2019. május 10., 19:34

Átadták az ógyallai tematikus játszóparkot

Szlovákiában és Magyarországon is egyedülálló a Cultplay-projekt. Az interaktív tematikus játszóparkok felépítését célzó pályázat lényege, hogy kilenc, a Pons Danubii EGTC-hez tartozó településén egy másik város neves épületének kicsinyített másában játszhatnak, és gyarapíthatják ismereteiket a gyerekek. Május 10-én került sor az ógyallai létesítmény hivatalos átadására.

Ógyallai játszótér
Galéria
+11 kép a galériában
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

A borongós időjárás miatt a rendezvény az eredeti tervekkel ellentétben nem szabadtéren, hanem az ógyallai kultúrházban valósult meg, ahol Peter Závodský, Ógyalla polgármestere üdvözölte a projektbe bekapcsolódó további községek képviselőit. Annak vezető partnere Érsekújvár önkormányzata, további tagjai pedig Észak-Komárom, Gúta, Vágsellye, Szőgyén, illetve Dél-Komárom, Tata, Oroszlány, Kisbér.

A hozzávetőleg 2,9 millió euró értékű projekten belül Ógyalla 177 315 eurós támogatásban részesült. Mindössze a 9 332 eurónyi önrészt kellett saját költségvetésből fedeznie. A városban a 9 játszópark közül a legkisebb objektumnak számító oroszlányi bányászati múzeum másolata készült el. Minden park esetében 85 százalékos támogatást az Európai Régiófejlesztési Alap, 10 százalékos támogatást az adott állam nyújt, 5 százalék pedig az önrész.

Michl József, Tata polgármestere amiatt érzett örömét fejezte ki, hogy a Cultplay-projektnek köszönhetően, ami a kulturális örökség innovatív felhasználásának minősül, szorosabbá vált az érintett magyarországi és szlovákai települések közti együttműködés. Majd az új játszópark tornya kapcsán hangsúlyozta: ahogy az oroszlányi bányászok is tornyot építettek ahhoz, hogy a mélyből előhozzák a kincseket, úgy ma is minden fontos döntés előtt felfelé, az égre kell fordítani tekintetünket.

Németh Gábor Oroszlány Város önkormányzata nevében leszögezte: a bányászat és a csillagászat összeköti városukat Ógyallával. Oroszlányban a vágsellyei Pázmány Péter reneszánsz kastély mása kap helyet.

Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

A program a helyi Feszty Árpád Alapiskola és Óvoda nívós zenés-dalos-táncos összeállításával folytatódott. Majd Szabó Križan Andrea és Kováč Klaudia, a komáromi Művelődési és Tehetségfejlesztő Központ két munkatársa ügyességi versenyekre invitálta a gyerekeket, akik az alkalmi alkotóműhelyekben a kreativitásukat is kipróbálhatták. Végül átvették a megérdemelt díjaikat. Bónuszként a komáromi Kereskedelmi és Szolgáltató Szakközépiskola diáksága kísérőtanáraival együtt jellegzetes magyar és szlovák ételek kóstolójára, valamint alkalmi fodrászszalonjába hívta a jelenlevőket.

Azután a vendégek megtekintették, s akár ki is próbálhatták a játszóparkot és az ideiglenesen felállított mobil színpadot, amellyel Szőgyén gazdagodik. Bara Zoltán, a Pons Danubii Európai Területi Együttműködési Csoportosulás (EGTC) igazgatója portálunknak elmondta: az ógyallai és oroszlányi létesítményen kívül az észak-komáromi Anglia parkban a dél-komáromi Csillag erőd, Dél-Komáromban pedig a túlparti Öregvár kicsinyített mása épül fel.

Gútán lesz látható a projekten belül legmagasabbnak számító tatai vár, Tatán pedig Malom park létesül, a gútai vízimalom kicsinyített másával. Vágsellyén a majki remeteség mása kap helyet, Kisbéren a gútai fahidat mintázzák meg, valamint e magyarországi város címerépületének minősülő lovarda mása is megtekinthető lesz. Érsekújvár esetében nem kerül sor cserére: mivel az ottani várat a II. világháború során megsemmisítették, annak mását építik majd meg. A játszóterek többsége valószínűleg 2019 őszétől fogadja majd a látogatókat.

Kérdésünkre, hogy miért csak szlovák nyelvű tájékoztató táblán tüntették fel a parkbeli házirendet, amelyek magyar változatát a túlparti vendégek is hiányolták, Bara Zoltán így felelt: „valamennyi tematikus játszópark mellett két-két magyar-szlovák-angol nyelvű tájékoztató táblát helyezünk majd el, amelyek nem sak az adott helyet és új létesítményét mutatják be, hanem a további nyolc parkra is felhívják a látogatók figyelmét. Az ógyallai háromnyelvű táblák nyárig kikerülnek”.

Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Hozzátette: a játszóparkok bebarangolása több hétvégén értelmes családi program lehet. Azok oktató-nevelő jellegét az iskoláknak is érdemes lesz kihasználniuk, akár rendhagyó tanítási órákon vagy osztálykirándulásokon. 

A jövőben korszerű digitális eszközökkel akarják még vonzóbbakká tenni az új játszótereket. Azok nemcsak a tartalmas kikapcsolódást szolgálhatják, hanem erősíthetik az érintett településekhez való kötődést is. Egy mobilalkalmazással pedig minden korosztály képviselői számára lehetővé válik a játékos formában történő ismeretgyarapítás. Már elkészült a projekt www.cultplay.eu weboldala, amelyen szintén három nyelven részletezik e parkok paramétereit, költségeit, s teszik lehetővé a vizualizációt.

Ógyallai játszótér
Galéria
+11 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.