Ameddig a takaró ér: több ütemben újítanák fel a királyhelmeci reformátusok régi iskolaépületüket

Zsebik Ildikó 2019. szeptember 12., 16:20

Királyhelmec központjában már hónapok óta lázas munka folyik. Megújul a református egyház egyik – restitúció során – visszakapott épülete. Vajon milyen célt szolgál az építkezés? Erről kérdeztük Molnár István királyhelmeci református lelkészt.

A külső felújítás a végéhez közeledik. Fotó: Zsebik Ildikó

A felújítás alatt álló, a református egyház tulajdonában lévő épület 1875 táján épült, és iskolaként működött. Amikor már szűkösnek bizonyult a gyerekek számára, akkor épült fel 1911-ben – néhány  hónap alatt – a mögötte álló épület, amely ma a diakóniai központnak ad otthont.

"Amikor egyházunk visszakapta épületeit, azok teljesen le voltak amortizálódva. Az utcára néző épületet a városi egyetem használta, illetve voltak bérbe adott helységeink is, míg a mögötte felépülő épületet pályázati támogatásból sikerült korábban felújítanunk. Hogy ilyen szép lett, azt a holland önkénteseknek is köszönjük, akik fizikai munkájukkal és anyagi támogatásukkal egyaránt hozzájárultak" - meséli Molnár István lelkipásztor.

Mint mondja, a helyi református gyülekezet most jutott el ahhoz a ponthoz, hogy a régebben emelt épületet is rendbe tegye. Sok gond volt az épület állagával, a tető beázott, a vezetékek teljesen elavultak. "Hála annak a magyar pénzcsomagnak, amelyet egyházunk kapott, belefogtunk a felújításba. Ehhez az összeghez azonban még jócskán hozzá kellett tegyünk, hogy azt legalább kívülről tökéletesen rendben lévőnek tudjuk" - árulta el a lelkipásztor. 

A két egyházi épület. Fotó: Zsebik Ildikó

A felújítás során szükség volt tető- és födémcserére, új vizesblokkot is kialakítottak, annak érdekében pedig, hogy a tetőteret beépíthessék, megemelik a tetőt.

"Ha ezekkel szeptember végéig elkészülünk, kénytelenek leszünk leállni a munkálatokkal, a belső felújításhoz csak akkor tudunk hozzákezdeni, ha újra szert teszünk egy jelentősebb pénzösszegre" - teszi hozzá Molnár István.

Terveik szerint a főutcai frontot továbbra is bérbe adják olyan tevékenységek végzésére, amelyek tartalma az egyház és a gyülekezet tevékenységével összeegyeztethetőek, illetve a középső szinten irodahelyiségeket alakítanak ki, hogy az ezekből befolyó bevételek segíteni tudják a további felújítást.

Molnár Istvántól azt is megtudtuk, hogy a tetőtérben négy nagyobb helyiség kap helyet, ezek egyrészt közösségi térként, másrészt vendégszobákként fognak szolgálni.

Képgalériánk:
Molnár István lelkipásztor. Fotó: Zsebik Ildikó

0 HOZZÁSZÓLÁS