2023. május 14., 14:22

Andrássy Gyula bicentenáriuma Betlérben

Kétszáz évvel ezelőtt született gróf Andrássy Gyula politikus, miniszterelnök, az Osztrák–Magyar Monarchia közös külügyminisztere, a 19. századi magyar történelem meghatározó alakja. Az évforduló alkalmából személyéhez, életéhez és munkásságához kapcsolódik számos program az idei szezonban a betléri Andrássy-kastélyban.

andrássy
A betléri Andrássy-kastély 2023 májusában
Fotó: Fábián Gergely

Máté Tímea, a Szlovák Nemzeti Múzeum – Betléri Múzeum igazgatója elmondta, biztatóan indult ez az év. Tavaly, a koronavírus-járvány enyhülésével a látogatók visszatértek Betlérbe, és ez a trend az idén is folytatódik, növekszik az érdeklődés. A nyári főszezon közeledtével számos csoport jelentkezett be, de az egyéni látogatók száma is növekszik.

Azt hiszem, nagyon erős szezonunk lesz, és ehhez igazítottuk a programjainkat is. Szeretnénk teljes terjedelmükben visszahozni azokat a rendezvényeket, amelyeket a vendégeink az előző évekből ismernek és szeretnek

– fogalmazott.

Ezek közé tartozik a Múzeumok Éjszakája, amelyet május 13-án tartanak. Ennek keretében a látogatók éjjel, sötétben fedezhetik fel a kastélyt, mégpedig nemcsak a hagyományos tárlatvezetések útvonalán, hanem egy különleges útvonalon is, amely máskor nem látogatható termeken, például a nagy szalonon, a könyvtáron vagy szolgálati lépcsőkön át vezet. A központi téma Andrássy Gyula élete lesz, s néhány tárgy által ízelítőt adnak a nyári idény legnagyobb rendezvényéből is, amely szintén a gróf előtt tiszteleg születésének 200. évfordulója alkalmából.

Korábban nem látott személyes tárgyak

Ez a kiállítás június 15-én nyílik Roman Holec és Csorba László védnöksége alatt, kurátora pedig Barczi Gyula művészettörténész, a betléri múzeum korábbi igazgatója.

A tárlatot a nemesi család egyik leszármazottja, Odescalchi Márk nyitja meg. Hazai és külföldi intézményekkel, illetve magángyűjtőkkel együttműködve számos érdekes és értékes tárgyat mutatnak be, olyanokat is, amelyeket eddig nem láthatott a nyilvánosság. Azokat a leveleket például, amelyeket Andrássy Gyula emigrációja éveiben Párizsból küldött bátyjának, Manónak. Ezeket 2017-ben fedezték fel, amikor leltároztak a dokumentációs részlegen, s nemrég kerültek vissza a restaurátortól. Magyarul, németül és franciául íródtak, most lefordították őket, s a kiállítás alkalmával a látogatók is elolvashatják.

A bemutatandó tárgyak között van még Andrássy Gyula gyermekkori rajzalbuma vagy Andrássy Manó – másfél évvel ezelőtt fellelt, most először bemutatott – naplója, saját kezű illusztrációival. Ezek egyikén családját ábrázolta, rajta van Aladár és Gyula is, valamint szüleik, Andrássy Károly és Szapáry Etelka, sőt, a rajzon szerepel egy kis majom is, pórázon.

Az igazgatónő elmondta, a kiállításon elsősorban Andrássy Gyula személyét, életét szeretnék bemutatni, azt, hogy mennyire fontos volt a családnak és mennyire büszkék voltak arra, hogy milyen szerepet töltött be Magyarország életében.

Ez a legnagyobb idei rendezvényünk, amihez kísérőprogramok is kapcsolódnak, például kurátori tárlatvezetés vagy előadások, Roman Holecz professzor úr is előadást tart majd.

Pikniket is rendezünk az 1850-es évek hangulatában, szeretnénk visszahozni a kort, amikor Andrássy Gyula Párizsban volt, ahol egy bálon megismerte feleségét, Kendeffy Katinkát. Készülünk egy szimfonikus koncerttel is Andrássy Gyula tiszteletére – fejtette ki Máté Tímea.

betlér
Fotó:  Fábián Gergely
Mozgalmas lesz a nyár

Ezzel persze nem ér véget a rendezvények sora a betléri múzeumban, sőt. Június első napjaiban bekapcsolódnak a Nyitott parkok és kertek hétvégéje elnevezésű rendezvénysorozatba, ekkor a kastély parkjában is tartanak majd vezetéseket. A kastélyban több mint ötven értékes, mára kihalt növényeket is tartalmazó herbáriumot őriznek. Ezek identifikálásában és leírásában a kassai botanikus kert és a Pavol Jozef Šafárik Egyetem nyújtott segítséget. A kutatás eredményeit Pavol Mártonfi, a botanikus kert igazgatója ismerteti majd.

Június 17-én rendezik meg a népszerű Andrássy Géza Vadásznapot, kutyabemutatóval egybekötve. Júliusban pikniket és modern zenei rendezvényt, augusztusban pedig operaestet tartanak, illetve az egész nyári szezonban folytatódnak az éjjeli kastélylátogatások és a Közelebbről című rendezvénysorozat.
Újabb és újabb leletek

Kérdésünkre, hogyan lehetséges az, hogy egy ilyen régóta működő múzeumban folyamatosan találnak újabb érdekes tárgyakat, az igazgatónő elmondta, a betléri kastély az egyetlen, ahol az államosítás után szinte minden teljes épségben megmaradt, s csaknem azonnal múzeumként kezdett működni. Ugyanakkor abban az időben mások voltak a muzeológiai szempontok, a bútorok, a berendezések, a festmények bemutatását helyezték előtérbe, a történelmi fényképeket, iratokat, dokumentumokat, levéltári anyagokat nem tartották fontosnak. Ezeket összegyűjtötték, különféle helyiségekben raktározták, de a bútorokban, fiókokban, szekrényekben, a könyvtár polcain is sok maradt belőlük.

A helyzet 2014-ben, Barczi Gyula érkezésével változott meg, átrendezték az állandó tárlatot, közben benéztek minden zugba és hihetetlen dolgokra bukkantak.

– Most azzal foglalkozunk, amit az utóbbi nyolc-kilenc évben találtunk. Ez tényleg különleges helyzet, nem hiszem, hogy más múzeumokban ilyesmi előfordul. Itt tényleg rengeteg, több ezer tárgy maradt az Andrássyak után, és most a mi feladatunk az, hogy mindent feldolgozunk – mondta Máté Tímea.

Megjelent a Magyar7 2023/19. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.