2018. április 12., 17:30

Áprilistól elindult a kishajóforgalom Karva és Lábatlan között

Karva és Lábatlan (akkortájt még Piszke) között már a 13. századtól volt révátkelés. Ez folyamatos volt egészen 1945-ig, amikor a visszavonuló német csapatok az utolsó harcokban felrobbantották a révkikötőt – idézi a kezdeteket Duka Gábor Karva polgármestere.

revatkelo-2-jpg
Médialapozó
Fotó: bokor

„Következett egy nagyon hosszú szünet, és csak 2006-ban született egy államközi megállapodás a kishatárforgalomról.  Ebben az évben megszereztünk egy  volt határőrcsónakot a Nyitrai Kerületi Rendőrkapitányságtól. Elindult az alkalomkénti átkelés, de közben kiderült, hogy az államközi szerződésben úgy fogalmaztak, kis hajók járhatnak. Itt kiütközött a gond, mert Szlovákiában a kishajó mást jelent mint Magyarországon. Nálunk ide tartozott a határőrcsónak, de a magyar törvények szerint nem, így mégsem járhattunk. Ekkor az önkormányzat úgy döntött, próbáljuk meg a lehetetlent, módosítani az államközi egyezményt. Ez augusztusban sikerült, és 2007-től elindulhatott a rendszeres révátkelés” – folytatja a polgármester.

Fotó:  bokor

2007 végén beléptünk a schengeni övezetbe, megszűntek a határok, így szabadon lehetett járni a Dunán.

„Ismét  a határőrcsónakkal  lett baj, ami egy szovjet-NDK közös gyártmány. Arra nem is hajóskapitány kellett hanem gépész, mert minden egyes beindítás kérdéses volt, és nagyon megörültünk annak, amikor lehetőség adódott pályázni a határforgalom fellendítésére. Összefogott a két önkormányzat  – kikötő építésére és a kishajó felújítására adtuk be pályázatot. Ennek köszönhetően 2013-ban elindult  a rendszeres járat, ami a mai napig tart” – fejezi be a visszaemlékezést Duka Gábor.

Biztatjuk az utasokat, használják ki ezt a páratlan lehetőséget

Minden évben április elsejével indulnak és november 15-ig szállítják a gyalogosokat és a kerékpárosokat. Mindig Karváról indulnak, mert a hajó Karva község önkormányzatáé és a hajósok is karvaiak.  Hétfőtől csütörtökig naponta háromszor, a többi napon pedig négyszer közlekedik a kishajó.

„Jelenleg Karva és Lábatlan önkormányzata közösen üzemelteti a kishajót. Ráfizetéses, de egyelőre bírjuk a veszteséget. Örülünk, ha minél többekhez eljut a hír, van itt lehetőség a dunai átkelésre, hátha kedvet kapnak kihasználni” – biztat mindenkit Duka Gábor a kishajó igénybevételére.

 

revatkelo-2-jpg
+5 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.