Átadták a Gólyavár óvodát és a református iskolát Rimaszombatban

Virsinszky Tamás 2019. szeptember 02., 15:46

Ünnepi tanévnyitó istentiszteletet tartottak vasárnap a rimaszombati református templomban, melyet követően sor került az egyházközség Gólyavár óvodájának és alsó tagozatos általános iskolájának az átadására. A magyar kormány támogatásából felépült intézmények átadásán Grezsa István miniszteri biztos kijelentette, hogy eljött az ideje annak, hogy Felvidék végre elfoglalja a neki járó helyét a magyar nemzetpolitikában.

Fotó: Virsinszky Tamás

Az átadási ünnepséget tanévnyitóval kötötték egybe, melyen megemlékeztek a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház (SZRKE) első középiskolájának, a Tompa Mihály Református Gimnázium (TMRG) indulásának 20 éves jubileumáról is.

Az istentiszteleten Kovács Tímár Ildikó lelkész köszöntötte a gyülekezetet, a meghívott vendégeket, a diákokat és a szülőket, majd Fazekas László püspök hirdetett igét. Beszédében kiemelte, hogy húsz év óta jelen van a város és a környék életében ez a gimnázium, amely az Istenre irányított figyelemtől és a lelkiségtől specifikus.

Fotó: Virsinszky Tamás

A tanárok megpróbálják a hit útján vezetni a diákokat, hogy azok könnyebben megtalálják a helyüket a világban, s ezáltal is segítsék a társadalmat és táplálják a magyarságukat. Az óvoda és iskola eszközök ahhoz, hogy egy generációt nevelhessünk föl, akik megtanulnak Isten szerint gondolkodni, az így nevelt ifjak pedig célba találnak – tette hozzá a püspök, hangsúlyozva, hogy igazi örömünnep ez a nap, amiért háláját fejezte ki Magyarország kormányának.

Képgalériánk:
Fotó: Virsinszky Tamás

Az óvoda az asszimiláció megállításának eszköze

Molnárné Pelle Beáta, a TMRG igazgatója emlékeztetett, hogy húsz évvel ezelőtt, 1999. szeptember 1-én kezdte meg működését a református gimnázium, amivel Rimaszombatban több évtized után újraindult a protestáns egyházi fenntartású oktatás. Az évforduló azért is különleges, mert ehhez most a református óvoda és alapiskola épületének átadása is párosul, amelyet hatalmas ajándéknak nevezett. Ezzel a gyülekezet, az egyetemes egyház, de mindenekelőtt a rimaszombati magyarság gazdagodik.

Fotó: Virsinszky Tamás

Reménykedünk abban, hogy a most induló magyar tanítási nyelvű református óvoda az asszimiláció megállításának eszköze lesz majd, lehetőséget teremtve arra, hogy minden magyar gyermek magyar óvodába járhasson

– hangsúlyozta Molnárné Pelle Beáta.

Az igazgatónő megköszönte a tanárkollégák sokéves, kitartó munkáját, s hálát adott azokért a volt diákokért, akik az elmúlt 14 évben elhagyták az iskolát, valamint azért a 175 diákért is, akik még most is koptatják az iskolapadokat. Ezt követően fogadalmat tettek a Gólyavár óvoda pedagógusai és a TMRG elsős diákjai.

A gimnázium jubileumához kapcsolódóan Erdélyi Géza nyugalmazott püspök felidézte a 20 évvel ezelőtti újraindítás körüli nehézségeket, majd köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik ezek leküzdésében segítettek.

Fotó: Gecse Attila

Géresi Róbert püspökhelyettes rövid felszólalásában kifejtette, hogy hálásak lehetünk mindazért, ami Rimaszombatban történik. A gömöri várost a felvidéki reformátusság, sőt az egész felvidéki magyarság szempontjából is meghatározó helynek nevezte és örömtelinek tartja az itt végbement fejlesztéseket, amelynek köszönhetően az óvodától érettségiig tartó egyházi iskolaközpont épülhet ki. 

Az ünnepi istentisztelet a Himnusz eléneklésével zárult, majd a résztvevők átvonultak a református óvoda épületének átadására, ahol elsőként Molnár Sándor rimaszombati lelkipásztor, a SZRKE főtanácsosa mondott beszédet.

Képgalériánk:
Fotó: Virsinszky Tamás

Emlékeztetett, hogy a kitelepítésekkel és egyházellenes intézkedésekkel leginkább sújtott gömöri régióban húsz évvel ezelőtt nyithatta meg kapuit az újraindult református gimnázium, amit néhány hónapra rá a református kollégium és magyar közösségi ház, majd az egyházi iskolai étterem átadása követett, a reformáció 500. évfordulója alkalmából pedig megnyithatta kapuit a Csillagház.

Ezek Mennyei Atyánk kézzelfogható ajándékai, a húszéves jubileumra még nagyobb ajándékkal lepett meg minket az Úr, mindezekhez az áldásosan működő intézményekhez egy református óvodát és alapiskolát is készített számunkra

– mondta Molnár Sándor, aki felsorolta mindazokat, akik segítettek ennek az "ajándéknak" a kicsomagolásában.

Az egy év alatt felépült óvodában három csoportszoba, három hálószoba, étterem, közösségi tér, a toronyban található felház és egy fedett terasz áll az óvodások rendelkezésére. Az építkezés költsége 657 ezer euró volt. Az alapiskolánál öt tanterem és tornaszoba áll nyolcvan gyermek rendelkezésére. Az ingatlan megvásárlásának és átépítésének, valamint kibővítésének összege mintegy 640 ezer eurót tett ki. Mindkét beruházásnál járulékos költségek is keletkeztek, melyek szintén a Bethlen Gábor Alapkezelő (BGA) által folyósított támogatásból kerülnek megtérítésre. 

Képgalériánk:
Fotó: Gecse Attila

Grezsa: eljött az ideje, hogy Felvidék elfoglalja a neki járó helyet

Az intézmények átadásakor a magyar kormány nevében Grezsa István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program koordinálásáért felelős miniszteri biztos mondott beszédet. Felelevenítette, hogy annak idején itt lehettünk az alapkőletételkor és ez a mostani alkalom bizonyíték arra, hogy a jó földbe vetett mag kihajtott, ez az óra az aratás örömünnepe.

Eljött az ideje annak, hogy sok-sok munkával meghaladjuk Trianon veszteségeit. Erre példa ez a ma avatandó rimaszombati óvoda is. Az összetartozás nem lehet egyoldalú, csakis kölcsönös lehet. A nehezebb és a könnyebb időkben egyaránt össze kell, hogy tartozzon a nemzet. Ma nyilvánvalóan a jobb időket éljük meg azzal, hogy itt Felvidéken a közeli napokban és hetekben tíz új óvodát avathatunk fel, zömében a református keresztyén egyház építésében 

– közölte a miniszteri biztos, rámutatva, hogy ezzel az ünnepséggel párhuzamosan egy görögkatolikus óvodát adnak át Nagyszelmencen, s összesen 132 felvidéki óvoda megújulásában tudtak részt vállalni.

Képgalériánk:
Fotó: Virsinszky Tamás

Eljött annak is az ideje, hogy Felvidék végre foglalja el a neki járó helyét a magyar nemzetpolitikában, hiszen lélekszámánál, sokszínűségénél, erejénél történelmi és kulturális hagyományainál fogva sokkal komolyabb szerepet kellene vállalnia, mint amit jelenleg betölt. Tehát eljött az ideje annak, hogy ez a közösség vetkőzze le a közöny, a fásultság és a beletörődés érzését, amivel oly gyakran találkozunk Felvidék-szerte. Ezt akkor is tegyék meg, ha éppen a magyarokat képviselők politikai erők a széthúzás és nem az egyetértés felé haladnak" 

– fejtette ki Grezsa, az aktuális politikai helyzetre is kitérve. Majd örömmel jelentette be, hogy a kormánynak új forrásokat sikerült találnia ahhoz, hogy még az idén ősszel folytatódjon az óvodafelújítások sora. 

Képgalériánk:
Fotó: Gecse Attila

A rimaszombati Gólyavár Református Óvodában szeptember 2-án megkezdődött a tanév, a Református Alapiskola azonban a mai napig nem kapta meg a működéséhez szükséges engedélyt Szlovákia oktatásügyi minisztériumától, így egyelőre a felújított épületben nem kezdődhetett meg az oktatás.

Képgalériánk:
Fotó: Virsinszky Tamás

0 HOZZÁSZÓLÁS