2020. június 23., 18:16

Andód, az attraktív falu

Sorra épülnek a faluban az új utcákban az új házak. Főleg Érsekújvár közelsége miatt kelendőek Andódon a telkek. A községben nemcsak az új utcákat, a közösséget is építik.

Médialapozó

Puss Péter polgármester elmondta,

az idén a duplájára emelték a telekárakat, ennek ellenére sem csökkent irántuk a kereslet. Ez nem is meglepő, hiszen az újvári árakhoz viszonyítva, még így is sokkalta olcsóbbak Andódon a telkek.

„Most abban egyeztünk meg a testülettel, hogy az eddig eladott telkek árát egy újonnan kialakítandó utca közművesítésére fordítjuk, és így fogjuk árulni” – emelte ki a telkekkel kapcsolatban. Hozzátette, folyamatosan nézik az új pályázati kiírásokat a csatornahálózat bővítésére is, mert a falunak eddig csupán a 40 százaléka van lefedve.

Fejlesztések, tervek

Nemrég fejezték be az óvoda felújítását, melyre a magyar kormánytól kaptak 50 ezer euró támogatást. Vegyes – magyar-szlovák – osztályaik vannak, de már az is eredmény, hogy el tudták különíteni a kicsiket a nagyoktól. Szívfájdalmuk, hogy iskola nincs a faluban, ezért az andódi gyerekek újvári iskolákba járnak, de az iskolakezdéskor csupa dicséretet kap az óvoda, hogy jól felkészült gyerekeket küldenek hozzájuk.

A sportpálya mellett van egy szabadidőpark fedett színpaddal, de a község szeretné magát a nézőteret is lefedni, hogy egyes rendezvényekre ne kelljen mindig sátrat bérelniük.

A napokban adták be pályázatunkat karanténhelyiség kialakítására. Aki külföldről jön haza, és családját védve nem szeretne rögtön hazamenni, az ott eltölthetné a karantén idejét.

Működik a községben fitneszközpont, ahol van állandó felügyelet és ebben az épületben találhatóak még üres helyiségek. Ezeket szeretnék kihasználni népi mesterségek oktatásának céljára. Jelentkezett is egy művészeti iskolát végzett fiatal, akire rábíznák az érdeklődők művelését ezen a téren. Ez egy határon átnyúló pályázatból valósulna meg.

Terveik közt szerepel még urnafal megépítése. Van erre jó kőművesük, jövőre neki is fognak a megvalósításnak.

Összekovácsolni a közösséget

Majdnem minden hónapban lett volna kulturális rendezvényük, ezek többségét jövőre halasztották. „Kiesés ez a közösségépítésben, mert bár régebben volt itt egy élő közösség, mostanság inkább az érdektelenség volt a jellemző lakosainkra. Próbáljuk őket újra összekovácsolni, tavaly már egészen elfogadható volt a részvétel a rendezvényeken” – fogalmazott Puss Péter.

Péntek esténként várják az embereket nótázásra, körvonalazódik egy dalárda megalakulása is. Van asszonykórusuk, az Aranykalász, ám a tagok elég korosak, ezért foglalkoznak az óvodásokkal és iskolás gyerekekkel is, hogy legyen utánpótlás. Az éneklő- és néptánccsoport kialakítása a vírus miatt megakadt, de őszre újra folytatják velük a próbákat.

Nincs iskolánk, nincs tanító, hitoktató, a pap is csak kijár a községbe, ennek ellenére bizakodó vagyok, hogy kialakulnak itt ének- és tánccsoportok, különböző körök és ezáltal is szorosabb kapcsolatok jönnek létre a lakosok között”

– adott hangot reményének a polgármester. 

+6 kép a galériában
Megosztás
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.