Augusztus 20. – Gömöri megemlékezések

2020. augusztus 21., 17:36
Virsinszky Tamás

Számos gömöri településen emlékeztek meg augusztus 20-án az államalapítás és az államalapító Szent István király ünnepéről. A Rimaszombati járás központi rendezvényére pénteken kerül sor Feleden.

A balogvölgyi települések a bátkai kastély udvarában tartottak közös ünnepséget, melyen részt vettek Bátka, Balogtamási és Balogújfalu község elöljárói, a Rákóczi Szövetség Balogvölgyi szervezetének képviselői, valamint népes küldöttség érkezett a magyarországi Ózdról is.

Benedek László fotóművész, a Magyar Kultúra Lovagja ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy száz évvel Trianon után még mindig itt vagyunk és közösen emlékezhetünk államalapításunkra. Mint elmondta minden nemzedéknek találnia kell követendő példákat, olyan személyiségeket, akikre felnézhet.

„Ilyen emberek a környezetünkben is éltek és élnek – elég, ha csak Bátkára gondolunk: itt született Mács József író, Simon Attila történész, de nem messze innét élt és alkotott Igó Aladár, vagy például a még most is tevékeny Ulmann István fafaragó, László Ottó kovácsművész. A hozzájuk hasonló alkotók, művészek, sportolók tartják az emberben a hitet és a lelket. Nekünk magyaroknak nem kell másban keresni az értéket, csak elég magunkba néznünk, és egymással összefogunk, úgy ahogy őseink is tették" – mutatott rá Benedek.

batka_aug_20_02.jpg

A Kerecsen Motoros Egyesület és az ózdi motorosok nevében Tóth András üdvözölte a jelenlévőket, majd Bodnár Mária tolmácsolta Tóth Zoltánnak, a motoros egyesület elnökének üzenetét.

Az ünnepi műsorban felléptek az ózdi Szívklub nyugdíjas tagjai, verset mondott Pósa Lacika, Boholy Erzsébet és Balázs Éva, a rakottyási Paraszt Udvar Polgári Társulás tagjai pedig baranta- és íjászbemutatót tartottak.

Az Új kenyér ünnepén felszelték és szétosztották a bátkai katolikus templomban megszentelt új kenyeret, majd a megemlékezés a tábortűz meggyújtásával és a Himnusz eléneklésével ért véget.

Tornalján a Csemadok Tornaljai Területi Választmánya és Alapszervezete, az MKP Járási Elnöksége és Alapszervezete, a Rákóczi Szövetség Tornalja és Vidéke Polgári Társulás közösen szervezte meg a Szent István-napi ünnepséget.

A rendezvény ökumenikus istentisztelettel vette kezdetét a római katolikus templomban, ahol szintén sor került az új kenyér megáldására. A program koszorúzással folytatódott az Igó Aladár által faragott honfoglalási emlékműnél a Templom téren. Itt Mihályi Molnár László író mondott beszédet, amelyben kiemelte, hogy ismét Szent István királyunk ünnepe adott alkalmat a találkozásra, együtt gondolkodásra, egymás lelkének megerősítésére, sebeink gyógyítására, örömeink megsokszorozására. "Ebben ő éppen azért lehet útmutatónk egy évezred távolából is, mert nem csupán egy máig is létező, megcsonkolva is fennálló országot alapozott meg, de példát is mutatott Európának: hogyan kell szolgálni a Mindenhatót, miként lehet hitet és reményt adni országa népének" - tette hozzá.

rimaszombat_tuzijatek.jpg
Fotó: Szabó Zoltán/Facebook

Rimaszombatban a Baráti Körök jóvoltából szervezték meg a hagyományos tűzijátékot. A Tompa téren, az egykori vármegyeháza mellett Bódi László szólt a jelenlévőkhöz. Felhívta rá a figyelmet, hogy a gömöri és nógrádi őseink a kereszténységgel olyan keresztet vettek a vállukra, amelyet több mint harminc generációval később mi is hordunk. Augusztus 20-án erre is emlékezünk szerte a Kárpát-medencében. 

A Rimaszombati járás központi megemlékezésére augusztus 21-én, pénteken kerül sor Feleden, ahol az ICS Rimaváralja – Iuvenis Geomoriensis Polgári Társulás, a Via Nova ICS, és a Csemadok gazdag programkínálattal várja az érdeklődőket Szent István-nap alkalmából. Fellép Vadkerti Imre, a Kor-Zár együttes tagjai: Zsapka Zsolt és Madarász András, Benko-Kovács Fruzsina Borbála népdalénekes és a Ramses együttes. A program részeként ökumenikus istentiszteletet és kenyérszentelést is tartanak. A gyerekeket játszósarokkal, ugrálóvárral, trambulinnal várják, a napot pedig tűzijáték zárja 21 órától.

Kövesse facebook oldalunkat is!