2021. szeptember 5., 14:14

Átadják Persén a Bacskai-emlékházat

Pályázatnak köszönhetően még az idén elkészül Persén a Bacskai-emlékház. Az emléktáblával megjelölt hosszú palóc ház szobáiban eredeti bútorok közt, állandó kiállítás keretében tekinthetik meg a látogatók Bacskai Béla eszközeit és használati tárgyait.

Ladóczki Vilmos
Médialapozó
Fotó: Nagy Gábor
Ladóczki Vilmos munka közben

A nógrádi táj hűséges krónikása festészetével rácáfolt némely kortársa fanyalgására, hiszen művészetének jelentősége túlmutat a régió határain. Bacskai 1972-ben rendezte be műtermét a gerendás mennyezetű szülőházban, ahol egészen 1980. november 6-án bekövetkezett korai haláláig alkotott.

A falunak évekkel ezelőtt sikerült a szülői házat megvásárolnia, amelyen jelenleg is felújítási munkálatok folynak. Nagy Gábor polgármester lapunknak elmondta, hogy a befejező munkálatokat egy nemzetközi pályázatnak köszönhetően tudják megvalósítani.

A pályázat Nógrád és Heves régió palóc kultúrtörténeti és népi örökségének védelmére összpontosít Perse és Eger/Fedémes önkormányzatok részvételével. Fő célja az általuk régóta ápolt kulturális és népi értékek megmentése. A projekt magában foglalja többek között Bacskai Béla emlékházának a megnyitását a nagyközönség előtt, ezen kívül Perse történelmének, természeti és néprajzi értékeinek a bemutatását tartalmazó könyv kiadását, és a községháza homlokzatát díszítő Bacskai-sgraffito megújítását"

– mondta a polgármester.

A munkálatok most a belső felújításnál tartanak. Az eredeti bútorok restaurálását Ladóczki Vilmos végzi.

Hálószoba
Kép forrása: Agócs Szvorák Emese
Hálószoba a Bacskai-emlékházban

A házban három szoba található. A nagy helyiségben a kiállítóterem kap helyet, de berendezzük a hálószobát és a konyhát is. Hál’ istennek sok minden épen maradt, de látni rajtuk a sok évtizedes elhanyagoltságot. Számomra megtisztelő feladat egy helyi magyar festő hagyatékának a felújítása. A munkák során arra törekszem, hogy korhű emlékház jöjjön létre.

Próbálom megidézni azt a miliőt, amelyben a család élt, hogy ha bejön egy látogató, érezze a festő jelenlétét a házban"

– avat be a munkájába Vili, aki a meglévő bútorokon kívül füleki zománcedényekkel, használati és dísztárgyakkal pótolja a hiányzó berendezést.

Az önkormányzat tavaly kétnapos, nagyszabású rendezvényen szerette volna átadni az emlékházat, amikor Bacskai Béla születésének 85. és halálának 40. évfordulójára emlékeztek. A járvány miatt a hagyományos megemlékezés és az átadó elmaradt, amit az önkormányzat az idén szeretne pótolni.

KIállítóterem
Kép forrása: Agócs Szvorák Emese
A leendő kiállítóterem

A november 12-ére és 13-ára tervezett ünnepségen lesz kultúrműsor, és megkoszorúzzák a festő síremlékét. Puntigán József szerkesztésében addig elkészül egy Bacskai életét és munkásságát összefoglaló brosúra is. Az emlékház állandó kiállításának kurátora Titton Viktória, a Füleki Vármúzeum igazgatója lesz.      

Megjelent a Magyar7 2021/35.számában.

kiállítóterem
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék