2019. augusztus 25., 13:17

Átadták az Ilosvai Házat – Képgalériával

Augusztus 23-25. között zajlott Nagyidán a XII. Ilosvai Fesztivál, amelynek keretében ünnepélyes keretek között átadták az Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttesnek otthont adó, felújított és kibővített Ilosvai Házat.

_dsc1165.jpg
Médialapozó
Fotó: Fábián Gergő

Az átadón a Kupec házaspár, az együttes vezetői és az Ilosvai Ház megálmodói köszöntötték a vendégeket. Kupec Mihály összefoglalta a ház megvásárlásának és megújulásának történetét – amelyről ITT olvashatnak bővebben –, illetve köszönetet mondott mindenkinek, aki hozzájárult ahhoz, hogy ez végbemehessen.

Fotó:  Fábián Gergő

A munkálatok nagyrészt a magyar állam támogatásának köszönhetően valósulhattak meg. Kupec Andrea hangsúlyozta, egy közönségben fontos minden ember a legfiatalabbtól a legidősebbig. Hozzátette, az Ilosvai Ház jelenlegi állapota mögött óriási munka van, nemcsak az együttes tagjai, hanem a barátok, segítők, a táncosok szülei részéről is. „Mindenkinek nagyon szépen köszönjük!” – mondta.

Fotó:  Fábián Gergő

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár beszédében úgy fogalmazott, bár sokszor közhelyként hangzik el, mégis igaz: a múltunkat ismerve tudjuk alakítani a jelenünket, amelyre alapozva határozzuk meg a jövőnket. Az Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes pedig évtizedek óta működik, összefogva az itteni magyarságot.

Fotó:  Fábián Gergő

A házépítéssel, rekonstrukcióval, közösségi tér kialakításával a Nemzetpolitikai Államtitkárság, a Miniszterelnökség és a magyar kormány azt a több évtizedes munkát akarja megköszönni az itteni magyarságnak, ami eddig folyt, és remélik, hogy erre alapozva tovább tudják folytatni a tevékenységüket.

„Az együttesnek is köszönhető az, hogy a vegyes házasságokból vagy az olyan házasságokból, ahol a magyar már nem élő nyelv, olyan gyerekek jönnek be az együttesbe, akik visszatanulják a magyar nyelvet és a magyar kultúrát. Ez nagyon fontos dolog, mert erre alapozva a környéken magyar bölcsődék, magyar iskolák nyílnak, és talán azokban a községekben is, ahol már nincs magyar iskola, újra lehet indítani a magyar oktatást”

– húzta alá az államtitkár.

Fotó:  Fábián Gergő

„Ha meg kellene fogalmazni azoknak, akik szórványban töltik a mindennapjaikat, hogy miért érdemes mégis megmaradni magyarnak, akkor had ajánljam a figyelmükbe egy hertelendyfalvi székely tanító szavait, akit élete végén kérdeztek meg, hogy miért volt jó megmaradni magyarnak. Azt mondta: rájöttem arra, szebb a világ velünk, mint nélkülünk. Remélem, erre már önök is rájöttek, és gyermekeiket is ebben a szellemben nevelik tovább” – mondta Potápi Árpád János.

Fotó:  Fábián Gergő

Az Ilosvai Házat megáldotta Kincses Kálmán székelyszenterzsébeti református lelkész, valamint Szabó Krisztián nagyidai református lelkész és Szalay László nagyidai plébános. Kincses Kálmán úgy fogalmazott, örömmel indult el Székelyföld hajlott hátú dombjai közül, hisz mindig örömmel kel útra, amikor a Kárpát-hazának olyan részeibe juthat el, ahol hasonló küzdelmekben találkozhat sorstársakkal, amikor olyan közösséget talál, ahol tudják és megélik azt, hogy az ősi hagyaték ereklyéje ma fegyver egy nemzet számára, ha magára talál általa és élni tud a hatalmával.

Fotó:  Fábián Gergő

„Öröm azt látni, hogy egy olyan fészek készül el, ahonnan gyerekek, ifjak sokasága fog kimenni a világba, és visz magával valamint, mint népmeséink hőse a hamuban sült pogácsát, amiben benne van a háznak, az otthonnak, a hazának minden szeretete, öröme és jósága”

– mondta a székelyszenterzsébeti lelkész.

Fotó:  Fábián Gergő

A gálaműsort a franciaországi Bretagne régióból, Bannalec településről érkezett DES GENETS D’OR folklóregyesület nyitotta meg, majd fellépett a Borostyán Néptáncegyüttes és a Borostyán Szenior, a Kelepelők Gyermek Néptáncegyüttes, a Komócsa Néptáncegyüttes, a Rozmaring Néptáncegyüttes, a Bazsarózsák Hagyományőrző Néptáncegyüttes, a Hidasnémeti Hagyományőrző Egyesület, a Nagyidai Hagyományőrző Egyesület, a Kis-Balaton Néptáncegyüttes és természetesen a haza Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes, a Kis-losvai és az Ilosvai Aszú sem maradhatott ki.

Fotó:  Fábián Gergő

_dsc1165.jpg
+16 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.