AlgoritMánia 2019

Szvorák Emese 2019. október 15., 18:40

„Az erő és az algoritmus legyen veled” mottó köré épült a Füleki Gimnázium, az e-Talentum Polgári Társulás és a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége által szervezett Algoritmánia nevű informatikai verseny, mely az Európai Programozás Hete keretében, idén harmadízben került megrendezésre.

Fotó: Szvorák Emese

Tomolya Róbert, a Füleki Gimnázium tanára, a verseny szervezője elmondta, október 5-20. között zajlik az Európai Programozás Hete, és ez a két hét a kódolás ünnepe.

Tudva lévő, hogy nagyon sok informatikus hiányzik a gazdaságból, ezért a kódolás ünnepén keresztül is próbálják a fiatalokat arra ösztönözni, hogy informatikával foglalkozzanak.

A megmérettetésre az alapiskolák 7-8-9. évfolyamos tanulóit várták, akik háromfős csapatokban versenyeztek. A feladatok általános számítástechnikai ismeretekre, algoritmikus gondolkodásra és kreativitásra épültek, melyek összeállításában a gimnázium harmadik évfolyamos tanulói is segédkeztek.

Fotó: Szvorák Emese

„Kilencféle feladatot készítettünk, és mindegyik másról szólt. Főleg az informatikai alapismeretek és a logika voltak fontosak, mert ugye abból kellett kiindulnunk, hogy nem minden iskolán tanítják egyformán az informatikát” – nyilatkozta Szepesi Anna, a Füleki Gimnázium diákja.

A versenyen 45 tanuló vett részt. Érkeztek versenyzők Rozsnyóról, Pelsőcről, Losoncról, Almágyról, Tornaljáról, Ipolybalogról és Fülekről.

Az algoritmikus gondolkodásnak nem csak az informatikában, de a mindennapi életben is fontos szerepe van, hiszen a napi teendőink során is algoritmusokat végzünk. „Azzal, hogy felkelünk, elvégezzük a reggeli teendőket, munkába, iskolába megyünk- ez tulajdonképpen egy algoritmus. Persze van, amikor el kell térni ettől, például, ha esik az eső, akkor esernyőt viszünk, ez egy feltétel, és ciklikusan is csinálunk dolgokat, ami pedig már a ciklusok használata” – tette hozzá Tomolya Róbert.

Képgalériánk:
Fotó: Szvorák Emese

Az Algoritmánia első helyét a Rozsnyói Református Egyházközség Alapiskola, a második helyet az Almágyi Alapiskola, a harmadik helyet pedig a Kármán József Alapiskola csapata nyerte. Emellett Tomolya Róbert meghirdette a hamarosan induló Virtuális programozói szakkört is, melyre szintén az alapiskolák 7-8-9. évfolyamából várják a jelentkezőket. 

 

0 HOZZÁSZÓLÁS