2019. augusztus 16., 18:32

Jövő héten átadják az Ilosvai Házat

Az Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes 2019. augusztus 23-a és 25-e között rendezi meg Nagyidán a XII. Ilosvai Fesztivált, amelynek keretében az Ilosvai Házat is átadják.

_dsc0768.jpg
Médialapozó
Fotó: Fábián Gergő

Kupec Mihály, az Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes művészeti vezetője elmondta, a 2010-es évek legelején leégett a helyi kultúrház, illetve az együttes próbatermének teteje, ekkor jött az ötlet, hogy megvegyenek egy régi parasztházat, ami később – igaz, némi nehézségek árán – meg is valósult.

Fotó:  Fábián Gergő

Ezt előbb önerőből kezdték helyrepofozni, majd a magyar állam támogatásának köszönhetően megkezdődhetett a ház felújítása és kibővítése.

A többéves munka eredményeként elkészült az Ilosvai Ház, amelyben a próbaterem mellett egy kisebb múzeumot, kézműves helyiségeket, 42 férőhelyes szállást, konyhát, kávézót és közösségi helyiséget alakítottak ki. Hátul, a kert végében egy régi csűr volt, ezt felújították, fény- és hangtechnikával szerelték fel, jelenleg fesztiválszínpadként funkcionál. Itt és a közösségi helyiségben szintén táncos padló van, tehát itt is lehet próbálni, táncházat tartani.

Most már ez a komplexum akár 80-100 embert is el tud látni, mondjuk egy tábor, valamilyen szakmai munka vagy kisebb konferencia alkalmával. Rendszeresen tartunk táncházakat is”

– magyarázta Kupec Mihály hozzátéve, a Rákóczi Szövetség Diaszpóra programjának tábora Sátoraljaújhelyen van, a résztvevők onnan el szoktak menni Kassára, s olyankor Nagyidára is ellátogatnak, egy kicsit táncolni, átélni a magyar népi kultúrát.

Fotó:  Fábián Gergő

„Ez, a népi kultúra átélése fontos, megerősíti a magyarságukat”

– húzta alá.

Az Ilosvai Házzal szomszédos portákat bérbe vették, ennek köszönhetően hátul, a csűr környékén nagyszabású fesztivált is lehet tartani. Itt rendezik meg a XII. Ilosvai Fesztivált, amelyre sok érdeklődőt várnak. Augusztus 23-án este a ház építését bemutató kiállítás nyílik, majd táncházat tartanak a Szikes zenekarral. Augusztus 24-én, szombaton 14.00 órától kézműves foglalkozások és kézműves vásár várja a látogatókat, majd parasztolimpia, a Szikes zenekar interaktív koncertje, a Garagulya Gólyalábas Komédiás Kompánia előadása és gyermektáncház következik.

Hat órától a fellépők felvonulást tartanak, majd hét órától kezdődik a gálaműsor. Az Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes, a Kis-losvai és az Ilosvai Aszú mellett fellép a balatonszentgyörgyi Kis-Balaton Táncegyüttes, a bannalec-i DES GENETS D’OR folklóregyesület, a Kelepelők Gyermek Néptáncegyüttes, a Borostyán Néptáncegyüttes, a Komócsa Néptáncegyüttes, a Bazsarózsák Hagyományőrző Néptáncegyüttes, a Rozmaring Néptáncegyüttes, a Hidasnémeti Hagyományőrző Egyesület és a Nagyidai Hagyományőrző Egyesület, valamint a Szikes zenekar. A szombati nap programját táncház zárja. Augusztus 25-én, vasárnap pedig a katolikus templomban ünnepi misével ér véget az idei Ilosvai Fesztivál.

Fotó:  Fábián Gergő

Jelenleg a ház környékén az utolsó simítások zajlanak, a járdán, a kerítésen és a kapun dolgoznak. Az együttes vezetője elmondta, az átadáskor hangsúlyozni akarják, hogy a Kárpát-medencében élő magyarok együvé tartoznak.

„Vasárnap a két nagyidai pap fog misét celebrálni, a szombati átadásra viszont Erdélyből, Csíksomlyóról hívtunk egy katolikus papot és Székelyszenterzsébetről egy református papot, ők fogják megáldani a házunkat. Táncosok érkeznek Magyarországról, Kárpátaljáról, a Felvidékről. Így akarjuk szimbolikusan összekapcsolni az egész Kárpát-medencét” – fogalmazott Kupec Mihály. „Remélhetőleg nagyon sokan leszünk. Bízom benne, hogy mindenkinek szívügye az Ilosvai, és a ház átadásával felkerül a pont az i-re” – tette hozzá.

_dsc0768.jpg
+4 kép a galériában
Megosztás
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.