Andrássy Manó-emlékév kezdődött a betléri kastélyban

2021. március 3., 17:11
Fábián Gergely

A mai napon Andrássy Manó-emlékév vette kezdetét a betléri kastélyban annak alkalmából, hogy a Vasgróf kétszáz évvel ezelőtt látta meg a napvilágot.

Andrássy Manó kétszáz évvel ezelőtt, 1821. március 3-án született. Az évforduló alkalmából a SzNM - Betléri Múzeum munkatársai a krasznahorkai várban található családi sírboltban tisztelegtek a gróf emléke előtt.

A mai nappal egyúttal kezdetét vette a betléri kastélyban az Andrássy Manó-emlékév, amely a Vasgrófként is emlegetett nemes előtt tiszteleg, akinek hatalmas szerepe volt a Sajó-menti vasművek, a vasércbányászat és a kohászat fejlesztésében.

emanuel200-3.3.2021-kh-5734.jpg
Fotó: Betléri Múzeum

Máté Tímea, a betléri múzeum igazgatója elmondta, rendezvények keretében tervezik bemutatni a Andrássy Manó életét, vállalkozói tevékenységét, utazásait, a művészet iránti érdeklődését, illetve azt is, hogyan éltek az arisztokraták a 19. század második felében. A járványügyi helyzeten múlik majd, hogy ezek a rendezvények milyen formát öltenek majd.

Előadásokra, különleges tárlatvezetésekre készülünk. A tervezett nagy kiállítást a járvány miatt nem tudtuk megvalósítani. Számos érdekes rendezvénnyel készülünk és meglepetést is tervezünk a látogatók számára 2021-ben”

– mondta Máté Tímea.

emanuel200-3.3.2021-kastiel.jpg
Fotó: Betléri Múzeum

A múzeum a közösségi hálón már az elmúlt napokban is kiemelten foglalkozott Andrássy Manóval, a következő hetekben pedig intézményektől és ismert személyiségektől a grófnak címzett születésnapi gratulációt is közzétesznek majd.

„Az emlékév kapcsán a legnagyobb projektünk, hogy a gróf híres művét, az Utazás Kelet-Indiákon című írását – ami egy remekmű, de kevesen ismerik – megjelentetjük szlovák nyelven. Közreműködünk a múzeum polgári társulásával, az Andoras Polgári Társulással, Barczi Gyula művészettörténésszel és a Čierne diery Polgári Társulással, amely kiadja majd a könyvet.  Nagyon örülünk ennek, úgy gondoljuk, sokan fognak érdeklődni a könyv iránt” – fogalmazott az igazgató.