2022. november 22., 08:52

Az akadályozott gyermekek és szülők bástyája a meliorat.io

Erről az intézményről igazán nehezemre esne nem személyes hangvételben írni, ugyanis mi is a meliorat.io egyre bővülő családjához tartozunk. A kisfiam is azon gyerekek egyike, akiben az intézmény szakemberei meglátták azokat a lehetőségeket, amelyek a hónapok óta tartó foglalkozásoknak köszönhetően sorra kapnak szárnyra.

Kevésnek bizonyultak a székek az előadáson
Kevésnek bizonyultak a székek az előadáson
Fotó: Tóth Tünde

A több mint egy éve Albáron megnyílt, a speciálpedagógia és a pszichológia területén tevékenykedő szakemberek összefogásával létrejött magyar nyelvű gyermekfejlesztési központ célja határozottan az, hogy minden gyereket, lehetőségeihez mérten visszaépítsen a társadalomba. Hitvallásuk, hogy mindenkinek jár az esélyegyenlőség és az emberséges bánásmód, ez a hozzáállás pedig olyan légkört teremt a falakon belül, hogy a sokszor végtelenségig elkeseredett szülők újra megengedik maguknak a reményt. És milyen jól teszik ezt.

Nem varázslók, ezt Kása Ildikó, a meliorat.io motorja, megálmodója és működtetője sokszor hangoztatja, viszont hatalmas tudás összpontosul benne, amit kollégáival is szivesen oszt meg, sőt, ezen túllépve, a szülőknek és a nyilvánosságnak is szerveznek ismeretterjesztő előadásokat, beszélgetéseket.
Egy fejlesztő oglalkozás
Egy fejlesztő foglalkozás
Fotó:  meliorat.io

Legutóbb Strédl Terézia, az idei Példakép-díjas pszichológus, egyetemi oktató tartott előadást szakembereknek, szülőknek és az érdeklődőknek. Boldog gyermek, elégedett szülő című előadása során hatalmas igazságokat fogalmazott meg. Kimondta, hogy

a boldogság és az okosság nem jár mindig kéz a kézben. Vannak helyzetek, amikor választanunk kell. Felszabadító hallani ezt annak a szülőnek, aki lemondott arról, hogy gyermeke egyetemre menjen, lukratív és társadalmilag magasan elismert foglalkozást válasszon magának. Teljesítményközpontú társadalmat építünk, de az érzelmi jólét sokkal inkább meghatározó mindenki életében.

- hangzott a következő megszívlelendő gondolat.

Strédl Terézia előadása
Strédl Terézia előadása a meliorat.io-ban
Fotó:  Tóth Tünde

Az előadás fókuszában a szülők voltak, praktikus tanácsokat kaphattak, amivel a mindennapjaikat élhetőbbé tehetik. Az első, és legfontosabb talán minden ellenérzésünk ellenére a bizalom. Merjük megosztani történetünket, érzéseinket a hasonló cipőben járó szülőkkel, hiszen MINDEN PROBLÉMA OLDHATÓ, CSAK MEG KELL OSZTANI! Visszahallhatunk megerősítéseket, támogató szavakat, amelyek hozzájárulhatnak a lelki megerősítésünkhöz.

A következő tanács, hogy NE ZÁRKÓZZUNK EL - mindenki szereti a magányt, a szülőnek is szüksége van énidőre. Ha születik egy akadályozott gyerek, ,,rácuppanunk'', de nem tudunk jó szülők lenni, ha belefáradunk a gyereknevelésbe. A gyerek nem azért születik, hogy a rabjai legyünk.

Tükröt is mutatott Strédl Teréz a szülőknek: ISMERETLEN ISMERŐSÖK A GYEREKEINK - a saját magunk elvárásait ismerjük, hogy milyen gyereket szeretnénk. Elfogadni azt, ami van. A megismerés nagyon fontos, kapunk rá számtalan lehetőséget.

Az előadás alatt figyeltem az arcokat. Látszott, hogy mindenki elvitte a neki szóló gondolatot, amit majd kamatoztatni tud saját életében. Ezért is fontos a meliorat.io munkája.

Hiszen felismerte, hogy az érintett gyerekeket a családtagokkal egyetemben kell ,,kezelni, gyógyítani'', merthogy egy sérült gyermek születése a szülőkben és a szűkebb-tágabb rokonságban is sebeket okoz, amelyeket nem szabad hagyni elvérezni.

A tornateremben mindig zajlik az élet
A tornateremben mindig zajlik az élet
Fotó:  meliorat.io

A kizárólag magyarajkú szakemberekből álló központ párját ritkítja Felvidéken. A háttérben azon munkálkodnak, hogy a legkiválóbb, akár külföldön tanuló pszichológusok, logopédusok, speciálpedagógusok, gyógypedagógusok, pszichiáterek számára vonzó, szakmai kihívásokkal teli utat kínálhassanak otthon.

Forrásaik azonban végesek. Magasröptű terveik megvalósításának akadálya csupán az anyagiak. Minden más adott ahhoz, hogy még inkább segítségünkre legyenek. Aki úgy érzi, hogy támogatná a központot, megteheti az alábbi számlaszámon.

SK1083300000002901269137

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.