cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2019. április 18., 19:52

Aki tojásokat azsúroz

A húsvét legpompásabb jelképe a tojás, az életnek, az újjászületésnek archaikus szimbóluma. Az ünnep közeledtével régi hagyománynak számít a tojásfestés, de a kreatív kézművesek újabban a modernebb és szokatlanabb tojásdíszítési technikáknak is hódolnak. 

ildiko6.jpg
Galéria
+7 kép a galériában
Fotó: Horváth Szomolai Andrea

A taksonyi Szőcs Ildikó mestere az azsúrozott, más néven az áttört, vagy csipkézett tojások technikájának. Az építészmérnökként dolgozó hölgy szerint a tojás a világ legtökéletesebb formája, a vele való munka pedig türelemre és alázatra tanít.

Szőcs Ildikó igényes munkái ámulatba ejtőek, az ember szinte el sem hiszi, hogy emberi kéz képes károkozás nélkül ilyen mértékben megmunkálni egy olyan törékeny textúrát, mint a tojás. A kalocsai mintás óriásalkotáshoz hozzáérni sem mernek a kíváncsi érdeklődők. Ildikó elmondja, több mint tíz órás munkája van a monumentális alkotásban.

Fotó:  Horváth Szomolai Andrea

A mátyusföldi Taksonyon élő építészmérnök három évvel ezelőtt kezdett el érdeklődni a különleges technika iránt, saját elmondása szerint szeret festeni, rajzolni, selyemmel dolgozni és mindig vonzották az új módszerek, ezért a tojás-csipkézést is ki akarta próbálni. Autodidakta módon, kezdetben az internet segítségével tanult, de mivel a tettek emberének tartja magát, nem rágódott sokáig az elmélet felett, gyorsan vett egy gravírozót és nekifogott kifaragni az első tojásokat.

„ Akkor még csak két-három lyukat fúrtam, de igencsak büszke voltam magamra, már azért is, így visszanézve már nem is tudom, mitől voltam annyira oda” – mesélt a kezdetekről nevetve Ildikó, aki a technikát mára már tökéletesen elsajátította.

Folyamatosan kerestem az új mintákat és feszegettem a saját határaimat. Kezdetben csak lúdtojással dolgoztam.”

Fotó:  Horváth Szomolai Andrea

A kifújt lúdtojást Ildikó az interneten rendeli a felvidéki szállítóktól. A tojás nem tiszta, natúr, természetes formájában érkezik meg a rendelőhöz. Ezt gravírozóval kilyukasztgatja, mintát készít bele, majd elkezdődik a fehérítés és fertőtlenítés kémiai folyamata egy hipós fürdőben. Ettől a tojás belső hártyája lelúgozódik, majd jön a szárítás és a díszítés, ami lehet szalvétatechnika, kézi festés, szalagokkal való ékesítés.

„A tojás a világon az egyik legtökéletesebb forma, nem is tudom szült e a természet jobbat ettől. Hihetetlen, hogy amikor már nagyon ki van lyukasztgatva, még akkor is stabil tud maradni. A két végével azonban nagyon érzékenyen kell báni, ott vékonyabb a tojáshéj, ott szoktam a legtöbbször összetörni a már kész munkákat. Gravírozóval, gyémántfúró fejekkel dolgozom, hangulatom szerint. Elsőnek kirajzolom az alapminta körvonalát, és megkeresem a középpontot, aztán már a kezem adja a mintákat. Nem született még két egyforma csipkézett tojás a kezem alól, minden tojásra illik valami, a hangulatom és az ösztönök vezetnek a díszítésnél” – mesélte Ildikó, aki szerint a mostani minimalista divatot követve az emberek leginkább a hófehér tojások iránt érdeklődnek, de számára a húsvéti tojás színes, az ünnep a színekről szól.

Magyar lány vagyok, nem tudom magam meghazudtolni, mindig is szerettem a magyar népi motívumokat, ezek zsigerből épülnek be a tojásokba”

– mondta Ildikó, mikor rákérdeztünk a kalocsai mintás strucctojás eredetére.

Fotó:  Horváth Szomolai Andrea

Ildikó sokféle tojást kipróbált már, jelenleg tyúktojással, lúdtojással, emutojással és strucctojással dolgozik. Elmondta, az üzletben vett tojások nem megfelelőek az azsúrtechnikára, mert törnek és roppannak, igazi házi tojásra van szükség.

„A megpattant tojásnak más hangja van, ezeket szoktam meghagyni magamnak, a hibát nem látni rajtuk, de én hallom, ércesebben szól, érdekes kongó hangja van. A jó tojásnak mély hangja van. Mindig kiérzem, ha egy tojás el fog törni a kezemben”

– hangsúlyozta Ildikó.

Ez a hobbi megtanított hallgatni a természet hangjára, nem pedig a saját egómra, a kemény fejemre. Nem szabad úgy nekifogni, hogy nem erre figyelek. Minden zsigereddel a tojásra kell figyelni, ha elkalandozol, összetöröd.”

 

ildiko6.jpg
Galéria
+7 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.