2021. augusztus 7., 19:55

Akikre sokat bíztak…

Imreg a Tőketerebesi járásban a nyelvhatáron fekszik, az Ondava és a Bodrog összefolyásánál. Bár lakosainak zöme még ma is magyarul beszél, a faluban immár ötven éve nincs magyar tannyelvű iskola. Ez a tény azzal függhet össze, hogy a községet – amely korábban minden szállal a bodrogközi magyar falvakhoz kötődött – a ’70-es évektől tudatosan a járási központ, Tőketerebes felé orientálták.

Imreg

A nagy csapást azonban a kilencvenes évek mérték a falura, amikor a fiatalok zöme elvándorolt, hogy másutt keressen boldogulást.

Ebben a községben született Ádám Norbert is, aki magyar református családban nevelkedett. Kényszerűségből mégis szlovák iskolába járt maga is. Amikor Kassán tanult az építészeti szakközépiskolában, már komolyan érdeklődött a néptánc iránt.

Az Új Nemzedék Táncegyüttesben kezdett táncolni, majd a nagyidai Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttesben folytatta ugyanezt.

A dél-amerikai magyarok példaadása

Feleségével, Csillával is a tánc hozta őket össze.

Az Ilosvai táncosai több alkalommal is eljutottak Dél-Amerikába, így ők is megtapasztalhatták azt a csodát, hogy az argentínai magyarok ismerik a híres imregi karikázót, és éneklik az imregiek Elment a szeretőm című dalát.

Ez a pillanat meghatározta az életük további alakulását, hiszen rá kellett döbbenniük, mekkora szégyen, hogy a Latin-Amerikában élő magyar fiatalok őrzik a falu népművészeti örökségét, míg a helyi fiatalok talán nem is hallottak róla. Ennek köszönhető, hogy 2014-től az Ádám házaspár előbb havonta, majd kéthetente Imregen töltötte a hétvégét, ahol a helybéli gyerekeket igyekeztek bevezetni a magyar népművészet és a magyar nyelv rejtelmeibe.

Először játszóházat indítottunk a 10-12 éveseknek , ahol a magyar nyelvről, a magyar népmesékről beszélgettünk velük, illetve kézműves-foglalkozásokat tartottunk a számukra. Miután nőtt az igény, és fokozódott az érdeklődés a gyerekek részéről, a havi egy találkozást havi két alkalomra módosítottuk. Idővel kialakult, hogy a legkisebbek Ringató foglalkozásokra járnak hozzánk, a 6-12 évesek pedig játszóházba. Ők alkotják egyébként a Kis Bazsarózsákat, míg a Bazsarózsák ifjúsági hagyományőrzők csoportját azok a középiskolások, akik egyúttal a Keleti Erő formációnak is tagjai

– mondja Norbert

Imreg
Vonzó lett a magyar iskola is

Kezdetben a nagykaposi Magyarházban folyt a fiatalok oktatása magyar nyelvből és irodalomból, történelemből, napjainkban már kéthetente azt is Imregen tartják Ádámék.

A helyieken kívül vannak érdeklődők Ladmócról, Szürnyegről és Abaráról is. Nagy örömmel újságolják, már ott tartanak, hogy három imregi és egy szürnyegi gyerek a vajáni magyar egyházi iskola diákja.

Kezdetben mindent önerőből próbáltak megteremteni, mondják, végül 2017-ben életre hívták a Pro Cultura Imregh civil szervezetet, hogy pályázati támogatást tudjanak szerezni a munkájukhoz. A mindenkori önkormányzat is támogatja őket: télen a községházán, nyáron a kultúrházban tartják a foglalkozásokat. A szervezetnek minden évben van nyári tábora, ahol a fiatalok rendhagyó irodalom-, történelem- és hittanórákon vesznek részt.

Időközben Norbert felesége, Csilla is megérkezik, így hármasban folytatjuk a beszélgetést. Csilla az említetteken kívül pedagógus, a buzitai alapiskolában tanít.

Nálunk az első osztályban kötelező a néptáncszakkör látogatása. A legrátermettebb gyerekekből állt össze a Kelepelő gyermek-néptánccsoport. Mára a Kelepelő már két csoportban, összesen hatvan gyerekkel működik

– mondja.

Emellett Buzitán is tartunk Ringató foglalkozásokat a legapróbbaknak, sőt már az oviban is van Kelepelő csoportunk, akik majd az utánpótlást biztosítják. A mi két gyermekünk is néptáncos, Szabolcs tagja volt a Kelepelőnek, most az Ilosvainak, Levente pedig a Kelepelő mellett a Bazsarózsákat erősíti.
Imreg

Az idei évre vonatkozó terveikről megtudjuk, hogy hagyományőrző éneklőcsoportjuk (amelynek Norbert édesanyja is a tagja) az idén 40 éves, és ezt szeretnék méltó módon megünnepelni. Készül továbbá egy háromgenerációs András-napi műsoruk is. Híres az imregi betlehemezés, amelyet tavaly a járvány miatt csak online tudtak a falu lakóinak bemutatni. Remélik, hogy az idén minden érdeklődő ismét élőben láthatja.

Az imregi karikázó

A karikázó a csoportos táncos mozgás legősibb formája, magyarázza Csilla.

Imregen öt dallamra táncolják, ráadásul ezek a dallamok mind helyben születtek valamikor. Az imregiek a karikázó ősi formáját őrzik, és régi stílusban táncolják.

Érdekes sajátosság a tercelés is, az, hogy a dalokban az egyes hangokat több szólamban szólaltatják meg.

imreg

Csillának is, Norbertnek is megvan a munkahelye, ahol helyt kell állni. Kassán van az otthonuk, Imregen és Buzitán pedig a csoportok, amelyekkel rendszeresen foglalkoznak. Nem sok ez egy kicsit?

Akire sokat bíztak, attól sokat kérnek számon

– mondja az ige, és mi ehhez tartjuk magunkat – mondja Norbert.

Olyan fiatalok között vagyunk, akikkel jól érezzük magunkat, belőlük merítkezünk. Nem titkolt célunk a folyamatos utánpótlás biztosítása.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2021/31. számában.

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.