a részletekbe Sütő Zsolt.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.