2023. november 17., 12:15

Átadták a Pogány Erzsébet-díjat

A rimaszombati Kastély Panzióban tartotta meg közgyűlését a Szövetség a Közös Célokért (SZAKC) társulás, amely a közgyűlést követő ünnepi fogadáson harmadik alkalommal adta át a Pogány Erzsébet-díjat. A társulás néhai igazgatójáról elnevezett díjat idén Győri Margit kapta, míg Laczkó Lajos posztumusz díjazott lett.

Pogány Erzsébet Díj 2023
Fotó: SZAKC

A Szövetség a Közös Célokért társulás által megalapított díjjal a kuratórium tagjai Pogány Erzsébetnek szeretnének emléket állítani. 

Az elismerésre olyan személyeket lehetett javasolni, akik legalább tíz éve részt vesznek a civil életben, akik példamutatók a közösségépítésben és szervezésben, fáradhatatlan tevékenységet folytatnak és munkásságuk a Felvidékhez kötődik.  

A kuratórium tagjai: Fekete Irén elnök, Hideghéthy Andrea titkár, valamint Pogány Tibor, Csémi Szilárd, Mézes Rudolf, Bárdos Gyula és Ladányi Lajos.

Az alapítók a díjat mindig Erzsébet névnaphoz igazítva adják át, az ünnepség pedig egyben tisztelgés és főhajtás a néhai igazgató szorgalmas, áldozatos munkássága előtt. 

Az idei díjazottakat Fekete Irén jelentette be, elsőként a 2023-as posztumusz-díjazott Laczkó Lajos nevét ismertetve. Őt a Rákóczi-kultuszt ápoló tevékenységéért és a fejedelem borsi szülőházának megmentéséért tett fáradozásaiért ismerték el. Laczkó Lajos emlékét az alábbi linken is elérhető kisfilmmel idézték meg:

A videóbejátszást követően a posztumusz díjazottat Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke méltatta. „A 2020-ban, 68 évesen elhunyt Laczkó Lajos neve egyet jelentett a borsi Rákóczi-kastéllyal és a felvidéki magyarság ügyével” – mutatott rá  volt munkatársa és barátja. Rákóczi szellemének hűséges őrzője kérlelhetetlen nemzethűségéről, a magyar nép és más nemzetek határok nélküli békés együttélésében való rendíthetetlen hitéről, a szülőföldön teljes jogú állampolgárként való megmaradás melletti kiállásáról, megfélemlíthetetlenségéről tett tanúbizonyságot életében, amely példaként szolgál minden magyar számára.

Bárdos Gyula
Bárdos Gyula méltatta Laczkó Lajost
Fotó:  Virsinszky Tamás/ma7.sk

Sokéves fáradhatatlan munkájának és aktív közbenjárásának köszönhető, hogy a fejedelem szülőháza nem pusztult el és 2018-ban a két államfő, Áder János és Ivan Gašparovič megegyezése alapján megkezdődött a kastély teljes helyreállítása. A felújítás 8,5 millió euróba került, az összeg csaknem teljes egészét a magyar állam állta. A 2021-ben rendezett ünnepélyes átadást Laczkó Lajos már nem élhette meg.

Laczkó Lajos legfőbb célja a magyar kulturális örökség fenntartása és átörökítése volt a következő generációk számára, és a II. Rákóczi Ferenc Polgári Társulás elnökeként 2011-tól haláláig vezette a rábízott közösség kulturális programjait, közművelődési és hagyományőrző eseményeit. „Lelkiismeretes, önfeláldozó és segítőkész magatartásával méltán vívta ki környezete elismerését. Életével és közösségével hozzájárult, hogy II. Rákóczi Ferenc szülőhelye, Borsi Európa közkincsévé – néhai Hajdú Jenő, a társulás első elnökének a szavaival élve – magyar Betlehemmé váljon” – fogalmazott Bárdos Gyula.

Szegedy Mária

A méltatás után a posztumusz díjat Szegedy Mária, a II. Rákóczi Ferenc Polgári Társulás alapító tagja meghatódva vette át Fekete Irén kuratóriumi elnöktől, Gubík Lászlótól, a SZAKC elnökétől és özvegy Pogány Tibortól.

A Pogány Erzsébet-díj harmadik évfolyamának díjazottja Győri Margit lett. A dunaszerdahelyi székhelyű FEMIT (Felvidéki Magyar Ifjúságért Társulás) alapító elnöke a csallóközi és mátyusföldi fiatalok, hátrányos helyzetű családok közel két évtizede töretlen megsegítéséért, támogatásáért vehette át az elismerést, melyet a mai napig lelkesedéssel, kitartással végez.

Hideghéthy Andrea, a Szövetség a Közös Célokért ügyvezető igazgatója méltatásában elmondta, Győri Margit az életét tette fel a fiatalokkal való foglalkozásra. Mint mondta, Győri Margit és társai a társulás 2006-os indulásakor sokszínű programokat vállaltak fel, sokszor hiánypótló jelleggel. „Csallóköz- és Mátyusföld-szerte számos iskolát és szervezetet szólítottak meg programjaikkal. A társulás számára már a kezdetekkor világos volt: tenni valami igazán jót és hasznosat a közösségért. Így rögtön az első években nyilvános, jótékonysági gyűjtéseket szervezett beteg gyermekek részére” – mondta.

Hideghéthy Andrea
Hideghéthy Andrea méltatta Győri Margitot
Fotó:  Virsinszky Tamás/ma7.sk

Győri Margitot méltatva hangsúlyozta, egy tevékeny és határozott vezetőről van szó, egy cserkészről, aki szívén viseli a vele kapcsolatba kerülők sorsát. „Munkájával, tevékenységével és hivatásával egyaránt segíti az embereket” – húzta alá. Hangsúlyozta, a FEMIT következetesen támogatja a magyar és más kisebbség gyermekeit és ifjúságát, segíti a társadalmi életben való eligazodásukat, támogatja az egészségügyi szempontból hátrányos helyzetű személyeket a kommunikációs és szociális akadályok leküzdésében, előmozdítva beilleszkedésüket a társadalomba. A FEMIT számos rendezvénye közül kiemelte, hogy minden évben nagy sikerrel szerveznek táborokat különböző helyszíneken a felvidéki fiataloknak, korcsoportok szerint. „Tapasztalatom, hogy mind a gyerekek, mind a serdülők hálás és szerető szívvel fordulnak felé a törődésért, a figyelemért, a komoly, néha talán sorsfordító beszélgetésekért” – fogalmazott méltatásában. 

Győri Margit díjazása
Fotó:  Szövetség a Közös Célokért

A díjazott Fekete Iréntől, Gubík Lászlótól és Pogány Tibortól személyesen vette át a Pogány Erzsébet -díjat, melynek adományozásával a Szövetség a Közös Célokért társulás igyekszik másokat is arra ösztönözni, hogy a magyar közösség fáradhatatlan, felelősségteljes, szorgos segítői legyenek. A díj szimbolizálja és elismeri azt a személyt, illetve személyeket, akik önzetlenül, szorgalmas munkával gazdagítják, építik közösségüket. 

A méltó és színvonalas esemény kulturális programjában közreműködött Agócs Sándor tárogatóművész, Demeter Katalin, Arany Niki, valamint a rimaszombati Művészeti Alapiskola diákjai.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.