2022. május 23., 14:05

Art for Help – kiállítás és jótékonysági aukció

Immár tizennegyedik alkalommal rendezték meg az Art for Help elnevezésű, árveréssel egybekötött jótékonysági kiállítást Léván.

Art for Help
Médialapozó
Fotó: Ján Krtík
Art for Help

A jótékonysági képaukciót a garammikolai Kanyuk József álmodta meg. A rendezvény első évfolyamától, 2007-től kezdve – mindennemű ellenszolgáltatás nélkül – egyre több és több tehetséges alkotó kapcsolódott be a nemes kezdeményezésbe, köztük jó néhány fiatal művész is. Kezdetben a zselízi Művelődési Otthon adott teret a kiállítással egybekötött aukciónak, 2010-től viszont – már a lévai önkormányzat támogatásával – a Barsi Múzeumban gyűltek össze a nemes célért összefogó művészek. Mivel a rendezvény idővel a múzeumnak otthont adó lévai vár koncerttermét is kinőtte, 2016-tól a gyönyörűen felújított, galériaként is működő helyi zsinagógában tartották meg a jótékonysági rendezvényt. Az Art for Help jótékonysági árverésnek ebben az évben a lévai Oroszlán Szálló adott otthont.

A kiállítás megnyitójára 2022. május 15-én, a jótékonysági aukcióra pedig május 22-én délután került sor. A hagyományosnak mondható rendezvény az idén nem karácsony előtt, hanem a Lévai Kulturális Napok keretén belül valósult meg.

E szép projektnek köszönhetően már évek óta nagyon sok családon tudtunk segíteni, hisz a befolyt pénzt nekik juttatjuk el. Nem csupán pénzt kérünk! Az árverésre kerülő képeket a művészek ingyen ajánlották fel. Aki eljött licitálni, értékes alkotással térhetett haza. Az idén 51 mű került kalapács alá”

– fogalmazta meg az árverés egyik koordinátora, Novák Margaréta.

Az elszánt művészetpártolóknak köszönhetően az alkotások elárverezéséből befolyt 3195 eurót most is a régió hátrányos helyzetű családjainak és az alacsony nyugdíjból élőknek a támogatására fordítják. A művészetet kedvelő érdeklődőknek köszönhetően a jótékonysági rendezvénysorozat tizennégy éves története folyamán összesen 515 művet sikerült elárverezni. A tizennégy esztendő alatt mindent egybevetve 44 063 euró folyt be.
Art for Help
+1 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.