2020. június 18., 13:44

Andódi illegális szemétlerakat: Osztályoztak képviselők, önkéntesek

Húsz év alatt csak duzzadt a szemét mennyisége egy Andód melletti területen. A község, amikor a földterület a tulajdonába került, megpróbálta felszámolni. Sikertelenül. Most újra napirenden van a probléma.

Médialapozó

Puss Péter, Andód polgármestere portálunknak elmondta, húsz éve létezik az illegális szemétlerakat, régebben a szövetkezet hizlaldája állt ott. Amikor a szövetkezet becsődölt, a végrehajtó rátette a kezét a háromhektáros parcellára. A vasat és pléhet eladta, de az építkezési törmelék ott maradt, valamint az épület maradványai is.

Az emberek ezt látva oda kezdték hordani az építkezési hulladékot, majd idővel mindenféle szemetet.

A terület csak 2013-ban került a község tulajdonába. Az előző polgármester asszony 2015-ben adott be a környezetvédelmi minisztériumhoz kérvényt az illegális szemétlerakat felszámolására. Sajnos, csak ötezer euró támogatást kapott, amit ennyi pénzből tudtak, likvidáltak. Mivel maradt ott szemét, az emberek ismételten raktak hozzá, és a helyzet megint kezelhetetlenné vált.

Ki lett helyezve a helyszínre kamera, de ellopták.

Nem nagyon jár arra senki, mert a terület messze esik a falutól és zsákutcába torkollik.

Nemrég valakik arra sétáltak, fényképeket készítettek. Kijött a rendőrség, vizsgálódott a környezetvédelmi szerv is. Az üggyel foglalkozott a község képviselőtestülete és olyan határozat született, hogy a veszélyes hulladék elszállítására és megsemmisítésére egy erre szakosodott céget kérnek fel. A felszámolás folyamatban van.

Első körben mi, az önkormányzat képviselői mentünk ki osztályozni, hogy ha már nincs a felszámolásra anyagi fedezet, legalább ilyen módon elkezdődjék a munka. Meglepően sok hulladékot sikerült osztályoznunk, amit leadtuk a negyedi szeméttározóba, ahol résztulajdonosok vagyunk, oda hordjuk egyébként a kommunális hulladékot is. Második körben önkéntesekkel kiválogattuk a szemét közül a műanyagot, a papírt és az üveget. A kiválogatott hulladék súlya nem volt nagy, mennyisége annál inkább. Ezt is Negyedre szállítottuk. A harmadik körben a lakosokat hívtuk segíteni. Örömmel tapasztaltuk, mintegy negyvenen összejöttünk. Üröm az örömben, hogy csak az őslakosok jöttek, azok közül, akik nemrég költöztek Andódra új házakba, senki se jelent meg

– sorolta a polgármester.

A község ismételten térfigyelő kamerát szereltetett fel a területre, kihelyezték a szemét lerakását tiltó táblát és egy „behajtani tilos” táblát is elhelyeztek az odavezető útra. Figyelik a területet és büntetnek.

Szeretnénk az egész illegális szemétlerakatot eltakarítani, várjuk a kiírást egy ilyen jellegű pályázatra. Ha sikerülne mielőbb felszámolni, a területen gyűjtőudvar létesülne, a tervrajzok már el is készültek hozzá

– zárta a beszélgetést Puss Péter.

+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.