2019. október 11., 18:40

Átadták a Rákóczi Szövetség ösztöndíjait Gömörben

A hét folyamán a gömöri régióban is átadták a Rákóczi Szövetség beiratkozási ösztöndíjait. Rimaszombatban és környékén több mint 300, Tornalján és Rimaszécsen mintegy 250, míg Füleken és környékén csaknem 150 elsős diák kapott egyszeri támogatást a magyar iskolaválasztásért.

img_4948.jpg
Médialapozó

A szövetség által meghirdetett Magyar Iskolaválasztási Program 2004-ben a Felvidéken indult azzal a céllal, hogy minél több magyar család válassza az anyanyelvű oktatást.

A szeptemberi iskolakezdést követően 9000 külhoni magyar iskolakezdőt köszönt a Rákóczi Szövetség, kifejezve elismerését és köszönetét a szülőknek a magyar iskolaválasztásért.

Az iskolakezdőknek szeptembertől decemberig 400 helyszínen ünnepélyesen adják át a magyarországi társadalom összefogását és megbecsülését jelképező, 10 ezer forintos ösztöndíjat. 

Rimaszombatban és környékén 2019-ben a Rákóczi Szövetség Gömörben polgári társulás szervezésében került sor az eseményre, amely során az iskolások egy rövid műsorral is köszöntötték a vendégeket. A Rákóczi Szövetség delegációja nevében Kun Ferencz alelnök szólt az egybegyűltekhez, majd gratulált a szülőknek.

A Veszprém megyei Nagyvázsony egyike azon községeknek, amelyek anyagilag is támogatják a külhoni iskolaválasztási programot. A település polgármestere, Fábry Szabolcs által életre hívott Kinizsi Szövetség egy további ösztöndíjjal, s egy oklevéllel ismeri el a kiemelkedő diákok teljesítményét. Kitüntetésüket idén a rimaszombati Bohus Edina, a feledi Molnár Virág Lilla és az ajnácskői Chovan Lilla kapta.

Bátkában 24 helyi és 15 uzapanyiti kiselsős, Nemesradnóton 18 helyi és 10 baracai alapiskolás, Rimaszombatban a Tompa Mihály Alapiskolából 46, a Dúsa úti alapiskolából 27, míg Nagybalogról 13 kisdiák szülei vették át az ösztöndíjat, melyeknek átadása ezután Feleden és Gömöralmágyban folytatódott. A régióhoz tartozó 22 magyar tannyelvű iskola igazgatóságával együttműködve így 5 helyszínen összesen 303 kiselsős kapta meg a támogatást.

A tornaljai és a rimaszécsi magyar tannyelvű alapiskolákban korábban összesen 247, tanulmányait magyar nyelvű első osztályban megkezdő kisdiák részére adták át ösztöndíját.

A gömörsídi alapiskolában 16 helyi és 7 csomatelki tanuló, Bolgáromban a helyi alapiskola 5 diákja, Fülekpüspökiben a helyi alapiskola 5 és a bénai alapiskola 4 diákja kapta meg a támogatást. Csákányházán 11 helyi és 10 ragyolci elsős kisdiák részére került átadásra az ösztöndíj, a füleki Mocsáry Lajos Alapiskolában pedig 25, míg a II. Koháry István Alapiskolában 56 elsős kisdiák kapta meg a támogatást.

A témáról bővebben olvashat a Magyar7 hetilap következő számában.

img_4948.jpg
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.