2022. december 7., 19:18

Átadták a felújított pajtát Gömörpéterfalán

Dr. Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára, valamint Czimbalmosné Molnár Éva főosztályvezető jelenlétében december 7-én átadták a Magyar Közösségi Ház portáján felújított pajtát Gömörpéterfalán.

Pajta
Beszédet mond Dr. Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára
Fotó: Majoros Jácint

Az ünnepség keretében átadott pajta a jövőben a harcművészeti iskola mindennapos képzéseinek, táncházak, kiállítások, koncertek, előadások, pajtaszínházak helyszínéül szolgál majd. Dr. Szilágyi Péter helyettes államtitkár beszédében kiemelte, a 2022-es minden bizonnyal kiemelkedő esztendőként vonul be a Felföldi Dalia Szövetség történetébe, hiszen három emlékezetes eseményt tudhatnak idén maguknak.

Először is a Magyar Néprajzi Társaság a legkiválóbb önkéntes néprajzi gyűjtők kitüntetésére létrehozott Sebestyén Gyula Emlékérem odaítélésével 2022-ben Kopecsni Gábornak a Felföldi Dalia Iskola alapítójának, a magyar nemzeti harcművészet népszerűsítőjének a munkáját ismerte el. 2022 májusában kerülhetett sor a Magyar Közösségi Ház átadójára és bő fél év elteltével, ma ennek a Közösségi Háznak a portáján a felújított pajta átadásán újra együtt lehetünk, ünnepelhetünk”

– fogalmazott Dr. Szilágyi Péter.

Hozzátette továbbá, akkor történhet egy szervezet életében ennyi kiemelt dolog egy esztendőn belül, ha egy korábban megkezdett és naponta becsületesen végzett munka gyümölcse érhet be.

„Olyan ez, mint amikor egy pontosan célba csapódó nyílvessző, vagy a karikás ostor csattanásának egyszerűnek látszó mozdulata mögött, valójában egy több ezerszer végzett mozdulatsor kitartó gyakorlása áll” – mondta.

Hangsúlyozta továbbá, hogy a nemzetpolitikában is kiemelt esztendő 2022: a cselekvő nemzet éve.

„A magyar kormánynak a kistelepüléseken megnyilvánuló közösségi önszerveződés folyamatossága, a rendszeres programok, ismétlődő rendezvények megvalósítása értékes és fontos. Éppen ezért kiterjedt támogatást biztosítunk az egész Kárpát-medencében” – fogalmazott.

Pajta
Kopecsni Gábor, a Felföldi Dalia Iskola vezetője
Fotó:  Majoros Jácint

Kopecsni Gábor, a Felföldi Dalia Iskola vezetője a felújítás kapcsán elmondta, egy roskadozó épületet sikerült megmenteniük.

„Ha a magyar közösségi ház a Kárpát-medence egy magyar bástyája, akkor az átalakított pajta az egész tér szentélye, a test-lélek-szellem temploma. A funkcióját tekintve, elsősorban a harcművészeti iskola edzőterme, de ugyanúgy kiállításokat, táncházakat, konferenciákat, előadásokat, kisebb koncerteket is meg tudunk itt tartani. Gyakorlatilag egy kinti zárt közösségi térként fog szolgálni” – nyilatkozta.

A felújítást a Nemzetpolitikai államtitkárság, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Kulturális Alap támogatta anyagilag. Az átadót Vadkerti Imre és barátai koncertje követte.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.