2021. augusztus 5., 09:03

Az ige, a mese és az ének: a Magyar7 legújabb, 31. számáról

Megjelent a Magyar7 legújabb, 31. száma.

lapaj
Fotó: ma7

A lap nagyinterjújában Écsi Gyöngyivel készített beszélgetést Szomolai Andrea annak apropóján, hogy a lelkész, népdalénekes, bábszínész, mesemondó az idén Pro Traditione díjat kapott. Molnár Judit a hetilap vezércikkében a felvidéki magyar politika mélységes mély kútjába nézett bele, és nem sok jót látott annak fenekén. Napjaink történései alapján a forró nyár után ugyancsak forró őszt jósol a szlovákiai politikában Kolek Zsolt, míg Hajtman Gábor az orosz–német „földgázbarátság” mellékszálait vette fel, nevezetesen, kik lesznek a nagyok paktumának a vesztesei.

piac
Fotó:  ma7

Elszabadult árak, bizonytalan jövő – ez a címe Matus Tibor írásának, amiben benne is van a lényeg, hiszen Matus nem szokott zsákbamacskát árulni. Somogyi Szilárd sem, aki ezúttal annak nézett utána, mi ösztökélte a stréber szlovák külügyet, hogy az EB oldalához dörgölőzve forduljon szembe a kisebbségekkel.

Sanyi, a béranya címmel közli a lap Kövesdi Károly jegyzetét, amelyben az oltás mentén kettészakadt társadalom mindkét csapata magára ismerhet. Méltatlanul kevés figyelmet kapott a Három Tenger Kezdeményezés, amely Európa legfontosabb geopolitikai összefogásának készül. Pomichal Krisztián cikkét a Háttér rovatban olvashatjuk.

háttér
Fotó:  ma7

A lap kulturális rovatában Szabó B. Renáta interjúját olvashatjuk Kopócs Tibor képzőművésszel, aki úgy véli, jó úton halad a dolgaival. Hatvan éves lett Hodossy Gyula, az irodalmár, szervező, aki a jubileuma kapcsán két könyvvel jelentkezett. Csáky Pál könyvrecenziója ezek közül ismerteti az egyiket. S bizony kultúra ez is (az elmebaj kultúrája): gyalázzák és fenyegetik J. K. Rowlingot, a Harry Potter íróját, aki generációkat szoktatott vissza az olvasásra. Lacza Tihamér kultúrtörténeti sorozata legújabb darabjának témája Eötvös Károly és egy „hatmilliós vasdarab”.

A lap Tájaink rovatában többek közt a komáromi erődrendszer folyamatos megújulásáról ír riportot Nagy-Miskó Ildikó, Bokor Klára pedig egy kéméndi fiatal anyuka sorsát osztja meg az olvasókkal, akinek segítségre van szüksége. A pozsonyi Meliorat-központnak, amely a hátrányos helyzetű gyerekeknek nyújt segítséget az anyanyelvükön, immár Albáron is van részlege. Ezt mutatja be Reczai Lilla. A felvidéki néptáncművészet doyenje, a 90 esztendős Takács András Gömörország Őrzője díjat kapott a tizenötödik várhosszúréti kézműves vásáron. Fábián Gergely riportja után olvashatjuk Zsebik Ildikó írását egy keleti házaspárról, akik felbecsülhetetlen értéket képviselnek egy olyan településen, ahol nincs magyar anyanyelvű oktatás. A Zoborvidéken, pontosabban Nagycétényen ugyanakkor egy éve él és virul a Manócska Óvoda. Az itteni tapasztalatokról ír Szomolai Andrea. Dunajszky Éva egy rendhagyó pozsonyi kiállításon járt, ahol a régi vásárcsarnok múltját mutatják be a mai generációknak. Egykor a trianoni határt hivatott őrizni, napjainkban idegenforgalmi csalogató. Kaszmán Zoltán a nagycsalomjai kis betonerőd turisztikai hasznosításáról ír. Virsinszky Tamás a rimaszombati könyvtárban járt, ahol a nyár folyamán elfeledett mesterségekkel ismertetik meg a gyerekeket. A sőregi Bagolyvár alatt pedig lovastáborban tanítják a gyerekeket az állatszeretetre és a lovaglásra. Erről tudósít Agócs Szvorák Emese.

tájaink
Fotó:  ma7

A lap Kávézó rovatában Szilágyi Orsolya dietetikus a nyári hasmenés veszélyeire hívja fel a figyelmet, illetve arra, hogyan kerülhetjük el a többnyire fertőzéssel elkapható nyavalyát. Rajkovics Péter a tudomány és a technika világának néhány újdonságát gyűjtötte egy csokorba, Kenyeres Oszkár pedig a Hazajáró csapatával ezúttal a szalánci hegyek között járt. A hobbi rovatban Bokor Klára révén egy ritka szabadidős foglalkozással ismerkedhetünk meg, a köbölkúti Vas László ugyanis láncfűrészes faszobrász. Szabó B. Csilla ezúttal ritka finomságot készített: töltött padlizsánt, hozzá egy finom desszertet. Vas Gyula autós rovatában pedig a Peugeot 3008-at ismerhetik meg az autók szerelmesei.

szurkoló
Fotó:  ma7

A DAC kiesett, a Fradi főtáblás címmel közli a lap Rajkovics György helyzetértékelését az európai futball kupasorozatairól. Mire ezek a sorok megjelennek, a Fradi győzelemmel folytatta: a Slavia Praha ellen nyerni tudott. Rajkovics Péter cikke az olimpiáról szól, elsősorban az úszásról, ahol csoda is született, és csalódás is előfordult.

Ezúttal sem hiányozik a lapból a heti tv-műsor és a keresztrejtvény, míg a hátsó borítón ezúttal Ipolynyék Szent István-templomát találjuk.

Ne feledjék: ha még nem előfizetői, a legközelebbi postán is megvásárolhatják a felvidéki magyarok közéleti hetilapját, a Magyar7-et!
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.