2020. november 16., 13:57

Ápolóink keresete itthon és Ausztriában – ég és föld a különbség

Szlovákiából hetente ezrek járnak át Ausztriába, hogy ápolóként többet kereshessenek annál, mint amennyit a szlovák szociális rendszer biztosítana számukra. Erre a tényre hívta fel a figyelmet a Szlovák Köztársaság Állami Számvevőszéke nemrégiben. Kiválasztottak 24 önkormányzatot, hogy ott ellenőrizzék  a szociális szolgáltatások működését. Kelet-Szlovákiában Kassa északi városrészét, Királyhelmecet és az Ung-vidéki Abarát.

Illusztráció

Nos, azok átlagfizetése, akik itthon tehetetlen idős embereket, betegeket gondoznak 441 és 586 euró között mozog.

Az összeg attól függően változik, hogy az ápolók közvetlenül  az önkormányzatoknál dolgoznak-e, vagy a helyi önkormányzatoknak szolgáltatásokat nyújtó magánszolgáltatóknál.

"Annak ellenére, hogy tavaly több mint 2000 olyan embert tartottak nyilván munkanélküliként, akik rendelkeztek ápolási képesítéssel vagy tapasztalattal, azok itthon mégsem érdeklődtek ez iránt a munka iránt" –- állítják az ÁSZ ellenőrei. Ugyanakkor több mint 20 000 szlovákiai polgár jár ki Ausztriába dolgozni.

Bérük 600 és 900 euró között mozog két heti munkáért. Így teljesen egyértelmű, hogy a minimálbér nem vonzó a hazai munkavállalók számára.

Amit Ausztriában kapnak kétheti munkáért, az az osztrákoknak csupán zsebpénz, a mi anyáink viszont ebből tartják el családjaikat.

Királyhelmec polgármestere, Karol Pataky a Korzárnak azt nyilatkozta, hogy a városban nem érzik az ápolónők hiányát, van érdeklődés az adott a munka iránt, csak az anyagiak hiányoznak hozzá. A városok és az önkormányzatok az ápolási szolgáltatást a részesedési adóból  finanszírozzák, ám ennek akár a 90% -át is elviszi az ápolók bére. Pedig csak a minimálbért kapják.

Ugyanakkor csökken az ápolók száma a városban, 2017-ben 17 volt, 2019-ben már  csak 7, ezzel párhuzamosan csökken az ápoltak száma is.

Ehhez viszont tudni kell azt, hogy 2017-ben a város elnyert egy támogatást  az ápolási szolgálatot támogató nemzeti alapból, amely 2018 áprilisáig szólt. Ezután gondok merültek fel az ápolók hasonló számban történő alkalmazásában. Pedig ők továbbra is érdeklődtek a munka iránt. Tavaly a város kasszáját 39 ezer euróval, idén 41 ezer euróval terhelte meg az ápolók bére.

Az Állami Számvevőszék rámutatott: az uniós pénzek egy időre ugyan segítették az önkormányzati kiadások pótlását, de a szociális szféra ettől nem erősödött meg. Újra csökkent az ápolók és az ápoltak száma. Talán helyesebb lenne az európai pénzeket a rendszer megváltoztatására, és nem a bérek kifizetésére használni.

Kassa északi városrésze is biztosítja a tehetetlen idős és beteg emberek ápolását, otthoni körülmények között 153 embert ápolnak. 2017-2019 között átlagfizetésük 548 € és 791 € között mozgott. Ebben minden jutalom és pótdíj benne van, az illetékek és a biztosítás díj nélkül. A pénzt erre a célra Kassa Város utalja számukra. A számvevőszék azt állapította meg, hogy a bevétel és a kiadás nem mindig fedi egymást, ezért azt ajánlotta a városnak, hogy magasabb összeget küldjön e célra a városrésznek.

Az ápolói munka feladata elsősorban az, hogy csökkentse a szociális ellátást igénylők magas számát, valamint járuljon hozzá az idősek szellemi egészségének megőrzéséhez. Az önkormányzatokra nehezedő nyomás a jövőben vélhetően csak fokozódik majd, hiszen a 65 év felettiek száma egyre nő, már ma is a lakosság 16 százalékát alkotja.

2030-ig az előrejelzések szerint elérheti a 21 százalékot is. Ezzel párhuzamosan az ápolók életkora is növekszik, az átlagéletkor  már ma meghaladja az 50 évet. Évek múltán ez még rosszabb lehet..

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.